Evil West - zábavné masakrovanie upírov

Novinka od tvorcov Shadow Warriora ponúka krvavé súboje proti upírom na divokom západe s českými titulkami. Má atraktívnu mytológiu a zábavný súbojový systém, ktorý kombinuje päste a zbrane.

Flying Wild Hog je poľské štúdio známe najmä vďaka sérii Shadow Warrior. Naposledy sa nám pripomenulo menším titulom Trek to Yomi (recenzia) a tesne predtým sme si od nich užili tretieho Shadow Warriora (recenzia). Teraz vývojári prichádzajú s novou značkou v podobe akčnej adventúry Evil West. 

Láka na atraktívne zasadenie divokého západu, ktoré mieša s tematikou monštier a upírov. Prvé ukážky hrateľnosti pôsobili skvele. Tak trochu som dúfal, že by sa z Evil West mohol stať čierny kôň tohto roka. Dobrým znamením bolo, že po prvotnom zahraní som sa od novinky nevedel odtrhnúť. 

Vampirizmus na divokom západe

Ocitáme sa v Amerike, ktorú už od časov Otcov zakladateľov sužujú temné sily. Hlavným hrdinom Evil West je lovec upírov Jesse Rentier. Drsný, po zuby ozbrojený chlapík v klobúku, ktorý by sa dal prirovnať k variácii na Van Helsinga. 

Jesse je agentom v teréne pracujúci pre tajnú organizáciu zameranú na boj proti temným silám. Volá sa Rentierov inštitút a vedie ho otec hlavného hrdinu. Následkom doposiaľ nevídanej hrozby zo strany upírov sa však ich spoločné dielo čoskoro ocitá v troskách. 

Stávate sa tak jedným z posledných členov prastarej línie lovcov, ktorí dlhé roky chránili ľudí pred zlom. Je na vás, aby ste zachránili zvyšky rodinného dedičstva a čelili doposiaľ najväčšej hrozbe, ktorá môže raz a navždy pohltiť ľudskú rasu. 

Kocky sú teda hodené, dej pekne odsýpa a chytí vás hneď od začiatku. Pomáhajú k tomu kvalitné české titulky, drsný humor či atraktívna mytológia hry. Miešajú sa tu motívy divokého západu, tajomnej organizácie, korupcie a rôznych vynálezov. 

Celé to tak trochu pripomína film Wild Wild West s Willom Smithom. K tomu sa pridáva temný a poriadne krvavý svet monštier. Okrem upírov nám predstaví aj vlkodlakov a rôzne ďalšie krvilačné príšery. Hra s podobným zasadením mi chýbala ako soľ. 

Preto musím v tomto smere Evil West maximálne pochváliť. Príbeh je fajn, budete zvedaví čo sa stane ďalej a vývojári neraz prekvapia zaujímavými nápadmi. Nebudú chýbať ani zvraty, drsný humor a viac či menej zaujímavé postavy. 

Jediné, čo by som v tomto smere vytkol je, že autori mohli pokojne mytológiu okolo hry využiť viac. Je naozaj zaujímavá a zaslúžila by si možno pomalšie rozprávanie či viac objavovania okolitého sveta. 

Aspoň z časti to kompenzuje ponuka s názvom učenie, ktorá vám prezradí viac nielen o príbehu, ale aj o jednotlivých postavách či nepriateľoch. K tomu budete z času na čas zbierať rôzne zápisky, predmety a dokumenty s ďalšími doplňujúcimi informáciami.

Krvavá akčná jazda s návykovou hrateľnosťou 

Na slušne odýpajúcu zápletku nadväzuje naozaj šťavnatá akčná hrateľnosť. Už z ukážok pred vydaním ste mohli vidieť, že súboje vyzerajú drsne, ale zároveň efektne a štýlovo. V praxi to nie je iné a Evil West si vás svojou hrateľnosťou doslova opantá. 

Jesse je ako agent Rentierovho inštitútu vybavený slušným arzenálom. Má oceľovú rukavicu, ktorá dokáže nepriateľom uštedriť pekne tvrdú ranu. Útoky s ňou je možné reťaziť do komb a ešte viac maximalizovať poškodenie. 

K tomu sa pridáva delová rana, možnosť dorážania, kopnutie, krytie či efektné uhýbanie. Evil West navyše skvele kombinuje pästné ataky so strelnými zbraňami. Máte tu Rentierov revolver, ktorý takmer okamžite v rýchlom slede zasype krvilačných upírov olovom. 

Navyše ho ho môžete kombinovať s pravým zdvihákom, čím nepriateľa vymrštite a rozstrieľate na kašu priamo vo vzduchu. V ponuke nechýba ani Rentierova puška, ktorá dokáže strieľať na väčšie vzdialenosti a presne zasiahnuť cieľ. 

Využijete ju na rôzne slabiny monštier, ale aj ľudských protivníkov, z ktorých budú jedna radosť odletovať ruky či hlavy. Neskôr váš arzenál rozšíria ďalšie zbrane, kde by som spomenul napríklad kušu. Okrem toho určite poteší, že pri strelných zbraniach nemusíte vôbec riešiť náboje. 

Každá z nich funguje tak, že dokáže vypáliť určitý počet rán. Prázdny zásobník vystrieda krátke nabitie, po ktorom môžete smelo páliť ďalej. Jesse je okrem palebnej sily vybavený aj elektrifikátorom. Vďaka nemu dokáže blokovať rany alebo uštedriť slušný elektrický šok. 

Veľmi efektné je tiež priťahovanie nepriateľov alebo vrhanie sa dopredu za pomoci sily elektrických vĺn. Nechýba ani postupné kumulovanie energie, ktoré následne môžete aktivovať podobne ako sparťanskú zúrivosť v God of War Ragnarok (recenzia). 

Samotný súbojový systém a Jesseho možnosti sú navyše podobne veľkorysé ako v prípade Krata. Je tu skvele využitý bojový arzenál a agilita hlavného hrdinu. Preto vás boje pripútajú k stoličke a budú baviť od začiatku až do konca celej hry. Aj keď sú občas neprehľadné, čo som tvorcom vyčítal aj pri sérii Shadow Warrior.

Evil West má celkom 16 levelov na zhruba 12 - 15 hodín podľa stupňa obťažnosti. Po dokončení sa vám odomkne režim novej hry+, ktorú môžete prejsť opäť s nazbieranými schopnosťami. K dispozícii je aj kooperácia dvoch hráčov. 

Počas stretov nie je núdza o poriadnu dávku brutality a krvi. V ceste vám budú stáť banditi alebo ľudskí prisluhovači temných síl. Tým môžete pokojne odstreliť ruku či hlavu a sledovať, ako z nich strieka krv. 

K tomu sa pridávajú upíri, infikované kreatúry, tvrdí titáni či ghulovia. Spomenúť možno tiež vlkodlakov, nechutne vyzerajúce pijavice alebo čarodejnice. Ale aj rôzne ďalšie variácie kreatúr, ktoré budete musieť zmasakrovať na ceste za očistením sveta od temných síl. 

Ich sila je na rôznej úrovni a okrem jednoduchých narazíte aj na poriadne tvrdé monštrá či bossov, ktorí vás dokážu potrápiť. Obťažnosť hry je však dobre vyvážená a dokáže aj zdravo potrápiť. Má štyri úrovne a aj na strednej ponúkne veľmi slušnú výzvu. O to zvlášť, že checkpointy nie sú navrhnuté práve ideálne a často vás vrátia až príliš dozadu. 

Postup vpred ale môže spríjemniť odomykanie stromu špeciálnych schopností. Jeho ponuka je akurátna a nájdete v ňom funkčné vylepšenia, ktoré sa zídu v každom boji. Môžete tu napríklad zvyšovať poškodenie zbraní, odomykať nové útoky alebo kombá. 

Strom schopností dopĺňa aj ponuka vylepšení zbraní. Kupujete si ich za peniaze, ktoré zbierate v rôznych úrovniach. Okrem nich tu môžete naraziť aj na rôzne truhlice či bedničky, kde sa dajú nájsť zberateľské predmety či body investované do stromu schopností. 

Zaujímavosťou je, že strom sa dá resetovať a body schopností môžete následne rozdeliť iným spôsobom. Očista od temných síl vás prevedie rôznymi levelmi, ktoré sú striktne lineárne. To znamená, že zablúdiť sa tu nedá aj keby ste sa snažili. 

Cesta vpred je vždy len jedna, čo je občas škoda. Tu a tam však môžete naraziť aj na bočné cestičky, ktoré vás privedú k peniazom alebo truhličkám s už spomínaným obsahom. Okrem masakrovania nepriateľov vás čaká aj prekonávanie prostredí pomocou biča alebo pálenie prekážok plameňometom. 

Na rad prídu aj rôzne interakcie, aktivácia zariadení, otváranie dverí či jednoduché puzzle elementy. Tie v hre mohli byť zastúpené aj častejšie. Autori sa navyše v ich prípade mohli tiež viac zamyslieť a navrhnúť niečo, čo by bolo pestrejšie a zaujímavejšie. Často totiž ide len o presun nejakých objektov alebo aktiváciu niekoľkých cestičiek káblov, ktoré potom sprístupnia prechod. 

Jednotlivé levely sú pestré aj keď ku koncu ten dizajn už trochu upadá. Evil West vás zoberie do slnkom zaliatych kaňonov či vlhkých priesmykov. Pozriete sa však aj do zasnežených dolov a smradľavých bažín. 

Chýbať nebude ani nočný výlet do lesov plných krvilačných monštier, kam by žiadny príčetný človek nikdy nevstúpil. Variabilitu prostredí dopĺňa aj fajn vizuál na Unreal Engine. Evil West síce nie je najkrajšia hra, ale celkovo sa na ňu pozerá dobre. 

Sú tu pekné efekty, vydarené explózie a plynulé animácie, ktoré robia z rýchlych súbojov naozaj zážitok. Navyše je to celé správne krvavé a brutálne. Chybkou na kráse sú menšie technické chybičky, kedy napríklad mojej postave pri zlaňovaní zmizla hlava. To sa mi stalo raz. 

Čo ma však naštvalo o niečo viac bolo zaseknutie Jesseho pri truhlici s peniazmi, ktorému som musel čeliť dvakrát. Nikam som sa nemohol pohnúť a jediné, čo pomohlo, bol reštart celej hry. Celkovo to ale nebolo nič hrozné a verím, že to vývojári opravia čo najskôr.

Evil West som testoval na PS5, kde novinka ponúka dva režimy zobrazenia. Prvý je zameraný na kvalitu v 4K a 30 fps. Oveľa viac som si obľúbil druhý režim výkonu, v ktorom sa hra prepne do Full HD rozlíšenia a 60 fps. 

Toto snímkovanie rýchlym súbojom s monštrami dokonale pristane a preto som hru odohral práve v režime výkonu. Vzhľadom na celkovú grafiku je však možno škoda, že Flying Wild Hog z hry nedostali viac. Každopádne stále je to oveľa lepšie než výkon Gotham Knights (recenzia). 

Z ďalších nastavení by som vypichol možnosť upraviť veľkosť titulkov či arachnofóbiu. V Evil West totiž narazíte aj na množstvo pavúkov, ktoré by sa s prižmúrením oboch očí dalo prirovnať k potkanom v A Plague Tale: Requiem (recenzia). Hráči, ktorí majú z pavúkov hrôzu tak iste ocenia, že si ich vďaka nataveniu arachnogóbie môžu vypnúť. 

Výhody:

  • príbeh, ktorý pekne odsýpa 

  • zábavná hrateľnosť 

  • slušná dĺžka

  • návykový súbojový systém, ktorý kombinuje zbrane a päste

  • atraktívna mytológia a zasadenie hry

  • kooperácia

  • české titulky 

Nevýhody: 

  • zle navrhnuté checkpointy

  • súboje sú občas neprehľadné  

  • puzzle elementy mohli byť zaujímavejšie a pestrejšie 

  • občas technické chybičky 

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Cena: 49,99 (PC), 59,99 (konzoly)

Hodnotenie: 8/10 

Záver

S Evil West som strávil zhruba 15 hodín a musím povedať, že som si to veľmi užill. Aj napriek spomínaným nedostatkom ide o výbornú akčnú adventúru, ktorú fanúšikom žánru rozhodne odporúčam. Poteší atraktívne zasadenie kombinujúce divoký západ a krvavé súboje s upírmi, vlkodlakmi či ďalšími monštrami. 

Príbeh si môžete vychutnať s českými titulkami a na vrchole celej hry stojí návykovo zábavný súbojový sytém, ktorý spája zbrane a päste. Verím, že Flying Wild Hogs si týmto počinom naštartovali novú značku a v najbližších rokoch nás potešia ešte nejedným pokračovaním. Teraz však zostáva už len nabiť kolty a hor sa do súboja o osud ľudstva s krvilačnými upírmi.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu