Avast varuje pred podvodnou aplikáciou. Má viac než 11 miliónov stiahnutí

Zdá sa to až neuveriteľné, ale aplikáciu vývojára POZTechnology si stiahlo do svojich androidov viac než milión používateľov, a to napriek varovaniam v recenziách.

Výzkumníci Avastu z týmu Mobile Threat Intelligence upozorňujú na podvodnú aplikáciu Number Finder, ktorá v popise tvrdí, že dokáže odhaliť totožnost neznámych volajúcích, ktoré nemáte uložené v Kontaktoch. 

Aplikácia bola stiahnutá více než milionkrát, pričom stiahnutí aplikácií publikovaných týmto vývojárom je podľa Avastu vyše 11 miliónov. Po otvorení nainštalovanej apky máte dve možnosti: mesačné predplatné, pre ktoré musíte zadať svoje platobné údaje vopred, alebo zatvoríte okno a na skúšku zadáte číslo, ktoré vraj aplikácia dokáže spárovať s konkrétnou osobou. Ale až keď si zakúpite predplatné. 

Keď zadáte testovacie číslo, a je jedno či reálne alebo falošné, vždy sa zobrazí rovnaká správa: "s týmto číslom je spojená 1 osoba". Aplikácia sa tým snaží presvedčiť, aby ste za službu zaplatili a zistili, komu číslo patrí.

Po zaplatení sa však číslo s konkrétnou osobou spárovať nepodarí. Svedčí o tom množstvo negatívnych recenzií v Google Play. Je preto nepochopiteľné, prečo je napriek tomu medzi používateľmi tak obľúbená, že má milióny stiahnutí. 

Stále platí odporúčanie: kým si stiahnete akúkoľvek aplikáciu, prečítajte si recenzie používateľov. Môžete sa tak vyvarovať sklamaní a zbytočne vyhodených peňazí, za ktoré nedostanete to, čo aplikácia sľubuje. 

Zdroj: tlačová správa 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu