Avast varuje: pozor na podvodnú SMS správu

Viac než 60-tisíc zariadení s Androidom infikoval malware Flubot. Bankový trojan sa šíri prostredníctvom SMS-ky, ktorá obsahuje link na aplikáciu k sledovaniu zásielky. Podvodník chce získať prístupové údaje k vašemu účtu v banke.

Opatrnosti nikdy nie je dosť, a to sa v online svete týka najmä klikania na rôzne odkazy v správach. Či už v e-mailoch alebo SMS-kách. Pokiaľ odosielateľa nepoznáte a nemáte istotu, že ide o dôveryhodnú, prípadne očakávanú správu. na žiadne linky neklikajte. Môžete si tak ušetriť starosti.

Firma Avast zverejnila na svojom blogu informáciu, že v rôznych krajinách sveta sa šíri malware Flubot. Aktuálne ho zachytili v Taliansku, Nemecku, Španielsku, Maďarsku, Poľsku, Veľkej Británii a dá sa očakávať, že sa môže objaviť aj na Slovensku. 

Bankový trojan sa šíri formou SMS správy, ktorá sa tvári ako správa od prepravnej firmy. Používateľa nabáda, aby si kliknutím na odkza v správe stiahol aplikáciu, cez ktorú bude môcť sledovať zásielku. Podvodná aplikácia však získa v mobile prístup ku kontaktom, ktoré takisto môži obdržať podobnú správu. 

Flubot sa môže tváriť aj ako portál banky a bude žiadať od používateľa zadanie prístupových údajov k bankovému účtu. Menej pozorný používateľ sa tak môže nechať nachytať. 

Možno aj vám už prišiel e-mail, ktorý sa tváril ako správa od Slovenskej pošty a chcel po vás zaplatenie menšieho poplatku za to, aby vám mohla byť doručená zásielka. Útočníci bývajú čoraz sofistikovanejší, správy sú niekedy písané v slušnej slovenčine, a tak menej skúsený používateľ nemusí mať podozrenie, že ide o podvod. Stačí ale nabehnúť myšou nad odkaz v správe a hneď je jasné, že so Slovenskou poštou to nemá nič spoločné a je to podvodný e-mail.

S podvodníkmi v online svete treba počítať a chrániť sa pred nimi. Opatrnosťou, preverovaním, prípadne môžete využiť niektorý z bezpečnostných softvérov, ktoré dokážu identifikovať podobný malware a uporoní vás na podozrivé správy a aktivity. 

Zdroj: blog.avast.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu