Facebook vypne systém rozpoznávania tváre

Automatické rozpoznávanie tvárí na fotkách a vo videách už bude minulosťou. Facebook oznámil, že odstráni údaje o tvárach z viac než miliardy účtov.

Po tom, čo spoločnosť oznámila zmenu svojho názvu na Meta, tu máme ďalšiu dôležitú správu. Program na rozpoznávanie tváre na Facebooku bude vypnutý. K tomu kroku firma pristúpila vzhľadom na citlivosť dát a k ochrane súkromia.

Ľudia, ktorí povolili v nastaveniach rozpoznávanie tváre, už nebudú automaticky rozpoznaní na fotografiách a videách. Facebook tak odstráni individuálne šablóny na rozpoznávanie tváre viac než miliardy účtov. 

Systém bude vypnutý v najbližších týždňoch. Táto zmena ale ovplyvní aj automatický alternatívny text (AAT), ktorý využíva pokročilú umelú inteligenciu na generovanie popisov obrázkov pre nevidomých a slabozrakých ľudí. Po tejto zmene už popisy AAT nebudú obsahovať mená ľudí rozpoznaných na fotografiách, ale inak budú fungovať normálne. 

Takisto už nebudete upozorení, ak niekto na Facebooku zverejní fotografiu alebo video, na ktorom sa budete nachádzať. Spoločnosť upozorňuje, že konkrétne prípady, v ktorých môže byť rozpoznávanie tváre užitočné, je potrebné porovnať s rastúcimi obavami z používania tejto technológie ako celku. 

Niekedy je rozpoznávanie tváre užitočné. Patria sem služby, ktoré pomáhajú ľuďom získať prístup k uzamknutému účtu, overiť svoju identitu vo finančných produktoch alebo odomknúť zariadenie. je potrebné hľadať tú správnu rovnováhu. 

Zdroj: facebook.com
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu