Avast varuje: tieto VPN aplikácie v App Store len ťahajú zo zákazníkov peniaze

Apple je známy podrobným a dlhým testovaním aplikácií pred ich oficiálnym vydaním do App Store. Napriek tomu sa tam dostanú aj podvodné apky, ktoré nerobia, čo sľubujú, ale chcú iba pripraviť zákazníkov o peniaze.

Avast objavil a nahlásil tri aplikácie z obchodu App Store, ktoré namiesto poskytovania sľúbených služieb inkasujú od používateľov nadmerné poplatky. Pravdepodobne ide o tzv. fleeceware aplikácie. 

Konkrétne ide o Beetle VPN, Buckler VPN a Hat VPN Pro. Spolu si tento softvér stiahlo od apríla 2019 do mája 2020 takmer 800-tisíc zákazníkov. 

Aplikácie, ktoré sa vydávajú za poskytovateľa VPN pripojenia, účtujú používateľom po uplynutí skúšobnej doby 9,99 dolárov týždenne. Na prvý pohľad vyzerajú neškodne. Každá má veľmi slušné hodnotenie v rozmedzí 4,6 až 4,8 hviezdičiek a nechýbajú nadšené recenzie s opakujúcimi sa výrazmi ako "Exciting" alebo "My love". 

Recenzie sú však veľmi podobné a nie je vylúčené, že sú falošné. Aj zásady ochrany osobných údajov týchto aplikácií sú si veľmi podobné. Niekoľko recenzií však pred použitím aplikácií a ich podvodnými praktikami varuje. 

Výskumníci Avastu si tento softvér nainštalovali a zakúpili. Pri pokuse spustiť VPN pripojenie im však apka ponúkla opäť iba zakúpenie predplatného. Keď chceli opäť zaplatiť dostali upozornenie, že si už predplatné zakúpili, a tak VPN pripojenie nemali možnosť použiť. 

Fleeceware aplikácie nie sú v priamom slova zmysle škodlivé, ale od zákazníkov vyžadujú vysoké čiastky za predplatné, ktoré by vzhľadom na ponúkané funkcie mali byť oveľa nižšie. A navyše vám niektoré inzerovanú službu nakoniec ani neposkytnú. 

Platiť neznámej firme 10 dolárov za týždeň je nezmysel, overené a dôveryhodné spoločnosti ponúkajú VPN pripojenie s rôznymi doplnkovými službami za oveľa nižšie sumy. 

Fleeceware aplikácie sa môžu vyskytovať v akejkoľvek kategórii. Pred zakúpením ktorejkoľvek aplikácie by ste si mali prečítať aj negatívne recenzie, možno v nich nájdete varovanie, ktoré vám ušetrí peniaze. Pri bezpečnostných produktoch si overte, kto za aplikáciou stojí a aké má skúsenosti v tejto oblasti. 

Zdroj: avast.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu