Firmu Neuralink Elona Muska, ktorá vyvíja mozgové čipy, vyšetruje polícia kvôli testom na zvieratách

Firma Neuralink mala od roku 2018 zabiť počas opakovaných a neúspešných testov zbytočne vyše 1500 zvierat. Údajným dôvodom bol tlak, ktorý na zamestnancov vytváral samotný Musk, aby urýchlil výskum a vývoj.

Spoločnosť Neuralink, ktorú vlastní Elon Musk, vznikla s cieľom vývoja mozgových implantátov. Tie by mali prepájať ľudský mozog s komunikačným rozhraním a pomôcť chorým, prípadne uľahčiť nám v budúcnosti mnoho vecí. Aktuálne však púta pozornosť kvôli vyšetrovaniu týkajúcemu sa testov na zvieratách. Na situáciu mali upozorniť zamestnanci firmy. 

Tým sa nepáčilo, že testovanie čipov na zvieratách je unáhlené a spôsobuje im zbytočné utrpenie. Podľa Reuters mali testy v Neuralinku od roku 2018 zabiť vyše 1500 zvierat, vrátane ošípaných, oviec či opíc. Tlačová agentúra sa odvoláva na desiatky dokumentov, ktoré hovoria o viackrát opakovaných a neúspešných testoch. Tie potom mali viesť k ďalším zbytočným úmrtiam zvierat. 

Niektorí zo zamestnancov vraj spájali zlé testy s tlakom, ktorý mal vo firme vytvára samotný Elon Musk. Šéf Neuralinku sa podľa nich snažil urýchliť výskum a vývoj nového mozgového implantátu. Ten má pomôcť ochrnutým ľuďom opäť chodiť alebo riešiť iné neurologické ochorenia. 

Firma Neuralink už podľa Reuters v minulosti niekoľkokrát premeškala termín na získanie súhlasov od regulačných úradov, vďaka ktorým by mohli začať klinické testy na ľuďoch. Samotný Musk je však presvedčený, že nový čip je už pripravený na ostrú prevádzku. 

Zdroj: reuters.com


 

Diskusia k článku:

juraj12310.12.2022 - 05:43 Trvalý odkaz

Elon ako priekopnik a vizionar by mal byt prvy clovek, ktoremu cip implantuju. To je jediny logicky postup vo vyvoji.

Celá diskusia 1 príspevok