Dvojkou v dodávkach smartfónov v Európe už nie je Apple, ale Xiaomi

Zverejnené dáta analytickej agentúry Canalys ukazujú, že záujem o smartfóny značky Xiaomi je tak veľký, že v dodávkach predbehli iPhony. Dvojkou je nielen v predajoch na európskom, ale aj slovenskom trhu.

Táto analýza Canalys je zameraná na európsky trh, nie globálny, a tak viac odzrkadľuje realitu blízku aj nášej oblasti. Jednotkou je stále Samsung, medziročne si polepšil o 21 %. Na druhé miesto sa vďaka 85 % nárastu vyšvihlo Xiaomi, ktorému v Európe patrí 23 % trhový podiel. 

O štyri percentá menší podiel má značka Apple. Napriek tomu, že aj iPhonom sa v prvom kvartáli tohto roka darilo lepšie než pred rokom, počet dodaných smartfónov stačil iba na tretie miesto. Skokanom roka v TOP 5 dodávateľov je ale Oppo. Na európsky trh dodal výrobca o 153 % zariadení viac než v rovnakom období 2020. 

Reštrikcie zo strany vlády USA uvalené na značku Huawei sa odzkadlili aj na výsledkoch v dodávkach smartfónov. Čínsky výrobca sa kvôli 81 % poklesu prepadol na piatu priečku. 

Slovenské zastúpenie Xiaomi zverejnilo na svojom Facebooku výsledky dodávok na trh strednej a východnej Európy, kde Xiaomi predbehlo Samsung, aj samostatnú tabuľku venovanú slovenskému trhu. V top päťke predajcov na Slovensku už Huawei nefiguruje. Prvá trojica kopíruje dodávky v Európe, no zaujímavé sú údaje za štvrté a piate miesto. 

Z akých dát spoločnosť Canalys vychádzala netušíme, no podľa nej je štvorkou na slovenskom trhu značka TCL, ktorá si medziročne polepšila o 193 %, päťkou sa stal OnePlus, ktorého modely nájdeme aj v ponuke našich operátorov. 

Prekvapila najmä absencia Motoroly, s ktorou sa pravidelne stretávame napríklad v rebríčkoch najobľúbenejších smartfónov predávaných u mobilných operátorov. A viac by sme v tabuľke venovanej predajom na Slovensku očakávali výrobcu Realme než TCL. Výsledky analýzy Canalys však hovoria niečo iné. 

Zdroj: canalys.com, facebook.com/xiaomi

Diskusia k článku:

Začať diskusiu