Čipy od Qualcommu majú bezpečnostný problém

Vláde USA prekážajú čínske čipy Kirin od Huaweiu, no ani americký Qualcomm zrejme nie je bezchybný. Výskumná firma Check Point našla v čipoch viac než 400 riadkov kódu, ktorý predstavuje bezpečnostné riziko.

Výskumná firma Check Point si vzala na mušku čipy od Qualcommu a zistila, že každý, kto ich používa, je vystavený bezpečnostnému riziku. Od roku 2019 im patrí zhruba 40 % trhu a aktuálne sa Qualcomm snaží presvedčiť vládu USA, aby mohol svoje čipy predávať Huaweiu. Bielemu domu totiž prekážala výroba čínskych procesorov Kirin, no proti americkým Snapdragonom nemá žiadne výhrady. 

Napriek tomu zrejme nie sú bezchybné. Výskumníci Check Pointu našli v čipoch Qualcomm viac ako 400 riadkov kódu, ktorý obsahuje slabé miesta a predstavuje bezpečnostné riziko. Detaily výskumu neprezradili, aby neboli zneužité. Hackeri by mohli potenciálne zaznamenávať hovory, poškodiť zariadenie, ukradnúť osobné údaje, či inštalovať škodlivý softvér. 

Qualcomm už na situáciu reaguje a začal s aktualizáciou ovládačov. Opravy majú byť  čoskoro sprístupnené aj výrobcom tretích strán. Pri väčšine bezpečnostných rizík platí, že ak sťahujete aplikácie iba z dôveryhodných zdrojov, ste zvyčajne v bezpečí. Riziko je tu však vždy.

Zdroj: blog.checkpoint.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu