Aukcia frekvencií pre 5G sieť sa odkladá. Dôvod nie je známy

Spustenie komerčnej prevádzky sietí piatej generácie sa zrejme oneskorí. Regulačný úrad aukciu stopol, a to bez jediného vysvetlenia.

Koncom marca ohlásil regulačný úrad výberové konanie na vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem 700 MHz, 900 MHz a 1800 MHz. Záujemcovia mali doručiť ponuky do 25. mája 2020. 

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb však na svojom webe nečakane oznámil, že rozhodol o posunutí termínu elektronickej aukcie, ktorá bola pôvodne naplánovaná na 22. 6. 2020. Nový dátum ale nezverejnil. 

Ani dôvod, prečo aukciu už po termíne odovzdania prihlášok pozastavil. Štát tak už vie, kto má o frekvencie záujem. V krátkej správe iba informoval, že výberové konanie pokračuje a RÚ bude o novom termíne včas informovať. Ďalej sa odvoláva na  § 33 ods. 7 zákona o elektronických komunikáciách, kvôli ktorému nemôže podať bližšie informácie.

Otvára tým priestor na rôzne špekulácie, medzi ktorými nechýba ani obava niektorých politikov z 5G sietí na zdravie obyvateľstva. Tieto konšpirácie šíria nielen dezinformačné weby a nezorientovaní politici, ale aj bežní ľudia, ktorí týmto nezmyslom veria. 

Viac sme sa téme venovali v článku 5G siete vraj ohrozujú naše zdravie, kde sme sa snažili vysvetliť, že na podpaľovanie 5G vysielačov naozaj nie je dôvod. 

Zdroj: teleoff.gov.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu