Apple ukázal nové iPady, iPhony 13 a hodinky Watch 7

Tradičná septembrová konferencia bola plná noviniek. Spoznali sme nielen očakávané iPhony série 13 a hodinky Watch 7, ale aj dvojicu nových tabletov s podporou dotykového pera Apple Pencil.

Event Applu otvoril CEO firmy Tim Cook predstavením cenovo dostupného 10,2-palcového základného iPadu, ktorý láka 12 Mpix selfie kamerou s funkciou Center Stage pre vycentrovanie snímanej osoby a podporou Apple Pecil prvej generácie. Určený je hlavne pre študentov a uplatnenie nájde aj v nemocničných zariadeniach.

Nový Apple iPad dostal výkonný procesor Bionic A13, ktorý je v porovnaní s androidovou konkurenciou podľa Applu až 6-krát rýchlejší. Vylepšenia sa dočkalo aj strojové učenie. Pod 10,2'' Retina displejom nechýba známe Touch ID. 

Novinka sa bude predávať vo vybraných krajinách už od budúceho týždňa, cena 64 GB verzie štartuje na sume 329 USD

Novej generácie sa dočkal aj osempalcový Apple iPad mini. Poteší USB-C konektorom a je kompatibilný s Apple Pencil druhej generácie. Dizajn s hranatými bokmi zapadá do vzhľadu aktuálnych produktov. Čítačka odtlačkov je umiestnená v hornej stene. 

Retina displej narástol na 8,3'' a batéria s neznámou kapacitou podporuje 20 W rýchle nabíjanie. Určite potešia stereo reproduktory a podpora sietí piatej generácie. Na snímanie fotografií a videohovory poslúži 12 Mpix zadný fotoaparát a predná kamera s rovnakým rozlíšením. 

Predobjednávky odštartovali dnes, predaj je naplánovaný na budúci týždeň. Cena základného modelu je stanovená na 499 USD

Siedma generácie Apple Watch dostala oproti predchádzajúcej generácii väčší displej s minimálnym rámom hrubým iba 1,7 mm. K vodeodolnosti pribudla odolnosť voči prachu IP6X. Na výber budú dve veľkosti - 41 mm a 45 mm. 

Zrýchlilo sa aj nabíjanie, z nuly na 80 % kapacity to Watch Series 7 zvládnu za 45 minút. Bezdrôtová nabíjačka prišla o lightning konektor a dostala moderný USB-C. Pri stále iba jednodňovej výdrži batérie to určite poteší. Nechýba always on režim a výrobca hovoril o vylepšenej čitateľnosti displeja na priamom slnku. 

Cena Apple Watch 7 začína na sume 399 USD. Zároveň sa znížila aj cena modelov Watch SE na 279 USD a Watch Series 3 na 199 USD.

Nové iPhony série 13 prichádzajú opäť v štyroch modeloch s na prvý pohľad rovnakým dizajnom. Druhý pohľad na prednú stranu nám napovie, že Apple konečne zmenšil výrez, a to o 20 % oproti predchádzajúcim generáciám. 

Počas prezentácie sme opäť počuli o vyššom výkone, ktorý prinesie čipset Bionic A15 vyrobený 5 nm technológiou a vylepšených fotoaparátoch. Na zadnej strane základných iPhonov 13 a 13 mini si všimnete inak rozmiestnených dvoch kamier, kvôli väčším snímačom. Fotoaparáty Pro verzie vystupujú nad povrch konštrukcie menej než pri dvanástkach. Veľkosť uhlopriečok OLED displejom sa nezmenila. 

Hlavný 12 Mpix fotoaparát Apple iPhone 13 a iPhone 13 mini ponúka svetelnosť f/1.6, Pro modely, ktorým nechýba ani LiDAR skener, dostali o niečo lepšiu svetelnosť f/1.5. K pamäťovým verziám 128 GB, 256 GB a 512 GB pribudla v sérii iPhone 13 Pro aj 1 TB kapacita. 

Zlepšila sa výdrž batérie na jedno nabitie, a to pri všetkých štyroch modeloch. Nie o veľa, nárast je tam približne dve hodiny. Presnú veľkosť akumulátora výrobca neprezradil. 

Ceny sú pre americký trh nastavené nasledovne:
- Apple iPhone 13 mini: od 699 USD
- Apple iPhone 13: od 799 USD
- Apple iPhone 13 Pro: od 999 USD
- Apple iPhone 13 Pro max: od 1099 USD

 Predaj štartuje na vybraných trhoch 24. septembra. 

Všetky novinky vám postupne predstavíme v samostatných článkoch typu základné info, kde nájdete kompletné špecifikácie.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu