ESET varuje: podvodné videá z Facebooku chcú získať vaše údaje

Bezhlavo klikať na všetko, čo má tajomný názov alebo pre vás atraktívny obsah, sa nevypláca. Ani na Facebooku. Môžete tým útočníkovi sprístupniť svoj účet.

Bezpečnostná spoločnosť ESET upozorňuje na podvodné videá, ktoré sa na Slovensku šíria cez sociálnu sieť Facebook. Cieľom útočníka je získať vaše prihlasovacie údaje, ktoré môže využiť na ďalšie šírenie tohto podvodu alebo na prístup k vašim konverzáciám a fotografiám z účtu. 

Ako útočník postupuje? Falošný alebo hacknutý Facebook profil vloží do Facebook skupiny šokujúcu informáciu v slovenčine s obrázkom videa, ktoré má tento šokujúci incident zachytávať a pod obrázok zároveň do prvého komentára vloží link na stránku, kde sa má video nachádzať. 

ESET zachytil napríklad informáciu s textom: "12-ročné dievča má sex so 14-ročným susedom. Pri sledovaní tohto videa nemôžem uveriť vlastným očiam. Rodičia ba mali byť pri opúšťaní detí opatrní!" 

Po kliknutí na odkaz ale budete presmerovaní na falošnú prihlasovaciu stránku do Facebooku. Ak do nej vložíte svoje prihlasovacie údaje, získa ich útočník. Nenaleťte preto takýmto podvodníkom, ktorí len zneužívajú ľudskú zvedavosť. 

Chrániť sa môžete aj aktívne, zapnutím dvojstupňového overovania na Facebooku. Pri prihlásení z nového zariadenia musíte vložiť aj jednorazový kód, ktorý vám bude doručený napríklad na váš telefón. Bez neho sa útočník nebude môcť do vášho účtu prihlásiť. 

Pokiaľ túto užitočnú funkciu ešte nemáte zapnutú, hľadajte ju v nastaveniach v časti Zabezpečenie a prihlasovanie - Používať dvojstupňové overenie.

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu