Fotosúboj: Samsung Galaxy S21 Ultra vs. Galaxy S20 FE

Rovnaký výrobca, rovnaký prémiový rad Galaxy S, no výrazne rozdielna cenovka. Obstojí fanúšikovský model v porovnaní s top smartfónom? Prečítajte si názor čitateľa Petra.

O fotoaparátoch Samsungu S21 Ultra a jeho masívnom module sa povedalo už veľa. V podstate má ísť o jeden z hlavných elementov modelu s prívlastkom Ultra, a taktiež o jeden z jeho hlavných predajných lákadiel. 

Celkové dojmy z telefónu vám priblížila Lenka vo svojej recenzii Samsung Galaxy S21 Ultra 5G - premiant s bonusom navyše. Ja sa budem viac venovať fotoaparátom. Hlavnú špecifikáciu jednotlivých fotoaparátov nesmieme vynechať. 

Samsung Galaxy S21 Ultra (základné info):

- zadný fotoaparát: 108 Mpix (4:3) / 12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), f/1.8, video 8K (24 fps) / 4K (60 fps, 30 fps)), PDAF, laserové zaostrovanie, OIS

- širokouhlý fotoaparát: 12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), f/2.2, 120° uhol, AF 

- teleobjektív: 10 Mpix, f/2.4, 3x optický zoom, AF, OIS

- periskopický teleobjektív: 10 Mpix, f/4.9, 10x optický zoom, 100x Space Zoom (digitálne priblíženie), AF, OIS

- predný fotoaparát: 40 Mpix (4:3) / 6,5 Mpix (4:3) / 6 Mpix (16:9), f/2.2, video 4K (30, fps, 60 fps) , AF

Samsung Galaxy S20 FE (základné info):

- zadný fotoaparát: 12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), f/1.8, video 4K (60 fps), PDAF, OIS

- širokouhlý fotoaparát: 12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), f/2.2

- teleobjektív: 12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), snímač 8 Mpix, f/2.4, 3-násobný optický zoom,

- predný fotoaparát: 32 Mpix (4:3) / 10 Mpix (4:3) / 8 Mpix (16:9), f/2.2, video 4K (60 fps)

Pre účel porovnania kvality fotografií som oproti Samsungu S21 Ultra postavil starší model od rovnakého výrobcu, aby sa nerozvírili zbytočné diskusie o preferenciách inej značky. Konkrétne išlo o Samsung S20 FE 4G. Fotky z oboch smartfónov boli vyhotovené v rovnaký čas, z ruky, bez optimalizácie scén, a so zapnutým automatickým HDR. Asi tak, ako zrejme fotí väčšina bežných používateľov. 

Na ilustračnej fotografii nájdete aj trpaslíka iPhone 12 mini. Toho som do foto porovnania nezahrnul. Išlo mi len o to, aby ste mali predstavu o veľkosti a rozmeroch S21 Ultra. Fotky budeme porovnávať len medzi Galaxy S21 Ultra a Galaxy S20 FE 4G.

Začnime širokouhlými fotkami cez deň. Prvým rozdielom je farbené podanie, pri ktorom S20 FE scénu vykresľuje saturovanejšími farbami. Tento rok všeobecne Samsung svoje farby pre rad S21 pomerne výrazne utlmil. Zároveň je možné si všimnúť, že uhol záberu pri S20 FE je 123°, čiže o niečo širší než 120° pri S21 Ultra. 

Kvalita fotografií sa mi javí veľmi podobná, dokonca aj ich dynamicky rozsah. Rozlíšenie obidvoch telefónov pre širokouhlé fotoaparáty je zhodných 12 Mpix. Veľkým rozdielom je možnosť zaostrovania širokouhlého fotoaparátu pri S21 Ultra, pričom využíva technológiu Dual Pixel. Výhody zaostrovania sú zrejmé hneď v úvode, ale výsledky si priblížime neskôr v sekcii makro fotografie.

Fotky z hlavných fotoaparátov cez deň sú rovnako porovnateľné. Oba telefóny produkujú fotografie v rozlíšení 12 Mpix, ale S21 Ultra ich na rozdiel od S20 FE vytvára spájaním 9 bodov do 1. Primárny objektív Ultry má totiž rozlíšenie až 108 Mpix. 

Ak by sme tu mali hľadať rozdiely v miere detailov po priblížení fotiek z oboch telefónov, nájdeme ich len ťažko. Situácia sa mení po prepnutí do režimu 108 Mpix. Tento režim ponúka fixný pomer strán 4.3, ale miera detailu po priblížení je skutočne viditeľne vyššia.

Obidva telefóny sú vybavené objektívom s trojnásobným optickým priblížením, obidva sú dokonca optický stabilizované, ale ďalšia charakteristika je odlišná. S20 FE má rozlíšenie 8 Mpix, clonu f/2.4 a veľkosť 1/4.5", 1.0µm. S21 Ultra má rozlíšenie až 10 Mpix, rovnakú clonu f/2.4, ale väčšiu veľkosť 1/3.24", 1.22µm.

Pri použití trojnásobného priblíženia mne osobne pripadajú fotky z oboch modelov takmer rovnaké. Občas mám dokonca škandalóznu tendenciu prikloniť sa k S20 FE. Fotky z S21 Ultra trápi vyššia miera šumu.

Výkladnou skriňou modelu S21 Ultra je jeho desaťnásobne približujúci periskopický teleobjektív. Ten podáva skutočne prekvapujúce výsledky, plné detailu a ostrosti, najmä ak uvážime vzdialenosť foteného objektu. Nie však vždy. 

Skúste si opäť porovnať fotky nižšie a priblížiť detail. Musel som si trikrát overiť, či som si fotky nepoplietol a nevymenil medzi S21 Ultra a S20 FE. Ako iste viete, desaťnásobné priblíženie pri S20 FE je len hybridné, napriek tomu je výsledok lepší práve pre S20 FE. 

Fotku s S21 Ultra som zopakoval dvakrát, dokonca som ju zopakoval o pol hodinu neskôr, ale výsledok bol vždy rovnaký. Všimnite si vysokú mieru šumu okolo budovy. Softvér modelu S21 Ultra sa ako keby rozhodol použiť len výrez hlavného snímača, čo je zvláštne, pretože svetelné podmienky boli úplne štandardné.

Neberte to teraz tak, že tento vzorec sa opakuje vždy a desaťnásobné priblíženie je lepšie pre S20 FE. Zmenil som objekt fotenia a obidva telefóny namieril na nemocnicu. Tento nový set porovnávacích fotiek už ukazuje inú situáciu. V tomto prípade S21 Ultra skutočne exceluje podľa očakávania a miera detailu je na dané priblíženie ohromná.

Týmto rozdielnym príkladom som chcel poukázať na to, že Samsung S21 Ultra vie fotiť nádherne, ale nie za každých okolností. Občas softvér zle vyhodnotí situáciu a výsledok je horší než u oveľa lacnejšieho modelu.

Maximálne digitálne priblíženie Samsungu S20 FE je 30-násobné. Výsledky si môžete pozrieť nižšie. Výhodou modelu S21 Ultra je, že od 20-násobného priblíženia aktivuje špeciálnu softvérovú stabilizáciu. Jej prácu môžete sledovať v hľadáčiku v ľavom hornom rohu. Akonáhle sa obraz stabilizuje, rámik zožltne a vtedy je vysoká šanca, že fotka bude ostrá. 

Táto pomôcka je vysoko vítaná pri vysokých priblíženiach, kedy bez použitia statívu pevnú ruku udržíte len veľmi ťažko. Elektronická stabilizácia vám s tým pomôže a dokonca fotky aj pri 50-násobnom digitálnom priblížení budú za istých okolností použiteľné.

Samsung S21 Ultra dokáže približovať maximálne 100-násobne. Využitie priblíženia tohto typu je vhodné naozaj len pri fotení mesiaca. Ukážku vám neposkytnem, lebo tieto dni je obloha takmer stále zamračená. Z rôznych iných zdrojov na internete sa dozviete, že mesiac vie odfotiť S21 Ultra veľmi pekne.

Pri nočných fotkách sa rozdiel medzi oboma modelmi zmenšuje ešte viac. Nasledovné porovnávacie fotografie boli urobené vždy s aktívnym nočným režimom, pričom dĺžku expozície som nechal na režime auto. 

Pozor, pri snímaní v nočnom režime môžete približovať s modelom S21 Ultra maximálne desaťkrát. Možnosti pre 30 a viacnásobné priblíženie nie sú k dispozícii. Rovnaké možnosti má aj S20 FE.

Výsledky fotiek si môžete pozrieť nižšie. Skúste si schválne spraviť slepý test a sami si určiť bez prečítania popisov, ktoré z nich sa vám páčia viac. Za seba môžem povedať, že som sa prikláňal k tým zo Samsungu S21 Ultra, ale jednym dychom dodávam, že som bol prekvapený, ako dobre si S20 FE poradil s nočnou fotografiou dokonca aj pri 10-násobnom priblížení. 

Rozdiel medzi nimi je minimálny. Je jasné, že obidve fotky pri tomto priblížení sú vlastne takmer nepoužiteľné mazanice, ale čakal som väčší rozdiel v ich kvalite v prospech S21 Ultra. Tým sa opäť dostávam k svojej úvahe, ktorá ma mátala pri testovaní S21 Ultra stále častejšie. 

Skúšam si obhájiť cenový rozdiel medzi oboma modelmi. Ide to čoraz ťažšie. Telefón síce nie je len o fotoaparátoch, S21 Ultra má svoje nepopierateľné prednosti aj v iných aspektoch, ale za 1200 eur očakávam náskok oproti ostatným v každom smere.

Juhokórejskí inžinieri mysleli pri S21 Ultra aj na makro fotografiu. Namiesto zbytočných 2 Mpix objektívov problematiku riešia cez dva prístupy. Prvým je širokouhlý objektív, ktorý zaostruje. Tým sa dostanete k objektu skutočne blízko, ale častokrát si budete telefónom tieniť. 

Druhý prístup je funkcia tzv. "vylepšenia zaostrenia", ktoré sa automaticky aktivuje, keď sa dostanete hlavným fotoaparátom blízko k fotenému objektu. Ten vám dovoľuje odfotiť objekt ešte bližšie. Rozdiel medzi nimi si môžete pozrieť nižšie (áno, mal by som našu sovičku občas utrieť od prachu). 

Funkcia vylepšenia zaostrenia sa občas aktivuje aj vtedy, keď ju nepotrebujem. Hlavný fotoaparát dokáže objekt stále zaostriť, ale automatika mu pomáha niekedy až príliš horlivo. Funkciu si našťastie viete voliť aj manuálne prepnutím malej ikony v ľavom spodnom rohu.

Všeobecne treba Samsung pochváliť za to, že sa makro fotografii venoval. Hoci nejde o primárnu oblasť pre veľké spektrum ľudí, technici, domáci kutilovia a možno aj umeleckí nadšenci budú spokojní. Ak by ste chceli fotiť makro cez S20 FE, odporúčam použiť trojnásobný teleobjektív.

Pre porovnanie fotiek z portrétneho režimu som použil tradične našu modelku sovičku. Obidva telefóny zvládli situáciu porovnateľne. Zvláštne je, že ani jeden z nich nepoužíva trojnásobný teleobjektív pre portrétny režim. S21 Ultra síce ponúka dvojnásobné priblíženie, ale ide len o výrez z hlavného 108 Mpix snímača. S20 FE neponúka žiadne priblíženie. Výsledky nie sú vyslovene zlé, ale mohli by byť možno lepšie, keby sme mali aspoň možnosť použiť trojnásobný teleobjektív. 

Portrétny režim zároveň ponúka rôzne dodatočné možnosti v podobe hier s rozostrením pozadia, alebo s farbami. Mne sa páčil filter, pri ktorom dochádza k sfarbeniu zaostreného objektu a všetko ostatné zostáva čiernobiele. Problém je v tom, že tento efekt sa mi zobrazil len na displeji pri fotení, avšak po odfotení je fotografia v galérii bez efektu. Pritom rovnaký efekt pre prednú selfie kameru funguje správne. Pravdepodobne pôjde opäť o softvérový problém.

Profesionálny režim fotografie ponúkajú obidva telefóny. Hoci vždy poteší jeho prítomnosť a možnosť voľby parametrov ako vyváženie bielej, dĺžka uzávierky a podobne, chýba mi tu výber konkrétneho objektívu, s ktorým chcem pracovať. Na výber je len širokouhlý objektív a hlavný. Ak chcete približovať, spoľahnúť sa musíte len na digitálne priblíženie. Také Xiaomi vo svojom profesionálnom režime ponúka na výber špeciálne každý objektív zvlášť.

Selfie fotografie sú v prípade S21 Ultra excelentné. Rozlíšenie predného fotoaparátu je 40 Mpix, ktorý naviac zaostruje. Prekvapil ma výborný dynamický rozsah a taktiež vysoká miera detailu. Portrétny režim ponúka rôzne efekty, ktoré na rozdiel od predného fotoaparátu naozaj fungujú aj po odfotografovaní. 

Detekcia hrán síce nie je dokonalá, ale napríklad efekt farebného bodu, kedy je stred fotografie farebný a zvyšok čiernobiely, funguje bez problémov. Pokiaľ je pre vás prioritou selfie fotografia, S21 Ultra je určite lepšou voľbou oproti S20 FE. 

Pozn. redakcie: po kliknutí na selfie fotografiu sa zobrazí v správnej orientácii, teda na výšku. 

Samsung zakaždým vylepšuje svoj integrovaný editor fotografii o nové triky. Na malom príklade uvádzam, ako môžete z fotky odstrániť jednoduchým klikom neželaný objekt. Túto službu vám vedia spraviť rôzne iné aplikácie tretích strán a vo väčšej kvalite, ale je sympatické, že sa Samsung snaží implementovať podobné fičúrky priamo do svojho editora a máte ich tak priamo po ruke.

Mimochodom, pokiaľ si myslíte, že máte chybný telefón, pretože vám hrká, tak sa obávať nemusíte. Modul fotoaparátu má vo vnútri svoje súčasti, ktoré keď nie sú aktívne, tak jednoducho hrkajú. Pri fotení alebo natáčaní videa sa aktivujú stabilizačné prvky a hrkanie prestane. Nemusíte sa teda báť, že by ovplyvnilo kvalitu videa. 

Už som sa stretol s názorom jedného majiteľa S21 Ultra, že hrkanie mu natoľko vadí, že telefón dá preč. Takže pred kúpou si s telefónom potraste, či s týmto zvukovým prejavom dokážete žiť.

Pri fotení spomeniem pomerne silné zahrievanie. Po 2 - 3 minútach fotografovania som cítil z celého povrchu tela teplo, ktoré bolo v týchto zimných dňoch príjemné, ale v lete si takéto výhrevné teleso pochvaľovať asi nebudem. 

Video dokáže S21 Ultra natáčať až v 8K rozlíšení pri 24 snímkoch za sekundu. Stále ide skôr len o demonštráciu toho, čo telefón dokáže a kvalita ide bokom. Obraz videa sa príliš chveje. Približovať v tomto režime môžete maximálne šesťnásobne cez digitálny výrez. 

Určite by som odporúčal rozlíšenie znížiť na 4K, kedy kvalita prudko stúpa. Dokonca aj pri 60 snímkoch za sekundu a 4K rozlíšení máte k dispozícii prepínanie všetkých objektívov. Video natočené v tejto konfigurácii a pri 10-násobnom optickom priblížení vyzerá úžasne. 

Práve pri videu sa mi 10násobné priblíženie osvedčilo asi najviac. Získate tak úplne inú perspektívu a výsledok stojí za to. V niektorých recenziách som sa dočítal o zlom obraze pri 4K rozlíšení, ja som nič také nepozoroval.

Pri videu je potrebné spomenúť nový režim pod názvom "režisérov pohľad", ktorý vám umožní naraz natočiť video so zapnutou selfie kamerou a s náhľadmi troch zadných kamier. 

Záver

Ak by sme mali v krátkosti zhrnúť fotoaparáty Samsungu S21 Ultra, tak pôjde o dve slová. Variabilita a nekonzistentnosť. Zaostrujúci širokouhlý fotoaparát a desaťnásobné optické priblíženie sú vysoko vítané a žiadané pridané hodnoty celkového komba fotoaparátov. Takto si predstavujem poriadne vybavený fotomobil. Tie bohužiaľ nefungujú zakaždým správne. Práve ona nekonzistentnosť fotografických výsledkov je momentálne najväčšou bolesťou inak perfektne vybaveného smartfónu.  

Nechcem tým povedať, že Samsung S21 Ultra fotí zle. Fotí výborne, výsledky sú plné detailu, dynamický rozsah je príkladný, nočné fotky nádherné na prvý pokus, dokonca aj farby tento rok Samsung skrotil k reálnym tónom. Avšak očakávania od novej vlajkovej lode boli (možno prehnane) vyššie. 

Pri priamom porovnaní s oveľa lacnejším modelom, v tomto prípade z rovnakej stajne (Samsung S20 FE), nevidím v kvalite fotografii pridanú hodnotu rovnú 700 eur, ktoré si platím za S21 Ultra naviac. Pozitívom je fakt, že všetko sa dá vylepšiť cez aktualizácie. S21 Ultra chce byť jedným z najlepších fotomobilov, potenciál na to má, ale potrebuje vyladiť softvér. 

 

Diskusia k článku:

Tomas25.02.2021 - 12:57 Trvalý odkaz

Po tyzdnovom "hrani sa" s S20 FE naozaj nevidim jediny vazny dovod na kupu telefonu za tisic eur a viac. Sam mam Note 10+ a ak odratam S-pen, tak FE ma uplne vsetko, co potrebujem. Vybava, vykon, vydrz, kvalita fotiek... Vo vacsine pripadov foti lepsie ako moj Note, vydrz baterie je cca rovnaka (6,5 az 7,5 hod. SoT), nizsie rozlisenie sice rozoznam, ale neprekaza mi, 120hz refresh je prijemny (aj ked nie nevyhnutny) bonus.
Urcite budem v buducnosti uvazovat nad niecim podobnym, ked mi raz Note dosluzi. Aj ked S-pen mi bude popravde chybat.

Celá diskusia 1 príspevok