Dávate videá na sociálne siete? Rada pre mediálne služby vysvetľuje, či sa musíte registrovať a platiť poplatok

Chaos a nejasnosti sprevádzajú novú povinnosť pre tvorcov videí, ktorí umiestňujú svoj obsah na sociálne siete ako sú YouTube, Facebook Watch, Instagram alebo TikTok. Koho sa povinná registrácia týka?

Mnohí používatelia po zverejnení informácie o oznamovacej povinnosti v prípade, ak zverejňujú na sociálnych sieťach svoje videá, ostali zneistení. Vlna otázok a nejasností pri postupe viedla Radu pre mediálne služby k zodpovedaniu na najčastejšie z nich. Nájdete ich na webe rpms.sk.

Rada upokojuje verejnosť a v skratke vysvetľuje: "Bežní používatelia sociálnych sietí a platforiem, ktorí na nich videá zdieľajú len príležitostne, ich obsah má prevažne súkromný alebo hobby charakter a nie sú zverejňované primárne s cieľom dosiahnuť týmto spôsobom zisk či zasiahnuť širokú verejnosť, nemajú v tejto súvislosti voči Rade pre mediálne služby žiadnu povinnosť."

Pokiaľ ale váš kanál spĺňa kritériá audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, je určený širokej verejnosti, vytvára vám zisk, sú v ňom umiestňované reklamy, ide o propagáciu platených aktivít a má primárne hospodársku povahu, podlieha regulácii a máte povinnosť registrácie. Dobrá správa: oznamovacia povinnosť fyzických osôb nie je spojená s úhradou žiadneho poplatku. Teda nič neplatíte, len si musíte splniť povinnosť a zaregistrovať sa. 

"Okrem zámeru zverejňovaním videí zarábať je dôležité aj to, či ten, kto ich na platformy umiestňuje, nesie za svoj kanál redakčnú zodpovednosť (čiže má kontrolu nad usporiadaním videí v rámci svojho kanálu) a tiež či je cieľom videí informovať, zabávať alebo vzdelávať širokú verejnosť."

Špecifickejšie kritériá vyplynú podľa vyjadrenia Rady až z aplikačnej praxe. Ak vám teda vaše videá nezarábajú, majú prevažne súkromný alebo hobby charakter, nemáte žiadnu povinnosť navyše. 

Ak ste ale napríklad influencer a vytvárate videá za účelom promovania produktov, šírenia reklamy a máte z nich zisk, musíte podať oznámenie poskytovania, prípadne požiadať o udelenie autorizácie a zaplatiť správny poplatok. Za žiadosť o autorizáciu vysielania pre lokálne alebo komunitné vysielanie zaplatíte 200 eur

Zdroj: rpms.sk

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu