Apple musí v Európe prestať do jesene 2024 používať lightning konektor. Štandardom bude USB-C

Napriek tomu, že Apple nesúhlasil, členské štáty EÚ sa dohodli, že do jesene 2024 bude pre mobily, tablety a iné zariadenia štandardom USB-C. Neskôr sa budú musieť prispôsobiť požiadavkám aj výrobcovia notebookov.

O zjednotenie štandardu pre nabíjanie a prenos dát pomocou kábla sa Európska únia pokúšala už dlhé roky. Cieľom malo byť uľahčenie používania spotrebnej elektroniky, ako sú mobily, tablety, prenosné reproduktory, slúchadlá, herné konzoly či fotoaparáty a znížiť množstvo elektro odpadu. Odhaduje sa, že vyradené a nepoužívané nabíjačky predstavujú približne 11 000 ton elektronického odpadu ročne.

Členské štáty sa konečne dohodli na používaní štandardu USB-C, a to aj napriek nesúhlasu firmy Apple, ktorá ešte stále v iPhonoch používa lightning konektor. V niektorých iPadoch však už aj Apple prešiel na rozšírené USB-C. 

Do jesene 2024 ho tak musí začať používať aj pri telefónoch. Ak sa USB-C konektora nedočkáme v iPhone 14 či 15, v iPhone 16 by už chýbať nemal. Alebo sa dočkáme iPhonu bez akéhokoľvek konektora? Do 40 mesiacov od nadobudnutia účinnosti nového zákona sa budú musieť prispôsobiť požiadavkám aj výrobcovia notebookov.  

Zaujímavou časťou správy zverejnenej na webe Európskeho parlamentu, je informácia o zharmonizovaní rýchlosti nabíjania pre zariadenia, ktoré ho podporujú. Má umožniť používateľom nabíjať ich zariadenia rovnakou rýchlosťou s akoukoľvek kompatibilnou nabíjačkou. 

Kupujúci si tiež bude môcť vybrať, či si chce nový produkt kúpiť s nabíjačkou alebo bez nej. Dnes už adaptér chýba pri niektorých modeloch Samsungu, Applu a Sony. Európska komisia vidí budúcnosť v bezdrôtovom nabíjaní. 

Zdroj: europarl.europa.eu
 

Diskusia k článku:

Nightmare07.06.2022 - 19:58 Trvalý odkaz

Aleluja...toto uz malo byt davno

Celá diskusia 1 príspevok