Exynos 2100: výkonný 5 nm čipset s integrovaným 5G modemom

Samsung na výstave CES 2021 uviedol najnovší procesor, ktorý podľa výrobcu ponúka vysoký výkon a špičkovú energetickú účinnosť. V súčasnej dobe sa už vyrába sériovo.

Exynos 2100 je prvý špičkový mobilný procesor značky Samsung s integrovanou podporou 5G pripojenia a postavený na najmodernejšej procesorovej technológii EUV s 5 nm. Vďaka nej môžu výrobcovia voliť medzi dvoma výhodami - buď o 20 % nižšia spotreba energie, alebo o 10 % vyšší celkový výkon zariadenia v porovnaní so staršou technológiou 7 nm.

Okrem toho nový čip ponúka vylepšenú prácu s cache pamäťou. Osemjadrová jednotka CPU s vylepšenou triclusterovou štruktúrou tvorenou jediným jadrom Arm Cortex-X1 s taktovacou frekvenciou 2,9 GHz, tromi špičkovými jadrami Cortex-A78 a štyrmi úspornými jadrami Cortex-A55 má v porovnaní s predchodcom vyšší výkon o viac než 30 %.

Technológia spracovania obrazu (ISP) podporuje rozlíšenie fotoaparátov až 200 megapixelov. Procesor je možné pripojiť až k šiestim samostatným obrazovým snímačom, signál zo štyroch snímačov dokáže spracovať naraz, čo výrazne uľahčí použitie viacerých fotoaparátov, ktoré sú typické pre dnešné smartfóny vyšších tried. 

Integrovaný 5G modem procesora Exynos 2100 podporuje štandard 5G sub-6 GHz a milimetrové spektrum (mmWave) v štandarde 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA a 4G LTE. Maximálna podporovaná rýchlosť sťahovania dosahuje 5,1 Gb/s v štandarde pod 6 GHz a 7,35 Gb/s v mmWave, prípadne až 3 Gb/s v 4G sieťach s podporou 1024 Quadrature Amplitude Modulation (QAM).

Nový čipset Exynos 2100 bude pravdepodobne srdcom smartfónov série Galaxy S21, ktorá bude mať premiéru už zajtra. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu