Facebook blokuje ruským štátnym médiám možnosť vytvárať platené príspevky

Najväčšia sociálna sieť podnikla kroky, ktorými sa snaží zabrániť šíreniu vládnej propagandy. Zároveň pridala nový nástroj na ochranu ukrajinských používateľov.

Aktuálny vojnový konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou spúšťa tiež lavínu rôznych dezinformácií, ale aj šírenie štátnej propagandy. Dopúšťajú sa jej hlavne ruské médiá, ktoré svoje správy často rozširujú aj prostredníctvom platených príspevkov. S tým je momentálne koniec a Facebook toto správanie nebude tolerovať. Informoval o tom Nathaniel Gleicher, šéf bezpečnostnej politiky sociálnej siete na svojom Twitteri.

Facebook tak momentálne zakazuje ruským štátnym médiám vytvárať platené príspevky či reklamy kdekoľvek na svete. Iniciatíva sa má zavádzať postupne a sprevádza ju aj nový nástroj na jedno kliknutie, ktorí majú k dispozícii ukrajinskí používatelia. Umožní im uzamknúť svoje profily a zabráni tak komukoľvek okrem priateľov prezerať ich príspevky, fotografie či príbehy. Podobná funkcia bola k dispozícii aj vlani počas krízy v Afganistane. 

Šéf bezpečnostnej politiky Facebooku dodáva, že pozorne sledujú dianie na Ukrajine a budú sa aj naďalej deliť o kroky, ktoré na svojej platforme podniknú na ochranu používateľov. Na súčasnú situáciu už stihli reagovať aj naši operátori. 4ka a O2 znižujú cenu volaní a SMS správ na Ukrajinu. Ešte ďalej zašiel Telekom, ktorý ponúka volania a SMS správy na ukrajinské číslam zadarmo

Zdroj: reuters.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu