Avast: adware na mobilných telefónoch vzrástol o 38 %

Výskumníci firmy z oblasti digitálneho zabezpečenia odhalili, že väčšinu mobilného malwaru pre zariadenia s OS Android tvorí adware. Môže vás otravovať reklamami, ale aj získať kontrolu nad vaším zariadením.

Mobilný adware je škodlivý softvér, ktorý spamuje používateľa nevyžiadanými reklamami. Štatistiky Avastu ukázali, že ide o rastúci problém. Podiel adwaru medzi ostatnými typmi vzrástol za posledný rok o 38 %.

Medzi októbrom a novembrom minulého roka tvoril adware 72 % z celkového mobilného malwaru. Zvyšných 28 % patrilo bankovým trójskym koňom, falošným aplikáciám a takzvaným lockerom, a downloaderom. 

Adware sa často tvári ako hra alebo iná populárna aplikácia, a rýchlo sa šíri. Aplikácia sama o sebe vyzerá neškodne, no keď nainfikuje niektoré zariadenie, začne klikať na reklamy na pozadí. Niektorý adware generuje aj reklamy so škodlivým obsahom.

Rozlišujeme dva druhy adwaru: adwarové aplikácie, ktoré obtežujú a rozptylujú používateľa, a škodlivější typ s názvom ad-clickers alebo ad-fraud. 

Medzi adwarové palikácie patria rôzne hry, softvéry na úpravu fotografií a iné lifestylové aplikácie. Po spustení začnú spamovať reklamami a viac-menej sú najmä otravné.

Typ Ad-clicker/Ad-fraud má podobu aplikácie, ktorá dokáže spúšťať rôzne akcie bez vedomia používateľa. Kyberzločinci tak môžu získať peniaze od zadávateľov reklamy, a to aj prostredníctvom predplatného, ku kterému nič netušiaceho použivateľa prihlásia. 

Znížiť riziko stiahnutia škodlivej aplikácie môžete čítaním recenzií. Pokiaľ je tam veľa negatívnych ohlasov, radšej softvér nesťahujte a hľadajte alternatívu. Takisto si dôkladne čítajte oprávnenia, ktoré aplikácia vyžaduje. Keď sa vám niečo nepozdáva, nedávajte jej na to súhlas. 

A v neposlednom rade kontrolujte pohyby na svojom účte. Útočníci vás nemusia pripraviť rovno o veľkú čiastku, ktorú si hneď všimnete, ale skôr si berú nízke, menej nápadné čiastky. Preto ak nerozpoznáte niektorú z platieb vo výpise, kontaktujte svoju banku. 

Pre väčšiu ochranu môžete použiť niektoré z antivírusových riešení. Na trhu sú bezplatné verzie, ktoré ponúkajú základnú ochranu aj platené s prémiovými funkciami. 

Zdroj: avast.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu