Apple vás upozorní na sledovanie, ak budete mať pri sebe neznámy GPS prívesok

V poslednej beta verzii iOS 14.5 pribudla v aplikácii Find My možnosť nechať si zaslať notifikáciu, ak sa s vami bude pohybovať niektoré zo zariadení určených na sledovanie polohy predmetu. Apple tak chce zabrániť vášmu neželanému sledovaniu cudzou osobou.

Lokalizačné príspevky zažívajú svoj boom, nedávno s jedným produktom prišiel Samsung (recenzia) a už dlhší čas sa hovorí, že podobný lokátor pripravuje aj Apple pod názvom AirTag. Prispôsobil tomu už aj prostredie aplikácie Nájsť (Find My).

Novinka je zatiaľ dostupná v beta verzii iOS 14.5. V dolnej lište nájdeme okrem možnosti vyhľadať blízkych priateľov a zariadenia (iPhone, iPad, Watch, Mac) aj predmety. Teda napríklad batoh, bicykel, peňaženku, kľúče a podobne, na ktoré sme pripevnili lokalizačný prívesok. 

Zároveň je v nastaveniach hlásení možnosť povoliť Bezpečnostné upozornenie predmetu. Ide o hlásenie na neregistrovaný lokátor, ktorý by vám niekto mohol bez vášho vedomia podstrčiť do tašky, aby sledoval, kadiaľ sa pohybujete. 

Očakáva sa, že upozornenia by ste mali dostávať aj v prípade lokátorov tretích strán, nielen toho zatiaľ nepredstaveného od Applu. Hlásenie môžete vypnúť, systém vás však predtým upozorní, že vlastník neznámeho predmetu uvidí vašu polohu a prestanete dostávať hlásenia o tom, že pri sebe máte neznámy predmet. Na bližšie podrobnosti služby si budeme musieť ešte chvíľu počkať. 

Zdroj: 9to5mac.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu