Bolt zavádza bodovanie bezohľadných jazdcov. Previnilcov aj zablokuje

Elektrické kolobežky v mestách nie sú problém. Problémom sú jazdci, ktorí nedodržujú pravidlá a správajú sa bezohľadne voči okoliu. Bolt prijal bezpečnostný záväzok, ktorý má riešiť niektoré problémy.

Pri tvorbe záväzku Bolt využila spoločnosť aj svoje vlastné skúsenosti z prevádzky v 260 mestách v Európe. Prezentujú ho body, ktoré sú nevyhnutné pri budovaní bezpečnej mikromobility. Prihliadalo sa aj na podnety týkajúce sa bezpečného umiestnenia kolobežiek v mestách.

Zoznam opatrení zahŕňa:

● Spoluprácu s mestami pri vytváraní bezpečných podmienok pre mikromobilitu

● Boj proti jazde pod vplyvom alkoholu

● Účinné vzdelávanie používateľov kolobežiek

● Zachovanie verejného priestoru a ochranu zraniteľných skupín

Bolt tiež urobil rázny krok k zlepšeniu bezpečnej jazdy svojich zákazníkov tým, že spustil vlastný systém hodnotenia jazdcov. Ten vyhodnocuje správanie jazdca na základe širokého súboru vstupov zozbieraných z funkcií a senzorov kolobežky Bolt. 

Zoznam ukazovateľov zahŕňa detekciu jazdy vo dvojici, časté prudké brzdenie a šmyk, kolízie a nelegálne parkovanie. Každé z týchto správaní je v systéme označené bodmi a jazdné správanie používateľa sa vyhodnocuje vždy po piatich jazdách.

Ak jazdec spadá do skupiny 2 % najviac bezohľadných zákazníkov v danom meste, Bolt zavedie opatrenia v rámci trojstupňovej politiky:

1. opatrenie: bezohľadný jazdec dostane prostredníctvom aplikácie ďalšie vzdelávacie materiály

2. opatrenie: ak jazdec počas nasledujúcich 5 jázd nezlepší svoje správanie, rýchlosť kolobežky bude počas ďalších 5 jázd obmedzená na 15 km/h

3. opatrenie: zablokovanie používateľa na jeden týždeň s možnosťou odvolať sa proti rozhodnutiu na zákazníckom servise spoločnosti Bolt

Funkcia sa v súčasnosti testuje v Nemecku a Portugalsku a v priebehu sezóny sa rozšíri na ďalšie trhy.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Dezi05.03.2023 - 04:55 Trvalý odkaz

3x a dosť, hotovo vybavené. Ale to by asi nevyžili 😁

Celá diskusia 1 príspevok