Avast varuje: za bezplatné skúšobné verzie aplikácií môžete zaplatiť aj tisícky eur ročne

Skúšobná verzia stiahnutej aplikácie vás môže vyjsť poriadne draho. Podvodníci si po jej uplynutí účtujú poplatky, na ktoré dostatočne neupozornili. Odinštalovanie apky nepomôže.

Avast v tlačovej správe upozorňuje na viac než 200 nových fleecewarových mobilných aplikácií v obchodoch Google Play a App Store, ktoré zaznamenali takmer miliardu stiahnutí a príjmy z nich presiahli sumu 400 miliónov dolárov. 

Avast tieto podvodné aplikácie nahlásil Googlu aj Applu. Cieľom podvodníkov sú deti a mladší používatelia. Softvér láka na trojdňovú skúšobnú verziu, po jej uplynutí však používateľom naúčtuje vysoké týždňové alebo mesačné predplatné. Sumy si sťahujú aj vtedy, ak si používateľ aplikáciu odinštaluje. Problém zistia väčšinou rodičia, ak im začnú z účtu odchádzať vysoké platby. 

Fleecewarové podvody sú aktívne inzerované na hlavných sociálnych sieťach, ako je Facebook, Instagram, Snapchat a TikTok. Preto sú deti ľahkým terčom. Jedna z aplikácií napríklad ponúka krátku bezplatnú skúšobnú verziu s týždňovým predplatným 66 USD, ktorého výška nezodpovedá kvalite ponúkaného obsahu. Pokiaľ používateľ platby nezruší, môže teoreticky prísť až o 3 432 USD ročně, teda približne takmer 2700 eur.

Podvodné aplikácie sú prevažne čítačky e-kníh, editory obrázkov, fotografické filtry, veštecké apky, čítačky QR kódov či "simulátory slizu". Svoj účel síce plnia, no je málo pravdepodobné, že by používateľ vedome platil vysoké poplatky, najmä ak má softvér v obchode lacnejšie alebo aj bezplatné alternatívy. 

Pri sťahovaní softvéru z aplikačného obchodu buďte opatrní a pravideľne si sledujte svoje výdavky. Takisto zbystrite, ak je skúšobná verzia kratšia než tri dni, zvyčajne býva aspoň týždeň. Neklikajte na každú reklamu, ktorá sa vám na sociálnych sieťach zobrazí, hoci vyzerá lákavo. 

Pozorne si prečítajte podrobnosti o aplikácii a konci skúšobnej doby. Niektoré apky po jej ukončení automaticky začnú sťahovať poplatky, pokiaľ platbu vo svojom účte ručne nezrušíte. 

Tejto téme sme sa na našom webe v minulosti venovali už viackrát. Napríklad v článku Ako zrušiť predplatné aplikácií pre Android a iOS či Ako zrušiť platby a odbery aplikácií z App Store a Google Play.

Zdroj: press.avast.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu