Bezpečnostní experti varujú pred novými pravidlami aplikácie WhatsApp

Pokiaľ ste používateľom četovacej aplikácie WhatsApp, pravdepodobne ste museli už aj vy odsúhlasiť nové pravidlá, ktoré začnú platiť od 8. februára. Bez toho súhlasu nebudete môcť apku používať.

Mnohých v minulých dňoch prekvapilo po spustení apky WhatsApp informačné okno, v ktorom ste mali udeliť súhlas s novými pravidlami. Bez tohto kroku ste sa do aplikácie nemohli dostať. Nové pravidlá, v ktorých musíte súhlasiť so zdieľaním svojich údajov so sociálnou sieťou Facebook, ktorá vlastní aj WhatsApp, si vyslúžili kritiku. Bezpečnostní experti zo spoločnosti Aliter Technologies dokonca pred týmto krokom varujú.

"Práve WhatsApp počas svojho uvedenia na trh v roku 2009 lákal užívateľov na bezplatné služby, ktoré nikdy nebudú zdieľané s treťou stranou. Dnes, v dobe, kedy je Facebook zapletený do dvoch protimonopolných žalôb podaných desiatkami štátov a federálnej vlády, a kedy čelí rastúcej nedôvere používateľov, prichádza informácia, že WhatsApp bude zdieľať citlivé informácie práve s Facebookom," povedal Vladimír Palečka, expert na kyberbezpečnosť spoločnosti Aliter Technologies a dodal: "V praxi to znamená, že ak súhlasíte s novými pravidlami spoločnosti WhatsApp, súhlasíte tiež so zdieľaním všetkých svojich osobných či profesionálnych údajov s Facebookom."

WhatsApp kategorizuje informácie, ktoré zhromažďuje, do troch kategórií – informácie, ktoré používateľ poskytuje; informácie, ktoré zhromažďuje automaticky a informácie, poskytované tretími stranami. 

Ak súhlasíte so zdieľaním dát Facebooku, odovzdáte tak informácie o účte, správach, ich obsahu, spojeniach, informácie o transakciách, pripojených zariadeniach a cookies. Aplikácii podľa bezpečnostného experta nejde o sledovanie toho, čo si s kým píšete, ale o cenné dáta, ako sú vaše návyky a správanie, ktoré možno použiť na lepšie adresovanie reklám či služieb.

Na výber máte zatiaľ dve možnosti. Buď s novými pravidlami súhlasíte, alebo ich odmietnete. V tom prípade váš účet nezanikne, no nebudete môcť WhatsApp používať na komunikáciu. Môžete ale prejsť na inú službu, napríklad Signal, Threemu, Telegram, ale starý známy Viber. 

Doplnené 14. 1.:

Požiadali sme autora textu v pôvodnej tlačovej správe o vyjadrenie, tu je:

WhatsApp v posledných dňoch  informuje o „kľúčovom update“ v podmienkach používania jeho služieb.  Ich odsúhlasením používateľ akceptuje nové znenie vrátane ochrany osobných údajov.

Samotné upozornenie nie je možné odmietnuť, ani u nás v SK. V aplikácii pre Android WhatsApp uvádza iba možnosť „povoliť“ alebo “odložiť na neskôr”. Pri verzii pre iOS môže používateľ so zmenami iba súhlasiť, inak notifikácia nezmizne. V prípade, že ju na Android smartfóne odloží na neskôr, bude WhatsApp od neho opätovne toto povolenie požadovať, pokým zmenu neodsúhlasí. Ak však s novinkami nesúhlasí, nedostane sa ďalej do aplikácie.

Nejednoznačnosť nastala v našich končinách v tom, že rôznym užívateľom v SK sa momenálne  zobrazujú alternatívne 2 typy upozornení (pravdepodobne ide o chybu), kde jedno obsahuje bod o zdieľaní dát s Facebookom a druhé tento bod už neobsahuje.

Konkrétne na Slovensku informuje o týchto bodoch, ktorých sa majú zmeny týkať.

  1. verzia upozornenia obsahuje 3 body:

•             Služby WhatsApp a spôsob, akým spracováva vaše údaje

•             Ako môžu podniky využívať služby na Facebooku na ukladanie a správu chatov z WhatsApp

•             Zdieľanie dát s Facebookom

  1. verzia upozornenia obsahuje iba 2 body:

•             Služby WhatsApp a spôsob, akým spracovávame vaše údaje

•             Ako môžu podniky využívať služby na Facebooku na ukladanie a správu chatov z WhatsApp

Slovenského používateľa by sa teoreticky zdieľanie dát s Facebookom nemuselo dotknúť (ak by platilo upozornenie, kde zdieľanie dát s Facebookom nie je).

Preto bude dobré počkať, ako sa k tomu vyjadrí aj WhatsApp, či išlo o chybu v “hláseniach” a platí, že EÚ používateľov sa zdieľanie dát na Facebook nebude týkať.

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

denial13.01.2021 - 19:45 Trvalý odkaz

> Ak súhlasíte ..., odovzdáte tak informácie o ... správach, ich obsahu

tak inde som cital, ze FB/WA sa dusuju, ze obsah sprav je sifrovany a nikto okrem adresata, ani samotny prevadzkovatel ani fb k obsahu nema pristup

tak ako je to teraz a skadial tento kyberexpert vzal, ze sa FB dostane k OBSAHU sprav ?

ak by bola toto pravda, tak vocap skoncil

Knoxville14.01.2021 - 00:43 Trvalý odkaz

In reply to by denial

Mať tak tvoje "problémy" a prezidentský plat.🙄😔
Už by mi asi vážne nič iné k šťastiu nechýbalo..

Peter14.01.2021 - 09:49 Trvalý odkaz

Ešte je možné, že celá tlačová správa klame a týka sa to len užívateľov mimo EU.

Celá diskusia 5 príspevkov