CIYCE Evolution: herné slúchadlá s ANC pod sto eur

Čínske herné slúchadlá lákajú hráčov na tri možnosti pripojenia. Rozumejú si s PC, mobilmi aj konzolami. K tomu pridávajú ANC, priestorový 7.1 zvuk, slušné spracovanie a cenovku 70 eur s dopravou zadarmo. Kde je teda háčik?

CIYCE Evolution sú zaujímavo vyzerajúcou novinkou na poli herných slúchadiel. Momentálne sa dajú zakúpiť na portáli Kickstarter s bezplatným doručením na Slovensko. To síce chvíľu potrvá, ale napokon vám prídu bez problémov. 

V štýlovej pevnej krabici, kde sa ukrývajú zasunuté v mäkkej ochrannej pene. Ich špecialitou je, že fungujú na všetkých dostupných platformách. Rozumejú si teda s PC, PS4, PS5 (recenzia), Xboxom One, Xboxom Series X (recenzia), Xboxom Series S, ale aj s Nintendom Switch. 

K tomu pridávajú tri možnosti pripojenia, podporu 7.1 kanálového zvuku, ANC, šesť mikrofónov a latenciu pod 30 ms. Toto všetko obaľuje zaujímavý dizajn, ktorý na vonkajšej strane mušlí pripomína tvár mimozemšťana so svietiacimi očami. 

Ich farbu si mimochodom viete nastaviť, aj keď len v obmedzenej miere. No a zabudnúť netreba ani cenovku, ktorá je vzhľadom na papierovú výbavu naozaj veľmi ľudová. CIYCE Evolution stoja 70 eur. Veľmi ľahko tak môžu padnúť do oka nejednému hráčovi, ktorý hľadá vyvážený pomer kvality a ceny. 

Aj keď vieme, že papier znesie veľa a finálny produkt nemusí vždy uspokojiť vaše predstavy. Hlavne, keď pochádza z Číny od doposiaľ neznámej značky. Ako na tom teda v praxi lacný herný headset CIYCE Evolution je? 

Obsah balenia 

V balení CIYCE Evolution nájdete okrem slúchadiel aj Bluetooth adaptér, krátky manuál, dvojicu náhradných mušlí a dva káble. Jeden audio s 3,5 mm jackom a druhý nabíjací USB-C / USB A. 

Základné parametre

Rozmery: 203 x 194 x 87 mm, hmotnosť: 300 gramov, frekvenčný rozsah: 20 Hz - 20 Khz, menič 50 mm, latencia 30 ms (v režime s adaptérom), Bluetooth 5.1, 7.1 kanálový zvuk, ANC, citlivosť: 105 dB ±3dB, výdrž batérie: cca 30 hodín, doba nabíjania: cca 1,5 hodiny, kompatibilné s PC, PS4, PS5, Xboxom One, Xboxom Series X/S, Nintendom Switch, Androidom a iOS. 

Spracovanie na slušnej úrovni 

CIYCE Evolution pôsobia robustným dojmom a celkové spracovanie je za mňa na slušnej úrovni. Čelenka je vyrobená z pevného kovu, ktorý pokrýva pena obalená kožou. Tej peny tam však nie je až tak veľa a preto si nie som istý, ako čelenka zvládne zub času. 

Mušle sú z vonkajšej strany plastové a pripomínajú mimozemskú tvár s očami, v ktorých sa nachádza RGB podsvietenie. V tme to vyzerá naozaj super. Farby si môžete meniť podľa nálady. RGB ale nie je programovateľné, ako väčšinou pri hernom príslušenstve býva. 

Tu ste odkázaní iba na blikanie striedajuce štyri farby alebo na svietenie jednej z nich. Výber je však obmedzení a máte tu iba základ v podobe červenej, modrej, zelenej a bielej. Meníte ich ťuknutím na dotykovú plochu. 

Vnútorná strana mušlí je príjemne mäkká, rovnako obalená v koži. Napriek pevnému spracovaniu si CIYCE Evolution zachovávajú príjemnú hmotnosť len 300 gramov. Aj tá rozhodne prispieva k tomu, že nosenie slúchadiel je dostatočne komfortné.

Nebudú vám prekážať ani pri dlhšom hraní, a tak sa s nimi bez problémov môžete oddávať virtuálnemu zážitku aj pár hodín. Celkový dizajn je teda z môjho pohľadu vydarený nie len na oko, ale tiež na pocit. Jediné, čo by som mu dosť vytkol je ovládanie slúchadiel. 

Problematické (dotykové) ovládanie

Výrobca ho vyriešil kombináciou mechanických a dotykových prvkov. Ako ich používať sa vám pokúsi prezradiť veľmi stručný návod, ktorý z môjho pohľadu nie je dostatočný. Funkcie a ich používanie sú opísané slabo a písmo je extrémne malé. 

Nemám problémy s ďalekozrakosťou, ale tu som v istom momente musel siahnuť po lupe a pri niektorých veciach som trošku tápal. Na ľavej mušli sú tri analógové tlačidlá. Prvé slúži ako play a pauza alebo ak ho podržíte, tak na zapnutie / vypnutie slúchadiel. Aktívny stav signalizujú maličké LEDky. 

Obklopuje ich dvojica tlačidiel slúžiaca na prepínanie ďalšej či predošlej skladby. Prípadne ak ich ich podržíte, v sekundárnom režime ovládajú hlasitosť. Toto je trochu opačné riešenie než poznáme pri iných slúchadlách a je fakt nepraktické. 

Ovládanie hlasitosti by malo byť akciou na krátke ťuknutie. Nie na podržanie, ktoré vám bráni v rýchlejšej reakcii. Nehovoriac o tom, že dvojklik či podržanie občas nefungovali podľa predstáv a hlasitosť som radšej menil priamo v PC. 

Pokojne tu mohlo byť tlačidiel aj viac, zvlášť v prípade, že na pravej mušli nájdete iba jedno, ktoré slúži na ovládanie hovoru. Jedným stlačením prijmete hovor, ktorý opätovným ťuknutím ukončíte. Prípadne tlačidlo môžete podržať pre odmietnutie hovoru alebo v režime počúvania hudby rovnaká akcia slúži na prechod do herného režimu. 

Celkové ovládanie nie je vyriešené práve šťastne, možno by to chcelo viac prvkov alebo inak namapovať akcie. Vyžaduje zvyk a nie vždy reaguje tak, ako má. Vrcholom mojej nespokojnosti s ovládaním sú však dotykové plochy, ktoré nie sú nijakým spôsobom vyznačené. 

Ťažko ich tak nahmatáte a tiež majú svoje slabšie chvíľky. Dvojitým ťuknutím na spodnú pravú stranu mušle zapínate ANC. Ak to zopakujete druhýkrát prejdete do režimu posluchu vonkajšieho prostredia, kedy vám vstavané mikrofóny reprodukujú zvuky okolo vás. 

Ak na plochu ťuknete tretíkrát ANC vypnete. Teda, ak trafíte správne miesto, čo je niekedy celkom problém. Páči sa vám z opisu toto ovládanie? Nuž, ani mne nie. Zvlášť, keď nám konkurencia v tejto oblasti veľakrát ukázala, že sa to dá aj lepšie. 

Konektivita a funkcie

CIYCE Evolution lákajú na konektivitu 3v1 a dajú sa teda pripojiť tromi rôznymi spôsobmi. Buď si vyberiete priame bezdrôtové spárovanie cez Bluetooth 5.1, použijete analógové pripojenie vďaka audio káblu (v balení), alebo dáte prednosť Bluetooth adaptéru. Ten môžete pripojiť buď cez klasické USB A alebo USB C.  

Všetky tieto možnosti robia z CIYCE Evolution naozaj univerzálne slúchadlá, ktoré môžete pripojiť prakticky k čomukoľvek. Či už ide o PC, laptop, smartfón alebo konzoly. Osobne som v praxi vyskúšal niekoľko možností. 

CIYCE Evolution sa mi bez problémov pripojili k PS5 pomocou Bluetooth adaptéru. Bezdrôtovo som ich skúsil s Android smartfónomi či iPadom. Problém nebol ani s Windows PC. K MacBooku Air sa mi však viackrát z neznámych dôvodov pripojiť nepodarilo. Nintendo Switch či Xbox konzoly som bohužiaľ nemal po ruke.

 Každá možnosť pripojenia so sebou nesie určité výhody a nevýhody. Klasické Bluetooth pripojenie je fajn na počúvanie hudby alebo sledovanie filmov. Kábel je v niektorých prípadoch super, no pri hraní hier môže pôsobiť obmedzujúco. 

Tu je ideálnym riešením práve Bluetooth adaptér, ktorý stačí jednoducho zasunúť do počítača alebo konzoly a o pár sekúnd ste pripojení. Najväčšou výhodou adaptéru okrem rýchleho a stabilného pripojenia je tiež veľmi nízka latencia, na úrovni 25 - 30 ms. 

Zvuk nemá prakticky žiadne oneskorenie a dostatočne citlivo reaguje aj v tých najrýchlejších momentoch. Koniec koncov CIYCE Evolution sú určené práve na hranie hier a kritérium latencie je naozaj dôležité. 

Kvalita zvuku

Audio dnešných hier už dávno nie je o jednoduchých tónoch alebo rinčaní zbraní. Hlavne a často nielen áčkové tituly ponúkajú široké spektrum realistických priestorových zvukov, vrátane na mieru komponovanej hudby či profesionálneho dabingu. 

Audio je tak už dávno veľmi podstatnou zložkou hier a zvuková prezentácia patrí rovnako medzi kľúčové kritériá herných headsetov. Od CIYCE Evolution som vzhľadom na cenu neočakával zázraky, ale musím povedať, že ich zvukový prejav je slušný. 

Pekne tu rozoznáte celé spektrum rôznych tónov vďaka tomu, že výšky, stredy a basy sú dobre vyvážené. Audio virtuálnych svetov je pohlcujúce hlavne kvôli podpore priestorového 7.1 kanálového zvuku, ktorý pekne odvádza svoju prácu. Slúchadlá som skúšal aj na rôznych videách s dolby 3D zvukom a fungovali super. 

Zreteľne počujete, odkiaľ presne sa zvuk šíri. Pridáva na celkovej atmosfére, či už ide o svištiace guľky vo Far Cry 6 (recenzia) alebo o dychberúce bitky so strojmi v Horizon Forbidden West (recenzia). 

Rovnako slušne si slúchadlá poradia aj s jemným spektrom tónov, ktoré môžete počuť napríklad počas prieskumu prostredí v The Gunk (recenzia). No a vďaka ANC neruší nič chladnú a tichú atmosféru vesmírnych základní v Halo Infinite (recenzia).

Dobre fungujú aj prítomné mikrofóny, kde som nemal problém ani hlasovým chatom či telefonátom. Hlas na druhej strane bolo počuť zreteľne rovnako, ako ten môj. K celkovej kvalite audia prispieva aj spomínané ANC, ktoré často nebýva súčasťou herných slúchadiel. 

Je podstatne lepšie ako len pasívne potlačenie okolia a musím uznať, že vzhľadom na cenu slúchadiel funguje veľmi dobre. Nájsť totiž slúchadlá s aktívnym potlačením hluku do sto eur stále nie je jednoduché. CIYCE Evolution stoja sedemdesiat. Slušne je na tom aj výdrž batérie, no uvedených 30 hodín som počas testovanie nedosiahol. 

Ak to dobre rátam, dostal som sa sa na úroveň cca 24 hodín, po ktorých som slúchadlá musel dať nabíjať. Tu som zistil ešte jednu pre niekoho možno nepríjemnú vec. CIYCE Evolution sa počas nabíjania nedajú používať, čo môže byť niekedy naozaj nepraktické. Späť do prevádzky sa vrátia až po nabití, ktoré trvá do 2 hodín. 

Výhody

  • dizajn a celkové spracovanie 

  • komfort nosenia 

  • slušná kvalita zvuku

  • ANC 

  • 7.1 priestorový zvuk 

  • tri možnosti pripojenia, vďaka ktorým sú slúchadlá doslova univerzálne 

Nevýhody

  • nepraktické ovládanie, hlavne dotykové prvky  

  • obmedzené možnosti RGB (iba blikanie a svietenie štyroch základných farieb)

  • nedostatočne jasný návod s naozaj drobným písmom 

  • nemožnosť používať počas nabíjania 

Záver

CIYCE Evolution sú vo výsledku všestranné herné slúchadlá s niekoľkými kompromismi. Osobne mi vadilo hlavne nepraktické ovládanie na čele s dotykom. Ale aj obmedzené možnosti RGB a nemožnosť používať slúchadlá počas nabíjania. 

Na druhej strane za sedemdesiat eur dostanete dobrú audio kvalitu, podporu ANC, priestorový 7.1 kanálový zvuk, slušné spracovanie, pekný dizajn a komfortné nosenie. Za mňa teda dobre vyvážená voľba pre tých, ktorí hľadajú zlatý stred kvality a rozumej ceny. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu