Bolt spúšťa v Bratislave zdieľané elektrické kolobežky

Zdieľané elektrické kolobežky v meste nie sú ničím novým, postupne však z Bratislavy zmizli. Teraz s touto službou prichádza Bolt.

V aplikácii Bolt máte na výber nielen prepravu autom z bodu A do bodu B, ale v hornej časti obrazovky pribudla ikona kolobežky. 

Firma spustila zdieľanie kolobežiek v reakcii na prebiehajúcu krízu. Keďže prevážanie pasažierov v aute aktuálne nie je možné, ponúka ľuďom možnosť rýchlejšieho pohybu po meste pomocou elektrickej kolobežky. Napríklad aj ako alternatívu k MHD.

Bolt ich bude pravidelne dezinfikovať a zároveň žiada všetkých jazdcov, aby pri jazde na kolobežke používali dezinfekčný prostriedok na ruky alebo rukavice. 

Kolobežky sú rozmiestnené v centre Bratislavy, v blízkosti prestupných staníc MHD a na ďalších frekventovaných miestach ako napríklad pri Starej tržnici, na Trnavskom mýte, či Šafárikovom námestí. 

Na používanie kolobežky nemusíte inštalovať ďalšiu aplikáciu, všetko prebieha cez apku Bolt a platba sa odúčtuje z platobnej karty priradenej v profile. V aplikácii nájdete pokyny na bezpečné používanie a pokiaľ ste začiatočník, môžete si zvoliť obmedzenie rýchlosti na 15 km/h. 

Za odomknutie kolobežky zaplatíte 50 centov, za každú minútu jazdy 15 centov. Napríklad 10 minútová jazda tak bude stáť 2 eurá. Pri celodennom používaní kolobežky nebude cena nikdy vyššia než 15 eur.

Po ukončení jazdy je potrebné zaparkovať kolobežku na bezpečnom mieste na ulici, najlepšie v blízkosti stojana na parkovanie bicyklov. Kolobežky môžete nechať v meste v oblastiach vyznačených na mape v aplikácii. Pokiaľ ju necháte mimo tejto oblasti, bude vám udelená pokuta vo výške 30 eur.  

Zatiaľ je v uliciach Bratislavy k dispozícii 200 kolobežiek, ich počet sa podľa záujmu používateľov prípadne navýši. Elektrické kolobežky majú zabudované GPS, ktoré do aplikácie poskytuje údaje o mieste, kde je kolobežka zaparkovaná a pripravená k vypožičaniu.

Nabité kolobežky sú na určené miesta rozvážané každý deň ráno. V aplikácii vidíte informáciu o aktuálnom maximálnom dojazde každej z nich, takže sa nemusíte obávať, že si požičiate zariadenie s vybitou batériou.

Maximálna rýchlosť elektrickej kolobežky Bolt je 25 km/h, dojazd 40 km. Reálny dojazd závisí od vonkajšej teploty, hmotnosti používateľa a štýlu jazdy. Naše skúsenosti s elektrickou kolobežkou sa dočítate v článku Xiaomi Mi Scooter 2 (M365) - kolobežka na každý deň.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Lubomir Kohut24.04.2020 - 15:20 Trvalý odkaz

Je to príliš drahé. Za 10 minút 2 eurá. Veľmi Veľké šance tomu nedávam...

Tomas24.04.2020 - 19:32 Trvalý odkaz

Hlavne ked napriklad bicykle v Nitre, stoja 50 centov na 60 min. Aj ked chapem, ze su to 2 rozdielne veci...

Celá diskusia 2 príspevky