Destroy All Humans! 2 - Reprobed: ďalšia zábavná invázia

Sarkastický mimozemšťan sa vrátil aj v pokračovaní, ktoré dostalo veľmi pekné vizuálne spracovanie. Vyhladzovanie ľudskej rasy ponúkne zábavné súboje a humor, ktorý sa nebojí prekročiť hranice.

Remake Destroy All Humans! dopadol veľmi slušne a tak bolo len otázkou času, kedy vývojári oživia aj druhý diel. Netrvalo dlho a mimozemšťan Crypto sa vrátil. Tentokrát v hre, ktorá vyšla pôvodne v roku 2006. 

Aby nový remake vývojári odlíšili, dostal názov Destroy All Humans! 2 s podtitulom Reprobed. Vďaka modernému vizuálu ho však spoznáte hneď. Otázka teda znie, či Crypto stojí za vašu pozornosť aj po druhýkrát. Na to si odpovieme v riadkoch nižšie. 

Ak Destroy All Humans! poznáte, v Reprobed vás čaká slušná dávka nostalgie. Pre vás ostatných treba povedať, že značka bola kedysi pomerne výrazná. Dokonca až tak, že aj keď ste bláznivú mimozemskú akciu nehrali, niekde ste určite zahliadli aspoň plagát.

Prípadne je vám povedomý vizuál hlavného hrdinu alebo ste aspoň zaregistrovali názov hry. Nech už patríte k akejkoľvek skupine určite bude fajn, keď si na úvod buď osviežime, alebo nanovo predstavíme celý príbeh. 

Príbeh v znamení pomsty Sovietskemu zväzu 

Destroy All Humans! 2 - Reprobed po dejovej stránke prináša to isté, čo originál z roku 2006. Odohráva sa desať rokov po prvej časti, kedy sa prostoreký mimozemšťan Crypto 137 stal prezidentom USA. Jeho krásny život však ukončí Sovietsky zväz po útoku na materskú loď. 

Z veliteľa Poxa sa stáva hologram a opraty v Reprobed preberá nástupca s logickým menom Crypto 138. Jeho cieľom je, ako iste tušíte, pomsta, ktorú presne odráža názov hry - Destroy All Humans. Sústrediť sa však budete najmä na nepríjemných Rusov.

Samotný príbeh sa nesie v zábavnej rovine, Crypto dokáže byť sarkastický a hra sa nebojí ani humoru, ktorý by možno niekto v dnešnej dobe považoval za nekorektný. Mám tým na mysli rôzne sexistické narážky či politickú satiru. 

Tu a tam príde aj na voľbu v rozhovoroch a je trošku škoda, že hra neobsahuje české titulky. Vďaka nim by si mohli príbeh, humor a sarkazmus Crypta dokonale vychutnať aj lokálni hráči. Destroy All Humans! 2 však nemalo lokalizáciu ani pôvodne, takže tu sa nič nezmenilo. 

Vyčíňanie v koži mimozemšťana 

Po hrateľnostnej stránke je to podobné. Destroy All Humans! 2 - Reprobed je akčná adventúra, v ktorej hrá hlavnú úlohu akcia. Budete plniť príbehové misie, ktoré vám zaberú zhruba 12 hodín hrateľnosti. 

Celé to rozširujú vedľajšie úlohy, s ktorými sa môže dĺžka hry vyšplhať až k zhruba 20 hodinám, čo považujem za slušnú porciu zábavy. Na druhej strane je trochu škoda, že jednotlivé misie v Destroy All Humans! 2 - Reprobed neponúknu pestrejšiu náplň. 

Prakticky tu budete opakovať stále rovnakú šablónu, ktorej základom je strieľanie do množstva nepriateľov. K tomu sa pridávajú úlohy, kde budete hľadať konkrétny cieľ, navliekať si ľudskú podobu, aby ste sa dostali k informáciám alebo niekoho niekam sprevádzať. 

Celé to trochu spestruje jazda na lietajucom tanieri, ktorý sa však ovláda trochu krkolomne ako v prvom dieli. Náplň hlavných a vedľajších úloh je viac menej podobná. Na druhej strane ak chcete, môžete sa pokojne venovať iba hlavnej dejovej linke. Hra vás totiž do vedľajších misií nenúti, ale rozumné bude venovať sa im aspoň trochu. 

Za ich plnenie totiž získate dôležité odmeny, pomocou ktorých si viete vylepšovať svoje schopnosti a bojový arzenál. Ponuka je v tomto smere pomerne pestrá a nájdete tu zbraň, ktorá vašich nepriateľov spáli, vytrestá elektrickým prúdom alebo ich môžete pokojne prinútiť, aby sa zamilovali a nechali vás na pokoji. 

Náročné bojové situácie si však vyžiadajú aj bizarné zbrane ako análna sonda. Najčastejšie som však používal elektrickú klasiku, ktorú máte k dispozícii prakticky od začiatku hry, kým zvyšok arzenálu si odomykáte postupne. 

Klasické palné zbrane dopĺňajú aj vaše schopnosti. Crypto vďaka jetpacku dokáže lietať alebo robiť rýchle úhyby, v angličtine nazývané dash. Okrem toh ovláda telekinézu, takže vie hádzať rôzne predmety, vrátane nepriateľov. Samozrejmosťou je tiež rôzna psychomanipulácia či prevtelenie do iného tela. 

Vďaka tomu bude malý mimozemšťan vzbudzovať menej pozornosti než vo svojej prirodzenej podobe. Viete si tak na seba zobrať napríklad podobu jedného z policajtov či vojakov, ktorí vám pôjdu po krku a nepozorovane sa vytratiť. 

Okrem klasických nepriateľov príde aj na súboje s bosmi, ktoré však nie sú vyvážené úplne ideálne. Niekedy sú príliš náročné a frustrujúce. Celkovo tu tiež v oblasti hrateľnosti mohlo byť oproti prvému dielu viac noviniek. 

Destroy All Humans! 2 - Reprobed sa totiž hrá veľmi podobne a zmien je tu málo. Rovnako osviežiť by si zaslúžila aj umelá inteligencia nepriateľov, ktorí sa miestami chovajú zvláštne a nelogicky. 

Slušný vizuál staršej klasiky 

Pokračovanie Cryptovho vyčíňania je síce v jadre stále rovnakou hrou, ale vizuálne ušiel obrovské kroky vpred. Ponúka krásnu farebnú grafiku a presne takto si predstavujem staršie klasiky v novom kabáte. Destroy All Humans! 2 - Reprobed je situovaný do otvoreného sveta piatich máp, kde nie je núdza o rôzne detaily. 

Je tu skvele zachytená hippie atmosféra a celkový vizuál pripomína animované filmy. Textúry sú správne ostré a nechýbajú ani rôzne efekty, pričom obzvlášť dobre sa pozerá na explózie budov. V tomto smere nemám naozaj čo vytknúť a grafika v Destroy All Humans! 2 - Reprobed je naozaj vydarená. 

Výhody:

  • veľmi pekné vizuálne spracovanie

  • humor a zábavný príbeh

  • rôzne možnosti v súbojoch 

  • rozmanité lokality

  • príjemá cenovka 

Nevýhody:

  • trochu krkolomné ovládanie lietajúceho taniera 

  • postupne stereotypná náplň jednotlivých misií 

  • nevyvážené súboje s bosmi 

  • málo noviniek oproti jednotke 

Platformy: PC, PS5, Xbox Series X/S

Cena: 39,99 eur 

Hodnotenie: 7/10

Záver

Destroy All Humans! 2 - Reprobed je zábavná akčná adventúra, ktorá si vás získa hlavne pekným vizuálnym spracovaním, humorom a zábavným príbehom. Okrem toho si za príjemnú cenu užijete rôzne možnosti v súbojoch, Cryptov sarkazmus a rozmanité lokality. 

Na druhej strane je náplň jednotlivých misií postupne trochu stereotyp a noviniek tu oproti prvej časti mohlo byť viac. Každopádne, ak vás bavil prvý diel, ani v tomto prípade nemáte nad čím váhať.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu