Epic Games bojuje žalobou proti Apple už aj v Európe

Súdny spor dvoch veľkých korporátov sa vyostruje. Epic Games sa rozhodol na Apple podať žalobu aj v Európe a súd bude riešiť možné narušenie hospodárskej súťaže v oblasti distribúcie a platieb aplikácií.

Sága Epic Games verzus Apple pokračuje a stáva sa medzinárodnou. Všetko to začalo ešte v auguste minulého roka, kedy Apple a Google odstránili Fortnite zo svojich obchodov. Stalo sa tak kvôli novej aktualizácii, ktorá pridala do hry vlastný platobný systém. 

Hráči tak mohli s in-game transakciami obchádzať App Store, ktorý prichádzal o 30 % provízie. Aby to bolo fér, je potrebné spomenúť, že nový platobný systém dával používateľom na výber, či budú platiť za obsah cez App Store / Google Play alebo priamo v hre, vďaka čomu ušetria na spomínanej provízii. 

Vydavateľ Fortnite podal na Apple v USA žalobu, ktorej predmetom bola protimonopolná politika. Epic Games išlo o spravodlivý prístup voči spotrebiteľom a vývojárom. Na základe neho majú spotrebitelia právo nainštalovať si aplikácie zo zdrojov podľa svojho výberu. Epic Games sa nechcú nečinne prizerať, ako Apple pomocou svojich praktík kontroluje trh a zavádza monopolné praktiky. Boj proti tomu sa z USA preniesol už aj do Európy.

Sťažnosť bola podaná na Generálne riaditeľstvo pre hospodársku súťaž Európskej komisie. Tvrdí, že Apple narúša hospodársku súťaž v oblasti distribúcie a platieb aplikácií, pričom využíva svoju dominanciu. Súdny spor sa tak vyostruje a zostáva len počkať, ako napokon dopadne. 

Treba dodať, že Epic Games rozhodne pre Apple nie je malým súperom. Firma vznikla ešte v roku 1991 a má viac než 40 pobočiek po celom svete. Dlhodobo vyvíja Unreal Engine, na ktorom funguje množstvo známych herných titulov. Zároveň dobila svet s Fortnite, ktoré má vxše 350-miliónov registrovaných používateľov. 

Zdroj: epicgames.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu