Bezkontaktné platby s limitom do 50 eur sú už realitou

Doteraz ste museli zadávať PIN na termináli u obchodníka pri platbe do 20 eur. Od včera už môžete využívať oveľa vyšší 50-eurový limit.

Začiatkom apríla oznámila vláda medzi opatreniami proti šíreniu vírusu Covid-19 jednu novinku týkajúcu sa bezkontaktných platieb. Odsúhlasila zvýšenie limitu na zadávanie PINu u obchodníka na 50 eur. Bezkontaktné platby sú totiž najhygienickejšie. 

Slovenské banky sa s vládou dohodli na zavedení novinky do praxe v čo najkratšom čase. Po troch týždňoch tak od 22. apríla môžeme platiť aj za nákup vyšší než 20 eur len priložením platobnej karty či telefónu bez ťukania čísel do klávesnice terminálu. 

Novinka platí pre platobné karty všetkých slovenských bánk a podľa informácií by malo ísť o trvalý limit, ktorý ostane aj po skončení pandémie. 

Stále platí obmedzenie na kumulatívne platby, ktoré sa ale zvýšilo zo 100 eur na 150 eur. Teda pokiaľ zaplatíte po sebe nákupy s hodnotou viac než 150 eur, budete vyzvaní na zadanie PINu. Po tomto úkone opäť môžete platiť s limitom 50 eur bez ťukania do klávesnice. 

Ďalším dôvodom, pre ktorý si terminál od vás vypýta PIN je nezrealizovanie zmeny na termináli. Niektorí obchodníci totiž môžu túto potrebnú zmenu vykonať na diaľku, iní musia limit nastaviť ručne. 

Viaceré banky už svojich klientov informovali o zmnene. Pokiaľ by ste stratili svoju platobnú kartu, neodkladne to nahláste svojej banke. Všetky platby s ukradnutou kartou budú zamietnuté. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu