Dilema: Apple iPhone XS vs. Samsung Galaxy S10+

Lacnejší Samsung Galaxy S10+ sa na papieri javí ako lepšia možnosť s vyššou výbavou a širokouhlým fotoaparátom. Majiteľom predchádzajúcich iPhonov ale XS vyhovárať nebudeme.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Čitateľ Ján píše: "Rozhodujem sa medzi iPhonom Xs a Samsungom Galaxy S10+. Pár rokov používam iPhone, aktuálne iP8, no nebránim sa ani androidu. Telefón využívam hlavne na foto e-mail a podobne asi ako každý. Poprípade počkať?"

Nuž, je koniec augusta a nové iPhony s najväčšou pravdepodobnosťou uvidíme už 10. septrembra, takže počkať sa rozhodne oplatí. Minimálne kvôli tomu, že cena XS-ka určite trochu klesne. Jána tiež môže zlákať niektorá novinka so širokouhlým fotoaparátom, ktorý dnes iPhonom ešte chýba. 

iPhone XS by sa nám v tomto prípade páčil najmä kvôli iOS. Môžte mať iný názor, no pre niekoho so starším iPhonom 8, by bol upgrade v rámci ekosystému rozhodne jednoduchší. Rovný displej sa nám zdá praktickejší a odomykanie tvárou cez Face ID funguje lepšie. Využijete ho aj na platby cez Apple Pay a prístup do internet bankingu.

Samsung Galaxy S10+ má však väčšiu obrazovku s vyšším rozlíšením. Na prácu je možno vhodnejšia, je ale na vás, či chcete viac detailov vďaka QHD+ rozlíšeniu alebo relatívne kompaktné rozmery najmenšieho z aktuálnych iPhonov. 

O výkone nemá zmysel diskutovať, dvojica v tejto Dileme má výkonu na rozdávanie. Zaujímavejšie sú skôr konfigurácie úložiska. 

XS-ko začína na 1149 eurách za 64-gigabajtový variant, kým Samsung je, samozrejme, trochu lacnejší. Za 999 eur navyše získate rovno 128 GB priestoru. Apple má v hre aj 256 GB a 512 GB variant, no u Kórejca môžete priestor ľahšie rozširovať lacnejšími microSD kartami. 

Oba telefóny sú vodeodolné, pre niekoho môže byť dôležitá aj čitačka odtlačkov prstov, audio jack a snímač tepu v Galaxy S10+. iPhone ničím podobným nedisponuje, v prípade drobnej výbavy teda ťahá za trochu kratší koniec. 

Pohľad na batérie vraví jasne: Samsung má rýchlejšie nabíjanie, bezdrôtovo okrem seba samého dokáže nabíjať aj niektoré wearables zo svojho chrbta a kapacita batérie činí až 4100 mAh. iPhone XS sa namiesto USB-C stále nabíja cez Lightning (na čo je však Ján asi zvyknutý) a ponúkne "len" 2658 mAh akumulátor.

V praxi iPhone vo výdrži rozhodne nesklame. Naša recenzia Apple iPhone XS - veľa kriku pre nič uvádza, že z potiahnutím celého dňa nebudete mať problém ani pri náročnejšej prevádzke. Je však pravda, že Richardov test v článku Samsung Galaxy S10+ - pár krokov vpred, ani jeden späť hlási, že pri podobnej záťaži u konkurenta končil deň s 50 % batérie.

Najdôležitejšie rozdiely sú tak pri fotoaparátoch. iPhone sa drží len pri nahrávaní videí a fotografovaní cez deň, kedy môžno jeho decentnejšiu úpravu farieb v postprocese budete preferovať. V nočných záberoch ale Apple tradične ťahá za kratší koniec.

Galaxy S10+ navyše okrem základného a tele objektívu s 12 Mpix rozlíšením ponúka aj výborný 16-megapixelový širokáč, na ktorý, ako sme už spomínali, Apple dnes ešte nemá odpoveď. Tá príde až s novými modelmi v septembri. Ukážkové fotky si môžete porovnať v našich článkoch Takto fotí Apple iPhone XS a Takto fotí Galaxy S10+.

Výsledok je teda jasný. Samsung Galaxy S10+ je na papieri tou lepšou voľbou a bude aj lacnejší. Má jemnejší displej, lepšiu výdrž batérie, väčšie možnosti konektivity a hlavne, veľmi obľúbený širokouhlý fotoaparát. Apple dnes trochu zaostáva, avšak až na absenciu optiku s nižším ohniskom nie tak veľmi, aby si jeho kúpa niekomu, kto dnes používa iPhone 8, nedávala zmysel predsa len o niečo viac.

Radíme však určite počkať až do septembra, na predstavenie noviniek z Cuppertina alebo pokles ceny iPhonu XS. 

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Juraj 050625.08.2019 - 14:12 Trvalý odkaz

Pokiaľ si spokojný s ios ekosystémom a nechceš,aby po dvoch rokoch výrobca prestal podporovať smartfón ( myslím pri Androidoch). Tak zober jednoznačne S/XS Max ( počkaj však do Októbra) pokiaľ príde nástupca XR,XS,XS Max a ten aktuálny model zlacnie,lebo bude novší na trhu. Potom kúpiš výhodnejšie iPhone..

Celá diskusia 4 príspevky