ESET varuje: podvodníci to opäť skúšajú cez Bazoš

Za posledný týždeň zeragistrovala firma ESET zvýšenú aktivitu kybernetických útočníkov na online trhovisku Bazoš.sk. Na zneužívanie predajcov pravidelne upozorňuje aj slovenská polícia.

Spoločným cieľom útočníkov na Bazoši je snaha získať citlivé údaje či peniaze od nič netušiacej osoby, ktorá na portáli inzeruje predaj tovaru. Podvodníci, ktorí chcú získať údaje o platobnej karte predajcu, zvyčajne oslovia svoju obeť cez Messenger alebo WhatsApp. 

Prejavia záujem o predávaný tovar, pričom už prvým varovným signálom môže byť zlá slovenčina. Počas konverzácie pošlú link, na ktorý má predajca podľa útočníka kliknúť. Tento link môže viesť na phishingovú stránku, v niektorých prípadoch aj na web s vírusom. 

Takto útočníci vedia získať citlivé údaje, ktoré ďalej predávajú, v horšom prípade sa pomocou vírusu dostanú do používateľovho zariadenia, čo môže viesť až ku krádeži identity. Odborníci radia byť opatrní a preskúmať link, pred tým, než naň kliknete. 

Niektorí útočníci sa ani nesnažia zakryť, že sú zo zahraničia, ale využívajú to vo svoj prospech. Snažia sa presvedčiť, že už za tovar zaplatil a ako dôkaz pošlú snímku obrazovky s fiktívnym potvrdením o platbe. Tovar žiadajú následne doručiť na zahraničnú adresu.

Pri komunikácii s neznámymi ľuďmi preto buďte maximálne opatrní a neklikajte bezhlavo na zaslané linky. Akékoľvek podozrenie na porušenie pravidiel nahláste. Uprednostnite osobné odovzdanie predávanej veci alebo doručenie na dobierku. 

Sledujte stránky ako Hoaxy a podvody - Polícia SR, ktorá často podrobne dokumentuje minulé prípady. Upozornite svojich blízkych, ku ktorým sa podobné varovné informácie nemusia dostať. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu