Čo zatiaľ vieme o Samsung Galaxy S23

O pripravovanej sérii Galaxy S23 sa internetom šíri množstvo fám, špekulácií a uniknutých informácií. Pozreli sme sa na to, čo by mohol priniesť základný model.

Fanúšikovia značky aj odborná verejnosť sa už zaoberajú ďalšou generáciou Galaxy S, do ktorej patria tie najlepšie modely výrobcu. V danej chvíli vždy ponúkajú to najlepšie, teda výkonný hardvér a výborný fotoaparát. 

Medzigeneračné zmeny nie sú v posledných rokoch až tak veľké, že by vyvolali želaný wow efekt. Tak ako pri nových smartfónoch iných výrobcov, ide zvyčajne o evolučné, nie prevratné vylepšenia. Lebo už dnes sú smartfóny výkonné, s rýchlym nabíjaním aj špičkovými fotoaparátmi. Nezaostávajú ani dizajnom a niektoré odolajú vode i prachu. Zdá sa, že priestoru na zásadné vylepšenia už veľa nie je. 

Čo o Samsungu Galaxy S23 zatiaľ vieme? Posledné informácie hovoria o uvedení na trh v prvý februárový týždeň. Známe podujatie Galaxy Unpacked by vraj mohlo prebehnúť 1. februára 2023. Dizajn sa podľa prvých renderov výraznejšie nezmení, ubudne malý ostrovček na zadnej strane, a tak objektívy fotoaparátov budú na štýl Galaxy S22 Ultra vytŕčať nad povrch konštrukcie.  

Neoficiálne zdroje hovoria, že Samsung Galaxy S23 príde s plochým 6,1'' AMOLED displejom, Full HD+ rozlíšením a 120 Hz obnovovacou frekvenciou. V porovnaní s Galaxy S22 bude zrejme kvôli silnejšej batérii mierne hrubší. Samozrejmosťou má byť čítačka odtlačkov v displeji a poteší, že čipset Snapdragon 8 Gen 2 bude v modeloch pre všetky regióny, vrátane Európy. Teda žiadny Exynos. 

Operačný systém Android 13 doplní používateľská nadstavba One UI, zrejme v novej verzii 5.1. Čo sa pamätí týka, opäť tu bude iba 8 GB RAM a 128 GB alebo 256 GB úložisko. Bez podpory microSD kariet. Lákadlom každej série Galaxy S sú fotoaparáty. Inak tomu nebude ani pri S23.

Aj keď sa pravdepodobne dočkáme podobného hardvéru ako pri Galaxy S22, teda 50 Mpix hlavného, 12 Mpix širokouhlého fotoaparátu a 10 Mpix teleobjektívu, ešte lepšiu kvalitu fotografií a videí má priniesť vynovený softvér so strojovým učením, a svoj podiel na tom bude mať vylepšené spracovanie obrazu vďaka novému ISP v Snapdragone 8 Gen 2.

Kapacita batérie by mohla narásť o 200 mAh na 3900 mAh, no rýchlejšieho nabíjania než 25 W káblového a 15 W bezdrôtového sa zrejme nedočkáme. Ak sa tento údaj potvrdí, bude to v čase 120 W a 150 W nabíjania pri konkurenčných modeloch ťažko pochopiteľný krok. Vďaka energeticky úspornejšiemu čipsetu by mala byť celková výdrž mierne lepšia než pri S22. Zázraky však nečakáme. 

Vzhľadom na vývoj na trhu a rozličným krízam v redakcii neočakávame pokles ceny, skôr naopak. Galaxy S22 štartoval s cenou 849 eur (128 GB) a 899 eur (256 GB). Neprekvapilo by, ak by 900-eurová cena bola tentoraz určená pre základnú, teda 128 GB pamäťovú verziu. 

Zdroj: twitter.com/OnLeaks, twitter.com/UniverseIce

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu