Čas na novoročné predsavzatia. Smart hodinky vám pomôžu budovať zdravý životný štýl

Celoeurópsky prieskum spoločnosti Huawei v spolupráci s agentúrou Ipsos skúmal zdravotné povedomie, postoje a správanie európskych občanov voči osobnému zdraviu. Väčšina chce zlepšiť svoj životný štýl, no výsledok je nedostatočný.

Najnovší celoeurópsky prieskum zdravia, ktorý uskutočnila spoločnosť Huawei v spolupráci s prieskumnou agentúrou Ipsos, ponúka cenný pohľad na postoje a správanie európskych občanov týkajúce sa osobného zdravia. Výsledky poukazujú na vplyv smart hodiniek na jednotlivé aspekty životného štýlu v čase, keď je preventívna starostlivosť o zdravie dôležitejšia než kedykoľvek predtým.

Aj keď je záujem o o osobné zdravie je v Európe vysoký, iba polovica účastníkov prieskumu uviedla, že je so svojím celkovým zdravím spokojná, pričom na psychickú pohodu i fyzické zdravie sa zameriavajú rovnakým dielom. 

Až 91 % opýtaných ľudí vyjadrilo želanie zlepšiť aspoň jeden aspekt svojho životného štýlu súvisiaceho so zdravím. Cieľom každého z nich je zlepšiť v priemere takmer štyri zdravé návyky. Pre mnohých opýtaných je najvyššou prioritou zníženie stresu (43 %), udržiavanie správnej hmotnosti (40 %), zdravé stravovanie (35 %), zabezpečenie dostatočného spánku (35 %) a každodenné cvičenie (34 %). 

Napriek tomuto faktu 72 % respondentov priznalo, že pri dodržiavaní návykov zdravého životného štýlu potrebujú dodatočnú motiváciu, resp. ju časom strácajú. Prieskum odhalil aj zásadnú medzeru v znalostiach metrík, ktoré významne ovplyvňujú zdravie. Povedomie o tom, aké by malo byť správne "skóre" určitých životne dôležitých ukazovateľov zdravia pre každého jednotlivca, bolo tiež veľmi nízke. 

Výhodu majú používatelia inteligentných hodiniek. Prieskum ukázal, že používatelia týchto zariadení poznali kľúčové zdravotné metriky o 51 % lepšie v porovnaní s tými, ktorí smart hodinky nevlastnia či nepoužívajú. Sú zvyčajne zorientovaní v cieľových hodnotách svojho telesného tuku, a je u nich vyššia pravdepodobnosť, že budú poznať svoj správny denný cieľ kalórií.

Používatelia smart hodiniek kontrolujú svoje základné zdravotné metriky častejšie než tí, čo toto príslušenstvo nepoužívajú. Sledujú svoju srdcovú frekvenciu, saturáciu okysličenia krvi, spálené kalórie a merajú si počet prejdených krokov. 

Smart hodinky vedia upozorniť na abnormálne namerané hodnoty, čo prispieva k prevencii niekedy aj závažných ochorení. Používatelia smart hodiniek berú zdravotné upozornenia vážne, pričom viac než 74 % hľadá radu a 63 % z nich navštívi svojho lekára za účelom ďalšej analýzy či vyšetrenia.

Okrem toho až 87 % používateľov smart hodiniek si osvojilo nové zdravé správanie na základe informácií zo svojho zariadenia. V priemere ide o dve zmeny na používateľa. Tieto zmeny zahŕňajú zvýšenú frekvenciu cvičenia (47 %), dlhšie trvanie cvičenia (41 %), zlepšené spánkové návyky (39 %) a úpravu stravy (28 %). 88 % respondentov z výskumu súhlasilo s tým, že smart hodinky môžu pomôcť zlepšiť ich fyzické zdravie, 86 % zvolilo celkovú kvalitu života a 76 % duševné zdravie.

Značka Huawei má vo svojom portfóliu množstvo modelov inteligentných hodiniek určených pre mužské i ženské zápästie. Niektoré okrem základných meraní ponúkajú aj rozšírené funkcie na stráženie zdravia, ako je záznam EKG, tlaku či meranie teploty kože. Na výber je z viacerých dizajnov, použitých materiálov a farebných prevedení. 

Vo fínskych Helsinkách otvorila spoločnosť Huawei nové laboratórium, ktoré slúži na testovanie a výskum v oblasti športu a fitnes. Cieľom je ponúknuť v nositeľných zariadeniach čo najpresnejšie výsledky analýzy. Bližšie informácie sa dočítate v článku V európskom laboratóriu Huawei majú bazén s protiprúdom i lyžiarsky simulátor. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu