Bruce Willis je prvým hercom, ktorý predal práva na svoju digitálnu podobizeň (AKTUALIZOVANÉ)

Umelá inteligencia vytvorila tvár herca z 34-tisíc fotiek. Digitálne dvojča bolo následne využité v sérii reklám pre ruskú telekomunikačnú spoločnosť.

Herec Bruce Willis nedávno kvôli zdravotným problémom oznámil, že so svojou profesiou končí. Aktuálne je teda na dôchodku. To však neznamená, že by sme ho už nevideli v žiadnom z filmov. Pomôcť by mohla technológia deepfake, ktorá dokáže verne simulovať podobizeň konkrétnej osoby. 

Sám Willis s ňou už má skúsenosti a stal sa prvým hercom, ktorý predal práva na svoju digitálnu podobu. Stalo sa tak na jednom z jeho posledných projektov. Bruce Willis v ňom udelil video produkčnej firme DeepCake povolenie použiť technológiu deepfake. 

Následne bola jeho digitálna podoba vložená do série reklám pre ruskú telekomunikačnú spoločnosť MegaFon. Vo finále tak diváci mohli vidieť v reklame Willisa. Herec však na natáčaní fyzicky nebol a jeho podobu vytvorila umelá inteligencia, ktorá vychádzala z 34-tisíc fotiek. 

Pochádzali z obdobia, kedy mal Willis 30 a 40 rokov. Celý proces mal trvať 14 dní. Po nich bola hercova tvár digitálne “nalepená” na telo Konstantina Solovyova, ktorý Willisa v reklame zaskakoval. 

Digitálne dvojča malo známemu hercovu zarobiť odhadom jeden až dva milióny dolárov. Spoločnosť DeepCake by rada k podobnému kroku motivovala aj ďalších známych hercov. Chce pre nich vytvárať digitálne kópie, ktoré by následne mohli predávať a mali plnú kontrolu nad právami na použitie. 

Aktualizácia:

Správu ohľadom predaja práv na digitálnu podobu Bruca Willisa zdieľalo viacero svetových médií. V posledných hodinách však mal hercov hovorca podľa BBC tieto informácie poprieť, pretože správy o predaji práv boli podľa neho nepresné. Zmätok vytvorila aj samotná spoločnosť DeepCake a tiež fakt, že ide o novú technológiu, ktorá nemá stanovené jasné pravidlá používania. Medzi hercom a firmou DeepCake nemalo dôjsť k žiadnemu partnerstvu, predaju práv ani zmluve. Videá pre telekomunikačnú spoločnosť vznikli údajne iba na základe jednorazovej autorizácie herca.

Zdroj: freethink.combbc.com


 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu