ENTER učí žiakov používať programovanie s micro:bitmi na kreatívne riešenie problémov

Za posledných 18 mesiacov sa podarilo do programovania s micro:bitom zapojiť už takmer 570 škôl po celkom Slovensku. Micro:bit dnes už nie je len otázkou výučby informatiky, objavuje sa aj na hodinách fyziky či biológie.

V septembri 2020 Telekom odštartoval program ENTER, ktorý mal jeden hlavný cieľ: pomôcť naštartovať digitálne vzdelávanie detí na slovenských školách. Od začiatku projektu Telekom školám prerozdelil v dvoch grantových výzvach už viac než 390-tisíc eur, za ktoré mohli získať sady micro:bitov určené na praktické vzdelávanie detí. 

Za posledný rok a pol sa podarilo vďaka workshopom vyškoliť 600 učiteľov, z ktorých každý v priemere odučil ďalších 90 žiakov. Spolu sa tak s micro:bitom mohlo učiť programovať až rekordných 54-tisíc žiakov základných a stredných škôl. 

Z prieskumu, ktorý vypracovala organizácia Učíme s hardvérom na vzorke 149 učiteľov zapojených do programu ENTER vyplynulo, že program ENTER pomohol učiť žiakov používať programovanie na kreatívne riešenie problémov a micro:bit si všimli aj učitelia iných predmetov. V rámci medzipredmetového vzdelávania pomáha napríklad na biológii učiť deti o potrebách rastlín.

V tomto roku sa uskutoční ďalších 65 micro:bit workshopov pre žiakov a v marci sa navyše na STU uskutoční špeciálny bezplatný workshop zameraný na prácu s e-textíliami, ktorý vzniká v spolupráci organizácií Aj ty v IT a Slovak Fashion Council. 

Okrem toho sa učitelia aj žiaci budú môcť tešiť na nové videokurzy so zameraním na IoT a SmartHome, ktoré posunú ich zručnosti v programovaní na novú úroveň. 

Telekom chce ENTER rozšíriť aj do iných cieľových skupín. V grantovom programe "Zrelí na dobu digitálnu" operátor prerozdelil 50-tisíc eur neziskovým organizáciám na 17 úspešných projektov, ktoré sú zamerané na rozvoj digitálnych zručností u seniorov.  

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu