Červený kríž žiada hráčov, aby v hrách nepáchali virtuálne vojnové zločiny

Hnutie na ochranu ľudských životov najnovšie chce, aby fanúšikovia strieľačiek hrali podľa pravidiel. Nemali by tak strieľať na zranených hráčov, civilné budovy či nenásilné NPC postavy.

Ani svet videohier sa občas nevyhne kontroverznej či paradoxnej téme. Naposledy sme tu mali napríklad snahu ochranárskej organizácie PETA, ktorá chcela z God of War Ragnarök vymazať násilie na mytologických zvieratách. Aktuálne sa v podobnom duchu ozýva Červený kríž. Cieľom tohto hnutia je ochrana ľudských životov, dôstojnosti a zdravia či znižovanie následkov ľudí, ktorí tŕpia z dôvodu epidémií, prírodných katastrof alebo vojny. 

Práve vojna rezonuje v žiadosti, ktorú Červený kríž aktuálne adresuje hráčom. Chce, aby sa pri hraní strieľačiek správali zodpovedne a nepáchali virtuálne vojnové zločiny. K tomu pridáva zoznam pravidiel, kde vyzýva, aby hráči rešpektovali skutočné pravidlá vojny. Prvým pravidlom je, aby ste nestrieľali na zranených hráčov alebo na tých, ktorí na vás nereagujú. To isté sa týka nehrateľných postáv (NPC) a Červený kríž žiada, aby ste neútočili na mierumilovné NPC. 

Hnutie na ochranu ľudských životov okrem toho vyzýva, aby hráči neútočili na civilné budovy a aby sa s lekárničkou na dobitie života podelili s ostatnými. Iniciatívy “hraj podľa pravidiel” sa chytili viacerí streameri, ktorí apelujú na svojich fanúšikov. Jedným dychom však treba dodať, že spomínané pravidlá sú dosť špecifické a ťažko aplikovateľné na rôzne druhy hier. 

Zdroj: playbytherules.icrc.org


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu