Ericsson sa zastal Huawei v prípade švédskych reštrikcií

Plán Huaweiu dodávať 5G komponenty do Švédska zmarili úrady. To sa nestretlo s pochopením domáceho Ericssonu, ktorý sa čínskej firmy zastal a prezradil svoje dôvody.

Služby Huaweiu sú na americkej pôde stále zmrazené. Odvtedy sa mu darí najmä na domácom trhu a šťastie v rôznych smeroch skúša aj v Európe. Čínsky gigant chcel najnovšie dodávať 5G zariadenia do Švédska. Telekomunikačné úrady v krajine však pred mesiacom vydali podmienky, medzi ktorými bolo uvedené, že firma, ktorá zabezpečí podporu 5G, nesmie pri stavbe sietí využívať zariadenia od Huaweiu a ZTE. 

Švédsko je domovom konkurenčnej firmy Ericsson, ktorá sa na prekvapenie Huaweiu zastáva. Generálny riaditeľ Borje Ekholm sa pre Financial Times vyjadril, že rozhodnutie švédskych úradov obmedzuje voľnú súťaž, obchod a odďaľuje zavedenie novej technológie. Zároveň dodal, že spoločnosť Ericsson je postavená na príležitosti slobodne obchodovať. Podľa Ekholma je dôležité mať otvorené trhy a nie je zástancom pokynov EÚ pre bezpečnosť 5G sietí, ktoré mnohé firmy obmedzujú.  

Jedným z ďalších dôvodov, prečo sa Ericsson zastáva Huaweiu je, že keď k nám prišlo 4G, Európa si technológiu osvojila veľmi pomaly. Ak by sa situácia zopakovala pri 5G, mohla by trpieť ekonomika. Huawei sa proti rozhodnutiu švédskych úradov odvolal a zavedenie technológie momentálne spomaľujú súdy. 

Zdroj: Financial Times 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu