Dilema: Samsung Galaxy S10 vs. Xperia 1

Tentoraz sa budeme rozhodovať medzi dvoma vlajkovými loďami z Ázie. Sony skúša zaujať 4K displejom s pomerom strán 21:9, na ktorý Samsung nestačí, no ostatné jeho parametre sú zaujímavejšie.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Dnes sa budeme rozhodovať medzi Samsungom Galaxy S10 alebo Sony Xperiou 1, pričom sme o pomoc opäť požiadali aj našich fanúškov na Facebooku a Instagrame.

Samsung Galaxy S10 bude menší, ľahší a kompaktnejší. Zrejme preto, že výrobca ponúka ešte väčšiu verziu S10+. Jeho 6,1-palcový Dynamic AMOLED displej sa síce nemôže pochváliť 4K rozlíšením ako Sony Xperia 1, no aj mriežka 1440 x 3040 bodov nad Full HD+ konkurenciou vytŕča. Farby budú výborné, oceníte podporu HDR10+ aj technológiu, ktorá má znižovať vyžarovanie modrej zložky svetelného spektra. 

Sony sľubuje ultrajemné 4K, no nemyslíme si, že by ste na o trochu väčšej 6,5'' OLED obrazovke videli rozdiel. Kľúčovou odlišnosťou bude skôr panel bez otravného zaoblenia po bokoch a ešte natiahnutejší pomer strán 21:9. Sony ho propaguje ako ideálny na sledovanie filmov, čím sa netreba nechať opantať. Využijete ho skôr pri skrolovaní dlhších textov a aj vďaka nemu zostala šírka telefónu prakticky zhodná so Samsungom. Väčšina videí na YouTube zostáva vo formáte 16:9, takže budú s čiernymi okrajmi. 

Pokiaľ pre vás nie je ultraširoký 4K displej dostatočným lákadlom, Xperia to bude mať už len ťažšie a ťažšie, tak ako je so 177-gramovou hmotnosťou trochu ťažšia aj ona. 

Ponúkne len 6 GB RAM a maximálne 128 GB úložisko, pričom v obchode za ňu dáte približne 950 eur. Galaxy S10-tka s 8 GB operačnou pamäťou a rovnakým priestorom začína na 899 eurách, pričom k dispozícii je aj 512-gigabajtový variant, ak by vám to bolo málo. 

Prostredie One UI je podľa nás prepracovanejšie a ponúkne viac funkcií. Grafická nadstavba od Sony sa nám zdá trochu nudná a hoci mala priniesť aspoň špeciálne menu nazvané Bočný snímač pohodlne ovládateľný jednou rukou, v recenzii Sony Xperia 1 - úzka vlajka so 4K displejom sa dozviete, že jeho realizácia zostala trochu nedotiahnutá. 

Čítačku odtlačkov prstov sa na rozdiel od Samsungu podarilo vtesnať len do bočného rámu, navyše oddelenú od vypínača, ktorý tak zvykne prekážať v držiakoch na palubnej doske auta. Samsung má skener priamo pod displejom. 

Predná kamera má len 8 Mpix rozlíšenie a hoci Xperia 1 už ponúkne 12-megapixelový základný fotoaparát aj teleobjektív a širokouhlý fotoaparát s rovnakým rozlíšením, Samsung svojou podobne vybavenou trojicou ich výsledky tromfne. Minimálne po softvérovej stránke, vďaka umelej inteligencii a špeciálnemu Nočnému režimu. Pochuti vám však nemusí byť kontroverzný otvor pre predný fotoaparát v pravej časti obrazovky. 

Kvalitu fotografií môžete porovnať aj sami v článkoch Takto fotí Samsung Galaxy S10+ (zadný fotoaparát má S10 rovnaký ako S10+) a Takto fotí Sony Xperia 1

Galaxy S10 svojho konkurenta porazí aj mierne väčšou 3400 mAh batériou (Sony má 3300 mAh a spomínaný energeticky náročnejší 4K displej), reverzným bezdrôtovým nabíjaním wearables a malého príslušenstva aj prítomnosťou klasického audio jacku. Vodeodolnosť, stereo reproduktory a rýchle nabíjanie ponúknu oba mobily. Porovnateľný bude tiež výkon ich procesorov. Sony stavilo na osvedčený Snapdragon 855, Samsung dal prednosť vlastnému Exynosu 9820. Aký z neho máme dojem, sa dočítate v recenzii Samsung Galaxy S10 - zlatá stredná cesta.

Naše odporúčanie teda smeruje ku Samsungu Galaxy S10. Je o niečo lacnejší, s lepšími fotoaparátmi, silnejšou batériou a prepracovanejším systémom. Xperia 1 ho môže tromfnúť len 4K displejom s pomerom strán 21:9, jeho využiteľnosťou si však vôbec nie sme istí. 

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.08.2019 - 11:36 Trvalý odkaz

Nezvyknem prejavovat sympatie k Huawei/Honor, ale... nie je P30 Pro zaujimavejsi ako S10 alebo X1? Kvoli fotoaparatu, by som bral ten. Z tychto, neviem, siel by som si chytit oba nazivo a vybral si ten co niekde v showroome alebo predajni mi sadne viac do ruky a urobi lepsie fotky - napriklad ze maly text nebude rozmazany od odsumovania ako na Samsungu..

adamkofirda@gm…04.08.2019 - 15:41 Trvalý odkaz

Ako celok vychádza lepšie S10...No kto nechce telefón s dierou v displeji a tiež trochu sa chce odlíšiť tak môže mu padnúť viac X1... Na gsmarene sú porovnania obidvoch..

LaRock04.08.2019 - 20:33 Trvalý odkaz

Keď už tak S10+ , ale ja by som šiel radšej do Oneplus 7 pro hoci aj 256gb ktorý sa dá zohnať už do 600€ a ešte aj ušetríš 😉

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease11.08.2019 - 07:42 Trvalý odkaz

Nenašli sme entitu s hodnotou "Takto fotí Samsung Galaxy S10+".

Celá diskusia 9 príspevkov