Dilema: Samsung Galaxy S10e vs. LG V40

Dnes hľadáme mobil na každodenné fotenie s cenovkou do 500 eur.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberáme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.  

Tomáš nám napísal: "Zdravím, mám dilemu medzi dvomi smarfónmi. Jedná sa o Samsung Galaxy S10e a LG V40 ThinQ. Obidva sa aktuálne dajú zohnať za cenu okolo 500 eur. To je asi aj môj finančný strop. Mobil by som chcel ako náhradu zrkadlovky na každodenné fotenie. Ďalšie parametre sú obmedzené na 3,5 mm audio jack a videodolnosť, aby som sa nebál, že telefón utopím. Vedli by ste mi, prosím vás poradiť, ktorý z nich zvoliť?"

Samsung Galaxy S10e je najlacnejším z trojice najvybavenejších smartfónov kórejského výrobcu predstavených tento rok. LG V40 ThinQ bol predstavený o pár mesiacov skôr, mal byť však rovno tým najlepším, čo značka ponúka. 

Samsung bude výrazne kompaktnejší, s menším 5,8-palcovým displejom, ktorý stavil na zaujímavý otvor pre prednú kameru v pravej časti. Na tento prvok si budete musieť chvíľku zvykať. Obrazovka má dnes už štandardné Full HD+ rozlíšenie a natiahnutý pomer strán 19:9.

LG sa rozhodlo pre väčšie rozmery a 6,4-palcový displej s vyšším QHD+ rozlíšením. Tomáš sa tak bude musieť rozhodnúť medzi jemnejším zobrazením na praktickejšej väčšej ploche a energeticky menej náročným panelom s trochu horším zobrazením písma, ktorý však v jeho vrecku bude prekážať o čosi menej. 

Z pohľadu výbavy to bude súboj tesnejší. LG V40 ThinQ poháňa Snapdragon 845, Samsung S10e zas Exynos 9820, zhodný s čipsetmi v modeloch Galaxy S10 a S10+. Telefóny dostali 6 GB RAM a úložiská rozšíriteľné microSD kartou. Oficiálna cena sa však pohybuje úplne inde než spomína náš čitateľ. Neznáme e-shopy z cenových porovnávačov neodporúčame. 

Samsung si za S10e pýtra 749 eur. Pri LG V40 ThinQ je 500 eur až 500 eur reálnejších, v obchodoch však môžete mať problém ho nájsť. 

Ako už bolo spomenuté, oba telefóny majú odolnosť voči vode (LG navyše aj štandard MIL-STD 810G), audio jack (LG sa opäť chváli Hi-Fi DAC prevodníkom), rýchle a bezdrôtové nabíjanie. Samsung k nemu pridáva aj reverzné bezdrôtové nabíjanie, kedy z jeho chrbta môžete nabíjať slúchadlá, hodinky alebo iné nositeľné príslušenstvo, ktoré podporuje totožný štandard. 

Galaxy S10e už s novším Androidom 9 Pie štartoval, majitelia V40-tky by sa aktualizácie mali dočkať práve v týchto dňoch. 

Rozdiely môžeme postrehnúť tiež v umiestnení čítačky odtlačkov prstov, ale predpokladáme, že dáte prednosť odomykaniu skenom tváre, ktoré je o niečo praktickejšie. 

LG bolo prvým výrobcom, ktorý začal do svojich smartfónov vkladať dnes tak mimoriadne populárne širokouhlé fotoaparáty. V jeho modeli V40 ThinQ má takýchto foťák až 16-megapixelové rozlíšenie (f/1.9), pričom v službe je ešte 12 Mpix teleobjektív (f/2.4) a rovnako 12-megapixelový základný snímač za optikou so svetelnosťou f/1.5 a s optickou stabilizáciou. 

Galaxy S10e je na tom podobne. Hlavný 12 Mpix foťák má OIS, svetelnosť f/1.5 a podobne širokouhlý fotoaparát dostal 16 Mpix, no so svetelnosťou f/2.2. Najmenšiemu zo série S10 ale chýba teleobjektív. Ukážkové fotografie nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S10e.

V kapacite batérií je tiež malý rozdiel v prospech LG, konkrétne 3300 mAh vs. 3100 mAh. Nezabúdajte ale na rozdiel vo veľkosti a rozlíšení displejov. 

Výhodou LG V40 ThinQ teda bude výrazne nižšia oficiálna cena väčší displej. Samsung naopak ponúkne kompaktnejšie rozmery a možno trochu kvalitnejšie fotografie, no výrazne si zaň priplatíte. Podrobnú recenziu tohto modelu si prečítajte v texte Samsung Galaxy S10e - na toto sme čakali.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

LaRock23.06.2019 - 13:54 Trvalý odkaz

Z týchto určite novší S10e nie je o čom výkonnejší procak moderný dizajn novší fon a dá sa zohnať na heureke oveľa lacnejšie už za niečo cez 500€ v eu distribúcii navyse velmi sikovny a kompaktny fon aj ked osobne by som urcite za tie prachy siel do xiaomi Mi9 128gb global mas ho bez problemov do 400e

J K24.06.2019 - 16:16 Trvalý odkaz

Ja by som volil V40

Je pravda že pri nákupe treba zvážiť odkiaľ , neznámy e-shop za 6 mesiacov už nemusí existovať a telefon nevyreklamujes

LG mi maximálne vyhovuje G3,G6,V30 a chystám sa na V40 alebo V50

Ján Gejdos24.06.2019 - 17:21 Trvalý odkaz

Je pravda, ze priamo s S10 nemam osobné skusenosti ale keď som videl krasu displeja na Lg V40, bol som uchvateny. Ked som ho porovnaval s predchádzajúcim modelom od Samsungu s S9+, javil sa mi po vsetkych optimálnych nastaveniach zvlášť na mimoriadne slnečnom počasí jednoznačne lepší a citatelnejsi. Ja sam vlastnim Lg V30+ presne rok a doteraz absolutna spokojnosť. Zatial ani len to najmenšie zaváhanie a cital som viaceré testy Lg V40 a je to ďalší obrovský pokrok i v displeji, i v rýchlosti a i v kvalite fotografii. Podľa mna maju oba telefóny vyhody a nevyhody.
Na Lg V40 vidim hlavne vyhody v displeji, v nemeckych komentároch u vlastnikov vládne velka spokojnosť hlavne v spoľahlivosti, co je tiez jeden z hlavnych údajov. A samozrejme ochrana telefona pred vsetkym moznym i nemoznym (voda, prach, pád...). Ovsem minusom su meskane aktualizacie. Cena na heureke je uz za 489 eur, co je na taky telefon skvele.
O S10 viem len z testov a reakcii vlastnikov a tam je prave vyhoda rychle aktualizacie uz ako tradicia od Samsungu, tiez spokojnosť s dizajnom a fotografiami. Podla testov sa mi javi S10 dokonca javi vo fotografiach o cosi lepšia ako V40.

LaRock25.06.2019 - 00:00 Trvalý odkaz

In reply to by Ján Gejdos

problem je ten ze ten V40 ma stary procak je to este model 2018 ,ked uz veckove LG bral by som radsej novsiu V50, to je uz ozaj namakana masinka alebo pockat na LG G8 thinq uz mali byt tieto fony davno na trhu neviem co sa deje.. LG modely so snapom 855 boli predstavene uz na jar v Barcelone a este stale sa u nas nedaju kupit.. LG je poslednu dobu strasne zaspate..
kazdopadne uz len koli novemu modelu, aktualnemu procaku, novej prepracovanej samsung nadstavbe(stary touchwiz je davno prezitok) s pravidelnymi aktualizaciami a lepsiemu fotaku by som siel uz do S10

Celá diskusia 5 príspevkov