Facebook odosielal údaje o používateľoch EÚ do USA v rozpore s pravidlami. Dostal rekordnú pokutu 1,2 miliardy eur

Meta nedodržala pravidlá Európskej únie a odosielala údaje o používateľoch Facebooku do USA. Dostala za to vysokú pokutu, voči ktorej sa chce odovolať. Hrozí aj odchodom.

Spoločnosť Meta, prevádzkovateľ Facebooku, v rozpore s pravidlami odosielala informácie o svojich používateľoch. Rozhodla o tom írska komisia pre ochranu údajov DPC, ktorá vec za Európsku úniu prešetrovala. Meta za to dostala historicky najvyššiu pokutu 1,2 miliardy eur a má päť mesiacov na zastavenie prenosu dát.

Meta s rozhodnutím komisie, samozrejme, nesúhlasí a plánuje sa odvolať. Tvrdí, že pravidlá americkej vlády o prístupe k údajom sú v príkrom rozpore s pravidlami EÚ a očakáva, že nový pakt uľahčujúci bezpečný prenos osobných údajov občanov EÚ do Spojených štátov bude implementovaný skôr, než bude musieť prenosy pozastaviť. 

Už dávnejšie Meta pre problémy pri transatlantickom prenose dát hrozila odchodom z Európskej únie. Nasledovať tak bude súd, ale výsledok môže byť známy až o niekoľko rokov. Ak by mala Meta platiť podobne vysoké pokuty aj v budúcnosti, zrejme si vedenie naozaj prepočíta, či ešte stále zisky prevažujú nad výdajmi. Chýbal by vám Facebook alebo Instagram?

Zdroj: reuters.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu