Apple iPhone 13 Pro - stávka na istotu

Recenzia menšieho modelu verzie Pro s kvalitným 6,1'' displejom, výkonným čipsetom, výbornou zostavou fotoaparátov a veľmi slušnou výdržou batérie.

Tohtoročná Apple konferencia opäť priniesla štyri modely iPhonov novej série 13. Dva základné modely, a dva určené náročnejším zákazníkom, pre ktorých je prioritou nielen vysoký výkon a známy systém iOS, ale aj kvalita fotografií a najmä videí. 

Skúsenosti so 6,1-palcovým iPhonom 13 si môžete prečítať v recenzii s názvom Apple iPhone 13 - malý krok vpred. Takmer v rovnakom čase som mala k dispozícii aj jeho Pro súrodenca s rovnako veľkou uhlopriečkou, ktorí sa od seba líšili obnovovacou frekvenciou displeja, teleobjektívom pri iP 13 Pro a automatickým zaostrovaním na ultra širokouhlom fotoaparáte.

Hlavne fotoaparáty sú podľa mňa jediným dôvodom pri rozhodovaním, či kúpiť iPhone 13 (základné info) alebo iPhone 13 Pro (základné info). Výkon, výdrž batérie a aj displej majú oba modely na vysokej úrovni. Aj keď sa Pro verzie pýšia 120 Hz obnovovacou frekvenciou, výrazný rozdiel pri používaní nevidno. 

Apple dal iPhonom 13 Pro adaptívnu technológiu, kedy si sám telefón určuje, či použije 10 Hz alebo až 120 Hz frekvenciu. Používateľ nemá nikde možnosť jej rýchlosť ovplyvniť, o všetko sa stará systém. A subjektívne môžeme povedať, že som nevidela rozdiel v rýchlosti na iPhone 13 a iPhone 13 Pro. 

Všetky modely používajú najnovší čipset Apple Bionic A15 a zvládajú aj tie graficky najnáročnejšie hry. Takže ak je pre vás dôležitý výkon, ktorý vám vystačí na ďalšie tri štyri roky, rozhodujte sa podľa iných parametrov. Nemusíte sa ani obávať kapacity RAM. Naozaj nie je pri bežnom používaní pri iOS dôležitá. 

Operačný systém Applu je svižný aj po rokoch používania. Jeho chyby a nedostatky sú ale druhá kapitola. Tam je stále čo vylepšovať. O chýbajúcich percentách batérie v hornej lište je asi zbytočné hovoriť. Apple ich tam tvrdohlavo nedáva, aj keď miesto by bolo. A to vďaka zredukovanému výrezu, ktorý je o 20 % menší, než pri predchádzajúcej generácii iPhonov. 

Na zistenie presnej kapacity musíte potiahnuť prstom na pravej strane displeja zhora nadol. Zobrazí sa Ovládacie centrum, v ktorom nájdete skratky k vybraným aplikáciám a nastaveniam. Slajdnutím na ľavej strane sa zobrazí Centrum hlásení s doručenými notifikáciami. 

Potiahnutím prsta z ľava do prava domácej po domácej obrazovke sa dostanete k widgetom. Tis i môžete pripnúť aj na niektorú obrazovku s bežnými aplikáciami. Apple tak už dáva viac možností úprav obrazovky, než to bolo kedysi pri iOS možné. Podrobnosti o hlavných novinkách v iOS 15, sme priniesli v tomto článku

Obsah balenia je rovnaký ako vlani. Nenájdete v ňom nabíjačku, iba tradičné dokumenty, nástroj na vyberanie SIM karty a kábel s Lightning konektorom. Kto čakal, že iPhony konečne dostanú modernejšie USB-C, asi bol sklamaný. Napriek tomu, že nové iPady už zvyčajne USB-C konektorom disponujú, iPhony stále majú starý známy Lightning. 

Ak už máte doma nejaký starší model iPhonu, môžete použiť jeho 5 W nabíjačku, no odporúčam investovať do originálneho 20 W Apple adaptéra. Rýchlosť nabíjania je naozaj poznať a od 15 % do 80 % to rýchlonabíjačkou zvládne iPhone 13 Pro za približne hodinu. Na celodenné používanie vám to bude pravdepodobne stačiť. Z nuly do 100 % to trvá približne hodinu a pol. 

Pri bezdrôtovom nabíjaní využíva iPhone maximálne 15 W výkon. Použiť môžete akúkoľvek podložku so štandardom Qi, ale kvôli vystupujúcim objektívom môžete mať na veľkých bezdrôtových podložkách problém s dostatočným priložením zadnej steny k nabíjačke. Medzi povrchom podložky a zadnou stenou iPhonu vznikne medzera, ktorá zabráni nabíjaniu. S originálnou MagSafe, ktorú k iPhonu pricvaknete, tento problém nie je. 

Takisto zamrzí absencia reverzného bezdrôtového nabíjania kompatibilných zariadení. Nabiť

Apple Watch alebo bezdrôtové slúchadlá AirPods položením na zadnú stranu iPhonu, tak ani v roku 2021 nie je u Apple možné. Snáď na tom výrobca zapracuje pri ďalšej generácii. Mnohí čakajú aj na Always on displej, ktorý mal podľa rôznych špekulácií prísť už s trinástkami. Ale tiež sme sa ani tento rok nedočkali. 

Zadná stena je na iPhone 13 Pro matná a boky lesklé. Pri iPhone 13 je to naopak. Pro verzia tak nemá stále upatlaný chrbát, ale zato kovové boky sú plné odtlačkov stále. Riešením je použitie nejakého obalu, ktorý v spojení s ochranným sklom a certifikáciou IP68 robí z iPhonu odolný smartfón. 

Či už máte spustenú navigáciu, hráte hry alebo dlhší čas používate fotoaparát, iPhone 13 Pro sa nijak výrazne nezahrieva. Samozrejme, konštrukcia je v mieste procesora teplejšia než zvyčajne, ale teplota nie je tak vysoká ako to bolo napríklad na Samsungoch. Vidno, že Apple na manažmente tepla zapracoval. 

Konektivitu zabezpečuje široká podpora navigačných satelitov, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6 a nechýba 5G ani NFC pre bezkontaktné platby. Okrem fyzickej nanoSIM môžete využiť elektronickú eSIM a mať tak z iPhonu dual SIM. Ak však použijete dve eSIM, nemôžete mať aktívnu aj nanoSIM kartu. Na výber máte štyri pamäťové verzie: 128 GB, 256 GB, 512 GB a prvýkrát aj 1 TB kapacita.

Stereo reprodukcia zvukov už roky patrí na iPhonoch a iPadoch medzi špičku. Inak tomu nie je ani pri tohtoročných modeloch. Zvuk je dostatočne hlasný, počujete basy aj výšky. Na zabezpečenie obsahu telefónu poslúži známe Face ID. Ak máte na tvári nasadené rúško, môžete na automatické odomknutie zariadenie využiť aj hodinky Apple Watch. 

Na zadnej strane sa opäť nachádzajú tri objektívy s pomocným 3D LiDAR senzorom. Všetky fotoaparáty po novom podporujú nočný režim a naozaj vidno posun v kvalite fotografií snímaných za zlých svetelných podmienok. 

Rozlíšenie snímačov sa oproti minulej generácii síce nezmenilo, ale hlavný senzor je väčší než minuloročný (1,7 µm pixel vs. 1,4 µm) a ukrytý za objektívom s clonou f/1.5. Prepustí tak viac svetla. Pri snímaní portrétov v nočnom režime pomáha LiDAR skener. 

Plusom trinástok je aj lepší postprocessing, za ktorý vďačia novému čipsetu a všetky modely dostali technológiu optickej stabilizácie, ktorá bola výhradou minuloročného iPhonu 12 Pro Max. 

Širokouhlým fotoaparátom s vynoveným automatickým zaostrovaním, už môžete zhotoviť aj makro snímky od 2 cm. Nahrávať môžete aj makro videá. Objavovanie priblížených detailov ma na iPhone 13 Pro bavilo a s ostrosťou záberov som bola spokojná. Makro režim používa fotoaparát automaticky, nenájdeme tu možnosť ručnej aktivácie. 

Na snímanie záberov zblízka, napríklad drobného písma, ste mohli doteraz používať funkciu Lupa, ale kvalita nebola veľmi dobrá a snímky boli často prepálené. Makro fotografie zhotovené iPhonom 13 Pro sú výrazne vyššej kvality a fotografovanie je oveľa jednoduchšie. 

Teleobjektív s ohniskovou vzdialenosťou 77 mm a optickou stabilizáciou ponúka 3-násobné optické priblíženie. Nový iPhone ponúka režim Film, v ktorom dokáže natáčať videá s malou hĺbkou ostrosti a automaticky preostrovať medzi subjektmi. Zaostrenie sa dá upraviť aj dodatočne. 

Filmársky režim s Dolby Vision HDR podporuje hlavný fotoaparát, teleobjektív aj predná TrueDepth kamera. Výsledok nie je úplne bezchybný, ale video vyzerá efektne. Zaostrené môže byť nielen na tváre a osoby, ale aj neživé predmety. Stačí ťuknúť na potrebné miesto na displeji.

Fotoaparáty iPhonu 13 Pro patria medzi aktuálnu špičku. Nezaostáva ani androidová konkurencia a rozdiel v kvalite medzi 12 Pro a 13 Pro nie je až tak výrazný, vidno však posun pri používaní nočného režimu, ktorý som používala veľmi rada a veľkým plusom sú makro zábery i vylepšená stabilizácia.

Problémom môže pre niekoho byť násilné automatické prepínanie medzi objektívmi pri snímaní makro videa. Vtedy sa pri pomalom približovaní objektu ku kamere prepne z hlavného na širokouhlý, čo na dispelji pôsobí rušivým dojmom, vidíte skok v zábere. Navyše sa zmení aj pozadie, keďže druhý objektív je mierne inde uložený a má aj inú svetelnosť. Pri snímaní fotografie to nevadí, pri vedu je to mimoriadne rušivé. Snáď to Apple opraví v niektorej z aktualizácií. 

Nočný režim sa zvyčajne aktivuje automaticky, ale môžete ho aj vypnúť, alebo si ručne zvoliť dĺžku uzávierky - od jednej sekundy až po maximálne 30 sekúnd. Vtedy je najlepšie mať telefón opretý o pevnú podložku alebo na statíve. Nemusíte sa ale obávať ani fotenia z ruky. Pekné snímky získate aj pri dvoj- či trojsekundovej uzávierke. Len sa snažte držať telefón pevne a nehýbať sa. 

Za dobrého denného svetla získate veľmi kvalitné snímky s dobrým kontrastom, farbami v teplejších odtieňoch a dostatkom detailov. Ak preferujete chladnejšie odtiene, môžete si ich nastaviť vo Fotografickom štýle. Ide o novinku, ktorá ponúka na výber päť rôznych farebných podaní - štandardný, Bohatý kontrastný, Živý, Teplý a Chladný. Prístup k štýlom je priamo z aplikácie fotoaparát.  

Videá sú dobre stabilizované a už tradične patria k tomu najlepšiemu, čo dnešné smartfóny ponúkajú. Nechýba snímanie HDR videa s Dolby Vision a 4K videá so 60 fps nahráte aj prednou kamerou. Ak je pre vás nahrávanie videí, či už zadnou alebo prednou kamerou dôležité, určite by vo vašom hľadáčiku pri kúpe nového telefónu nemal chýbať iPhone, pričom výborne poslúži aj minuloročný model série 12 Pro. 

Počas prezentácie nových iPhonov hovoril Apple aj o ProRes režime videa, ktorý má na iPhony 13 Pro prísť v niektorej z budúcich aktualizácií. Už je prístupná beta testerom. Ide o bezstratový formát s veľkým objemom dát, určený najmä na profesionálnu úpravu. 

Výhody: 

+ kvalitná konštrukcia s IP68

+ výborný displej

+ vysoký výkon

+ svižný iOS 

+ kvalitné fotoaparáty

+ makro režim

+ stereo reproduktory

+ výdrž na jedno nabitie

Nevýhody: 

- cena

- chýba Always on displej

- menší výrez displeja bez výrazného benefitu

- iOS stále v niektorých funkciách zaostáva za Androidom

- chýba reverzné bezdrôtové nabíjanie

- konkurencia ponúka rýchlejšie nabíjanie

- stále nemá USB-C konektor

- pri makro videu softvér automaticky a rušivo prepína medzi objektívmi

Orientačná cena: od 1149 € (alza.sk)

Záver

Apple iPhone 13 Pro je jednoznačne najlepší iPhone, aký teraz Apple ponúka. Ak túžite po väčšej uhlopriečke, kúpte si 13 Pro Max, iný rozdiel než vo veľkosti displeja a o niečo lepšej výdrži batérie tam nie je. Pokiaľ chcete pekné fotografie, výkon, kvalitný displej a slušnú výdrž, pokojne si kúpte iPhone 13 a ušetríte. Veľa dôležitých rozdielov medzi základnou trinástku a Pro verziou nie je. Hlavne fotoaparáty. 

Ak vlastníte niektorý z minuloročných modelov, prechod na iP 13 Pro nemá veľký význam, iba ak by vám záležalo na čo najvyššej kvalite fotografií a videí, a využívate telefón ako pracovný nástroj. Tu nastal miermy medzigeneračný posun, ktorý ale bežného používateľa môže nechať chladným. 

Prechod zo staršieho iPhonu XS či 11 už ale môže dávať väčší zmysel. Stále je tu však výborný iPhone 12 Pro a 12 Pro Max, ktorý sa po zlacnení stal cenovo atraktívnejším a ani jeho kúpou určite neurobíte chybu. 

Apple iPhone 13 zapožičala na testovanie Alza.sk. Ďakujeme!

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

rtg11.10.2021 - 19:25 Trvalý odkaz

Kvalitou fotografií išli ajfony dosť dole...

rtg15.10.2021 - 20:55 Trvalý odkaz

In reply to by rtg

Železomej no výpovedná hodnota tvojho je naozaj nulová, nič si tým nepovedal, iba si si poplakal a urobil zo seba blbca, čo kope nožičkami, keď niekto nezdieľa tvoje nadšenie. :D Mňa si týmto ale pobavil a dal by som ti palec hore :D

Celá diskusia 5 príspevkov