CAT S52 - odolný a pekný

Recenzia 5,7-palcového smartfónu s vysokou odolnosťou nielen proti prachu a vode, ale aj pádom a extrémnym teplotám.

Mnohí z nás lepíme na displeje smartfónov dokúpené sklá a samotné zariadenia vkladáme do hrubých obalov. Ak to spravíte s vodeodolným telefónom, napríklad iPhone 8 alebo Samsungom Galaxy S10e, ktoré ponúkajú rovný displej, vysoký výkon a kompaktné rozmery, získate veľmi zaujímavé riešenie na každý deň.

Lenže vy možno pracujete v stavebníctve alebo máte inú náročnú profesiu, a možno len okolo vás behajú dve neposedné deti a už vás nebaví stále pozerať na pavučinu na obrazovke. Lebo proti tým malým stvoreniam nepomôže ani ochranné sklo.

CAT narozdiel od bežnej odolnosti IP68 (plná odolnosť voči prachu a ponoreniu 1,5 m pod vodnú hladinu) pripája aj odolnosť voči pádom a extrémnym teplotám. Výrobca aj pri tomto relatívne elegantnom prístroji garantuje odolanie 30 pádom z výšky 1,5 m na betón. A ak by ste náhodou displej rozbili v rámci záruky, vymenia vám ho. Zadarmo.

Popri tom všetkom vydrží CAT S52 až 24 hodín v rozpätí -30°C až +65°C.

Keďže doterajšie odolné smartfóny tejto značky boli hrubé a CAT chcel vytvoriť rovnako odolný, ale konečne trochu elegantný model, rozhodol sa mierne ubrať z kapacity batérie a zákazníkom ponúknuť najtenší smartfón v histórii značky. Na moje prekvapenie však vďaka úspornému (a občas trocha spomalenému) čipsetu Mediatek Helio P35 MT6765 ponúkne dva dni bežného aktívneho používania.

Zaoblené rohy spríjemňujú držanie, mierne vystupujúca hrana nad úroveň displeja zase chráni obrazovku pri pádoch. Displej nie je zaoblený, neponúka žiaden výrez, prioritou je jeho ochrana. Nad obrazovkou hlási novú správu, zmeškaný hovor či udalosť v kalendári modrá LED dióda.

Reguláciu hlasitosti aj vrúbkovaný vypínač nahmatáte raz dva. Jeho dvojitým stlačením spúšťam vylepšený fotoaparát. Ten môže konečne konkurovať bežným smartfónom s cenovkou okolo 300 eur. A to vôbec nie je zlé. Kedysi boli fotoaparáty v smartfónoch CAT mizerné, tento je konečne použiteľný.

V posledných mesiacoch som si zvykol na rýchle spustenie svietidla zatrasením Motoroly či na užitočnú Moto obrazovku v smartfónoch tejto značky. Samsungy série A potešia Always On Displayom a slušným širokouhlým fotoaparátom navyše. Tu nemáme žiadnu podobnú vymoženosť. Displej sa nerozsvieti ani po mávnutí nad ním, ani pri poklepaní, ani pri prijatí správy. Lenže, ako som sa dozvedel, sú ľudia, ktorým tieto funkcie vyslovene prekážajú. Obrazovku chcú rozsvietiť vypínačom a hotovo. A práve na nich mieri CAT S52.

Tak či onak, to rozvietenie svietidla zatrasením mobilu by sa odolnému smartfónu CAT veľmi hodilo. Alebo iný, podobne šikovný nápad.

USB-C konektor ponúka 15 W nabíjanie dodávanou nabíjačkou. Rýchlosť je tak asi o polovicu vyššia než pri starších modeloch. Vedľa USB-C sa nachádza obyčajný hlasný reproduktor.

Výhodou S52-ky je výmena pamäťovej karty microSD či nanoSIM karty bez použitia ostrého predmetu. Utesnený kryt však nesmiete po výmene pamäťovky zabudnúť poriadne zatlačiť.

CAT S52 je plnohodnotný dual SIM, teda podporuje aj dve nanoSIM karty, aj pamäťovú kartu navyše. Tá rozširuje 64 GB úložisko. Ak vás zaujímajú ďalšie parametre, otvorte článok CAT S52 (základné info).

Zo zadnej steny veľmi mierne vystupuje chránený objektív fotoaparátu. Konečne sa tu našlo aj miesto na čítačku odtlačkov prstov. Jej umiestnenie bolo predmetom skúmania, keďže ide o relatívne krehký prvok a CAT v prvom rade myslí na odolnosť celého zariadenia. Popri odomykaní prstami je k dispozícii aj odomknutie tvárou, ktoré nájdete (podobne ako v Xperiách) v položke Smart lock.

Zadná stena je príjemne protišmyková, škoda, že podobnú funkciu nemajú aj kovové bočné steny so skrutkami, ktoré majú len dizajnovú funkciu.

V hornej stene nájdeme audio jack, ktorý poslúži aj na počúvanie FM rádia s RDS a RT. Zobrazí teda aj názov stanice, aj relácie či skladby. Slúchadlá si však musíte dokúpiť.

Po odblokovaní tu nájdete čistý android s niekoľkými aplikáciami od výrobcu - Fotoaparát, FM rádio, File Commander a tri zbytočné funkcie (Toolbox, Support a Program zvyšovania spokojnosti).

Fotoaparát patrí k najjednoduchším na trhu. Prispôsobil sa však trendom a okrem režimu Foto a Video ponúka aj Portrét s rozostrením pozadia. A to aj na prednej, aj zadnej kamere. Režim HDR je jemný, pokojne ho zapnite, zázraky nečakajte. Konkurencia s umelou inteligenciou a rôznymi nočnými režimami je o čosi ďalej.

Páčia sa mi však jednoduché a prehľadné nastavenia.

Video môžete nahrávať vo Full HD rozlíšení. V prípade zadnej kamery môžete počítať aj s účinnou digitálnou stabilizáciou. Viac si už prečítate v článku Takto fotí CAT S52.

Natiahnutý HD displej odomknete odtlačkom prsta, tvárou či štandardným PIN-om, resp. vzorom. Ocenil by som vyšší maximálny jas, predsa len ide o mobil do ťažkých podmienok. Na obrazovke je od výroby nalepená fólia, ktorá odlesky ešte trochu pridáva.

Ovládanie gestami chýba, vybrať si môžete len medzi trojicou bežných tlačidiel (domov, späť a nedávne aplikácie) alebo zredukovaním týchto ovládačov na dva. Ako hovoria Česi, prašť jak uhoď.

Trocha ma mrzí, že po potiahnutí prsta od stredu domácej obrazovky nespustím ani vyhľadávanie (Huawei, Honor), ani nestiahnem hornú lištu s oznámeniami (Motorola).

V hornej lište typickej pre všetky čisté androidy sa nenachádza nič, čo by stálo za špeciálnu zmienku.

To isté platí aj pre nastavenia telefónu. Určite si pozrite položky Aplikácie a upozornenia. V upozorneniach môžete zapnúť / vypnúť bodky na ikonách, ktorých sa týka nejaká novinka. Je to prudko návykové.

V nastaveniach batérie určite zapnite zobrazenie jej percentuálneho stavu.

V nastaveniach obrazovky som sa pokúšal zapnúť tmavý motív, no ani raz sa mi to nepodarilo. Skúste mi dať vedieť v diskusii, či vám áno.

V časti Systém zájdite do položky Gestá a zapnite rýchle spúšťanie fotoaparátu či ovládanie telefónu ťahmi prsta po ovládacom paneli.

Ako vidíte, CAT S52 je jednoduchý čistý android, ktorý ničím nesklame. Tešiť sa vraj môžeme aj na Android 10, aktuálne je v CAT S52 deviata edícia.

Výhody:
- odolnosť voči pádom aj extrémnym teplotám
- veľmi pevné spracovanie
- konečne dobrý fotoaparát
- dvojdňová výdrž
- plnohodnotný Dual SIM
- odomykanie prstom aj tvárou

Nevýhody:
- chýbať vám môže otvor na pútko
- len HD+ rozlíšenie displeja s priemerným maximálnym jasom
- zišiel by sa širokouhlý fotoaparát
- chýbalo mi rýchle spustenie svietidla (tlačidlom, zatrasením...)
- občas spomalené reakcie

Orientačná cena: 499 eur

Videorecenzia:

Záver

Najväčším nedostatkom CAT S52 je slabý čipset. Lenže vďaka nemu dokážete s 3100 mAh batériou fungovať dva dni. A môžete v ňom mať aj pamäťovú kartu, aj dve SIM karty. Navyše ich vyberiete aj bez nejakej spinky či špendlíka.

Veľkým pokrokom je kvalita fotoaparátu. Ten síce nevyniká modernými funkciami a vymoženosťami, teda okrem rozostrenia pozadia za portrétom, no spomedzi všetkých smartfónov tejto značky ide o prvý model, s ktorým som bez problémov niekoľko dní fungoval, fotil, odosielal zábery...

Hoci som ku CAT S52 pristupoval s obavami, nakoniec som si ho celkom obľúbil. Funkčne môže konkurovať 300-eurovým smartfónom s čistým androidom, ktoré však v extrémnych podmienkach zlyhávajú. Tu aj bez obalu či ochranného skla dostanete výnimočne odolný mobil, ktorý vám môže pokojne padnúť niekoľkokrát na betón a nič sa mu nestane. A ak nejakou nešťastnou náhodou rozbijete jeho displej, bezplatne vám ho v rámci záruky vymenia.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu