Fitbit Charge 5 - pokročilé meranie zdravia

Recenzia športového náramku s kvalitným AMOLED displejom, integrovaným GPS a podrobným sledovaním zdravotných funkcií i duševnej pohody.

Inteligentné náramky zvyčajne ponúkajú základný monitoring fyzickej aktivity a sú určené menej náročným zákazníkom, ktorí uprednostňujú kompaktné a lacné riešenie. Tí náročnejší, ktorí berú podobné príslušenstvo aj ako štýlový doplnok, od ktorého očakávajú hovory a veľký displej, si zvolia niektorý model inteligentných hodiniek. 

Už v cene okolo 100 eur nájdete na trhu niekoľko vydarených produktov. Najnovší Fitbit Charge 5 sa vymyká z portfólia fitnes náramkov nielen množstvom funkcií, ale aj cenou, ktorá je nastavená na 180 eur. 

Za náramok je to naozaj veľa, no dostanete za to podrobné monitorovanie zdravotných funkcií v kompaktnom tele. Navyše, každý, kto si Fitbit Charge 5 kúpi, získa 6-mesačné členstvo v Premium účte zadarmo. Vďaka tomu máte oveľa podrobnejšie analýzy zdravia a kondície, dozviete sa v aplikácii praktické tipy a k dispozícii máte viac než 500 rôznych tréningov. 

Fitbit Premium je naozaj užitočným pomocníkom a sprievodcom, ak máte radi výzvy, meriate si dosiahnuté ciele s ostatnými a chcete mať v mobile obsah pre zlepšenie psychickej pohody aj nápady na stravovanie. 

Čoskoro by mali mať predplatitelia Premium účtu k dispozícii aj novú funkciu Denné skóre pripravenosti, ktoré pomôže zistiť, či je vaše telo pripravené na tréning, alebo by malo radšej ešte odpočívať. Každé ráno uvidíte skóre, ktoré sa vypočíta z kondičnej únavy, teda predchádzajúcej aktivity, srdcového tepu a posledného spánku. Súčasťou bude analýza dôvodu pre konkrétne skóre a návrhy, napríklad odporúčaný cieľ minút v aktívnej zóne. 

Fitbit Charge sa na ruke nosí veľmi príjemne, je ľahký, takže ho po čase prestanete vnímať a bez problémov som ho mala nasadený 24 hodín denne. Najmä pre pokročilé meranie spánku. Ráno v aplikácii si nájdete graf s podrobným záznamom spánkových fáz a celkového skóre. Počas spánku sa sleduje aj dychová frekvencia a variabilita srdcového tepu. 

Využiť môžete aj inteligentné budenie, kedy náramok sleduje, v akej ste aktuálne fáze a zvolí pre vás budenie v takom čase, kedy to bude pre organizmus menej stresujúce. Nemalo by sa tak stávať, že vám zazvoní budík uprostred hlbokého spánku. Ak si nastavíte budík napríklad na 7:30, Charge 5 vás jemne zobudí v čase medzi 7:00 a 7:30, podľa najvhodnejšieho stavu. 

AMOLED displej s 1,04'' uhlopriečkou je dostatočne veľký a veľmi dobre čitateľný aj na slnku, najmä ak si nastavíte jas na maximum. Nechýba režim Always on, ktorý vám v priebehu tréningu zobrazí všetky dôležité údaje. Vždy zobrazený displej si môžete načasovať, takže napríklad v noci vás nebude rušiť a šetrí sa batéria. 

Na ovládanie displeja slúžia dotykové gestá, na tele nenájdete ani jedno hardvérové tlačidlo. Náramok si môžete vymeniť, v obchode fitbit.com je na výber veľké množstvo rôznych materiálov aj farieb. 

Samozrejmosťou je možnosť zmeniť si ciferník. Na výber ich ale nie je tak veľa, ako pri iných značkách, iba 23, no aj to poteší. Takisto si neviete doinštalovať ďalšie aplikácie, musia vám stačiť tie, čo tam nájdete po vybalení z krabice. 

Náramok vás upozorní na prichádzajúci hovor, doručenú notifikáciu zo spárovaného smartfónu alebo udalosť z kalendára. Nastaviť si môžete aj notifikácie pre vybrané aplikácie, ako je Messenger, Facebook, Mail a podobne. 

Mobilná aplikácia Fitbit pre iOS je v češtine, na Androide sa musíte uspokojiť s angličtinou alebo iným svetovým jazykom. Blízka čeština v ponuke nie je. Aspoň mne sa to nepodarilo nastaviť. Notifikácie na displeji sú aj diakritikou. 

Fitbit Charge 5 ponúka aj integrované GPS, takže pre záznam vašej trasy nepotrebuje zariadenie GPS z telefónu a môžete si ísť napríklad zabehať bez mobilu. Po návrate domov sa všetky namerané údaje tréningu synchronizujú s mobilnou aplikáciou. 

V nastaveniach si zvolíte, či sa bude používať GPS iba z náramku, iba z pripojeného telefónu alebo podľa potreby. Ak je v blízkosti spárovaný mobil, berú sa údaje z GPS mobilu, ak nie, využíva sa integrované GPS Charge 5. Presnosť GPS v náramku nie je úplne 100 %. 

K dispozícii máte viac než 20 režimov cvičení s automatickým rozpoznávaním aktivít a sledovanie VO2 Max, teda maximálne množstvo kyslíka, ktoré môže vaše telo spotrebovať, keď naplno cvičíte. Tento údaj je dôležitým ukazovateľom vašej fyzickej aktivity. Nechýba odolnosť voči vode, a tak môžete svoje ciele a zdravotné funkcie sledovať aj počas plávania. 

Zaujímavou funkciou je EDA sken (Electrodermal Activity), ktorý meria reakciu tela na stres prostredníctvom drobných zmien v potných žľazách na prstoch ruky. Senzory sa nachádzajú po stranách tela náramku. Spustíte aplikáciu, priložíte palec a ukazovák na senzor, počkáte tri minúty a dozviete sa svoje skóre.

Ak budete chcieť upokojiť svoju myseľ, môžete využiť niektorú z metód vo Fitbit Premium. Nájdete tam viac než 300 meditačných a upokojujúcich cvičení. Fitbit spolupracuje s tvorcami známej a obľúbenej aplikácie Calm, ktorej vybraný obsah nájdete už aj v Premium účte. 

Vďaka spolupráci mnohých slovenských bánk môžete využívať aj bezkontaktné platenie pomocou Fitbit Pay. Pridanie platobnej karty prebieha podobne ako pri iných platobných aplikáciách.

Napriek tomu, že v niektorých krajinách je dostupný aj záznam EKG, na Slovensku zatiaľ nie je k dispozícii. Ale má prísť. 

Výhodou športových náramkov býva dlhá výdrž batérie na jedno nabitie. Pri Charge 5 to až tak neplatí, aj keď nabíjať stačí pri bežnom používaní približne raz za týždeň. Záleží na vašej fyzickej aktivite, či máte zapnutú funkciu Always on, aký jas displeja používate, a ako často je využívané GPS. Charge 5 vydrží so zapnutým GPS päť hodín, čo na celodennú túru ale nestačí. 

Nabíjanie prebieha bezdrôtovo pricvaknutím dvojice magnetických pinov k spodnej časti zariadenia. Dávajte si pozor na poriadne pricvaknutie, lebo sa nezačne náramok nabíjať a vy po hodine zistíte, že máte stále nízku kapacitu batérie, a to napriek zapojeniu na nabíjačku. Ako ja.  Samotné dobitie z nuly do 100 % trvá približne hodinu a pol. 

Orientačná cena: 179,95 eur

Výhody:

+ podrobné meranie zdravotných funkcií

+ analýza spánku

+ EDA senzor na meranie zvládania stresu

+ šikovná a prehľadná aplikácia

+ automatické rozpoznávanie cvičení

+ kvalitný, dobre čitateľný displej

+ pohodlné nosenie

+ odolnosť voči vode

+ bohatý obsah Premium účtu

+ integrované GPS

+ bezkontaktné platby Fitbit Pay

Nevýhody:

- vysoká cena

- menej presné GPS

- EKG zatiaľ nedostupné na Slovensku

- konkurenčné náramky ponúkajú dlhšiu výdrž batérie

- nedá sa ovládať prehrávaná hudba z telefónu

- bez Fitbit Premium strácate prístup k podrobným analýzam a zaujímavému obsahu 

- málo ciferníkov

- nedajú sa doinštalovať aplikácie

Záver

Fitbit Charge 5 je najpokročilejší inteligentný náramok na našom trhu, zároveň aj zrejme s najvyššou cenou, ktorý ponúka rozsiahle meranie zdravotných funkcií (pribudnúť má aj EKG) a podrobné analýzy nameraných dát. 

Najväčší prínos získate členstvom v Premium účte. Po kúpe ho získate na šesť mesiacov bezplatne, neskôr sa môžete rozhodnúť pre ročný (79,99 eur) alebo mesačný (8,99 eur) poplatok. Nie je malý, ale ak chcete z možností, ktoré náramok Charge 5 ponúka vyťažiť čo najviac, získate naozaj dobrého pomocníka s množstvom užitočných rád, tréningov, upokojujúcich cvičení, anylýz a podobne. 

Náramok Fitbit som v jednom čase používala s iOS aj Androidom, po otvorení aplikácie sa vždy údaje synchronizovali, a tak som mala aktuálne záznamy v aplikáciách v obidvoch smartfónoch. Mala som z nich prístup aj k Premium funkciám. Aplikácia pre obidve platformy je rovnako podrobná a prehľadná. 

Veľmi som oceňovala nízku hmotnosť, kompaktné rozmery a pohodlné celodenné nosenie. Fitbit Charge 5 je určený najmä záujemcom o sledovanie zdravotných funkcií a podrobné analýzy nameraných dát. Vysoká cenovka môže mnohých odradiť a Charge 5 neohúri ani super dlhou výdržou na jedno nabitie. Nabíjanie raz za týždeň je ale podľa mňa, vzhľadom na množstvo funkcií a meraní, stále slušná hodnota. 

 

Diskusia k článku:

ML29.10.2021 - 20:09 Trvalý odkaz

Čeština v appke sa dá zapnúť tak, že sa na fóne nastaví tiež čeština... ;-)

ML12.11.2021 - 16:50 Trvalý odkaz

Do appky mi prislo, ze uz je k dispozicii aplikacia na meranie EKG. Nikdo to ale nevidim, pisali sice niekde, ze to je dostupne iba pre CR, ale co to znamena - neda sa to ofajcit nejakym nastavenim ? Dal som vsade do nastaveni ze cestina atd., ale nic nezabera...
To by ma nastvalo, keby sa to nedalo nejak spojadznit...

Lenka Ivančíková14.11.2021 - 09:21 Trvalý odkaz

In reply to by ML

Nie, neda. Aj ja som skusala. :) Bohuzial, treba pockat na schvalenie aj u nas. Pracuje sa na tom, len kazdy stat ma urcite pravidla pre schvalenie. Tak to trva dlhsie.

Celá diskusia 5 príspevkov