Endling Extinction is Forever - líščie dobrodružstvo

Debut španielskeho tímu Herobeat Studios prináša dobrodružstvo líščej rodinky v zdevastovanom svete. Ľudia tu prírode vyhlásili vojnu a vašou jedinou úlohou je prežiť.

Herné obrazovky ešte ani nestihli vychladnúť po mačacom dobrodružstve v Stray (recenzia) a už tu máme ďalší titul so zvieratkom v hlavnej úlohe. Endling Extinction is Forever dokonca vyšlo zhodou náhod v rovnaký deň. 

Aj napriek tomu však išlo o podstatne nenápadnejšiu hru, ktorú možno veľa z vás nezaregistrovalo. Debut malého španielskeho tímu Herobeat Studios nám v hlavnej úlohe predstaví líšku, ktorá musí chrániť nielen seba, ale aj svoje štyri mláďatá. 

A to, či sa líščej rodinke v novej survival adventúre podarí prežiť, závisí iba na vás. Ak teda prijmete pozvánku do nehostinného sveta, ktorý vám ukáže odvrátenú tvár našej budúcnosti. 

Skôr, než sa rozhodnete a ovládnu vás mrazivé pocity z poslednej selfie na Zemi, si však prečítajte nasledujúce riadky. Pomôžu vám zistiť, či Endling Extinction is Forever stojí za váš čas a peniaze. 

Zvieracie dobrodružstvo s ekologickým podtónom

Príbeh otvára pohľad na zúfalú líšku, ktorá uháňa pred krutým lesným požiarom. Už od tohto momentu je tak trochu jasné, že svet, v ktorom sa ocitáme, je opäť raz našou najhoršou vizitkou. 

Ľudia sa v ňom vôbec nezaťažovali ekologickou otázkou a matke prírode sa rozhodli vyhlásiť vojnu. Planétu tak ovládli požiare, flóru spustošili pesticídy a zúfalá fauna sa snaží prežiť hľadaním posledných zbytkov potravy. 

Je to čím ďalej tým náročnejšie a väčšina druhov zvierat už patrí do zoznamu dávno vyhynutých. Na osud tejto ríše sa pozrieme z pohľadu poslednej líšky svojho druhu, ktorá vďaka štyrom mláďatám môže zabezpečiť, že sa o líškach nedočítame už len v učebniciach paleontológie. 

Koncept príbehu tu stojí na motívoch ako sila materinskej lásky, ekológia a temná budúcnosť nášho sveta. Musíte sa starať o svoje mláďatá a zároveň sledovať, ako ľudia zdevastovali váš prirodzený domov. 

Okrem toho budete hľadať jedno zo svojich detí, ktoré vám hneď v úvode hry unesú. Hlavná myšlienka je rozhodne zaujímavá a príbeh si vás udrží. Má dokonca aj českú lokalizáciu, ktorá vám však pomôže iba ľahšie sa zorientovať v menu a občasných textových popisoch. 

Endling Extinction is Forever je totiž hra, v ktorej zvieratá nerozprávajú, ale dorozumievajú sa prirodzeným spôsobom. V prípade líšky sú to rôzne zvuky podobné psom, ako štekot, vrčanie, pišťanie či vytie. Celé je to fajn a hre to dodáva určitú autencititu. 

Každopádne mi v príbehu chýbal hlbší dôraz na budovanie vzťahu matky líšky so svojimi mláďatami. Autori sa tu síce snažia zabrnkať na emotívnu strunu, ale vo výsledku to nevyznieva tak, ako by som si to predstavoval. 

Jednoduchá hrateľnosť zameraná na prežitie

Ako som spomínal vyššie, žánrovo je Endling Extinction is Forever survival adventúra. Hlavným prvkom hrateľnosti je teda prežitie a s ním súvisiace hľadanie potravy. Dôraz naň vám naznačí jediný herný ukazovateľ. 

Vidíte ikony vašich mláďat s postupne klesajúcou úroveň ich nasýtenia. Ak klesne na nulu, pri jednom z vašich mláďat sa objaví výstraha, ktorá odpočítava jeho posledné minúty. Najväčšieho hladoša to zároveň spomalí a prestane za vami stíhať. 

Musíte ho teda zobrať do papule a urýchlene nájsť potravu, ktorá zaručí, že vám nezomrie od hladu. No a v tom spočíva gro celej hrateľnosti. Nájsť potravu v zdevastovanom svete, kde príroda zomiera a krajinu pokrýva mrazivá zima je ale zo dňa na deň ťažšie. 

Budete tak musieť starostlivo vyberať cestu vpred a pozorne sledovať, čo by sa ešte dalo zjesť. Zároveň sa bude treba vracať do nory, ktorá slúži ako bezpečný bod, kde regenerujete svoje zranenia a ukladáte hru. 

Samotná hrateľnosť je pomerne jednoduchá a ako taká asi nie je úplne pre každého. Nie sú tu totiž žiadne úlohy ani klasický postup vpred typu urob toto a posunieš sa tam. Je tu skrátka iba postupne sa odhaľujúca mapa.

Treba na nej prežiť hľadaním potravy deň za dňom a pátrať po odcudzenom mláďatku. Líščiu noru budete opúšťať každú noc a veľmi rýchlo sa presvedčíte o tom, že zdroje okolo vás sú obmedzené. 

Budete teda musieť premýšľať, ktorou cestičkou sa dnes vydáte a kde by ste mohli nájsť ešte niečo pod zub. Platí, že raj v podobe rieky plnej rýb, kde ste boli včera, je dnes už len stojatá voda plná chemikálií a podobne na ústupe sú aj ďalšie cenné zdroje potravy. 

O to viac sa však budete tešiť keď na niečo narazíte, pretože hlad vašich detí neustále rastie. Čoskoro však noru začnú opúšťať spolu s vami a ako správny predátor ich musíte naučiť, ako prežiť. 

Na to bude potrebné loviť alebo potravu hľadať v kríkoch či vreciach na odpadky. Zároveň budete nútení prekonávať rôzne decentné prekážky. Po hrateľnostnej stránke je teda Endling Extinction is Forever skôr oddychovka, ktorú zdoláte za zhruba 5 hodín.  

Príjemný vizuál

Líščie dobrodružstvo sa vás bude snažiť získať aj pomocou svojho vizuálu. Musím povedať, že je naozaj príjemný a hra pôsobí ako maľovaná. Má veľmi pekne spracované prírodné scenérie a za kratší koniec rozhodne neťahajú ani líščí hrdinovia. 

Je to pekne farebné, ale aj napriek tomu z hry cítite pochmúrnu atmosféru sveta v budúcnosti, kde ľudí ani prírodu nečaká nič dobré. Celkový podiel na týchto pocitoch má tiež atmosférická hudba a samotné zvuky dorozumievania sa líšky s jej mláďatami. 

Výhody:

  • umelecký zážitok s dôrazom na ekológiu 

  • roztomilé líšky v hlavnej úlohe

  • príjemný audiovizuál 

  • dobre spracované survival prvky 

  • česká lokalizácia 

Nevýhody:

  • v príbehu mi chýbal hlbší dôraz na emócie 

  • časom stereotyp 

  • príliš jednoduchá hrateľnosť, ktorá nie je pre každého 

Platformy: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Cena: 29,99 eur (Steam)

Hodnotenie: 7/10 

Záver

Endling Extinction is Forever je trefou do čierneho pre tých, ktorí majú radi hlbšie hry. Ponúka umelecký zážitok s dôrazom na ekológiu a roztomilé líšky v hlavnej úlohe, ktoré si vás získajú. K tomu má veľmi príjemný audiovizuál a dobre spracované survival prvky ako lov či stopovanie. 


Na druhej starne mi tu chýbal trochu hlbší dôraz na emócie a časom sa u mňa dostavil aj stereotyp. Po hrateľnostnej stránke teda Endling nie je titul, ktorý by oslovil každého. Svoju cieľovku si však napriek tomu nájde a tá si ho určite užije.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu