Apple iPhone 12 Pro - foto, výkon a cena pre náročných

V recenzii novej generácie iPhonu s vynoveným dizajnom, vylepšenými fotoaparátmi a ešte výkonnejším čipsetom som sa nevyhla porovnaniu s väčším súrodencom 12 Pro Max.

Uvedenie novej série iPhonov patrí tradične medzi najočakávanejšie udalosti roka. Tento rok bola premiéra posunutá o jeden mesiac, a tak štvoricu noviniek sme spoznali namiesto v septembri až v októbri. 

Nič to však nemení na tom, že pri štarte predaja bolo nových iPhonov, najmä tých najväčších s prívlastkom Max, menej než predobjednávok zákazníkov. Narozdiel od iných trhov štartovali na Slovensku všetky štyri modely naraz. 

Vyberať môžete medzi základným iPhonom 12 (základné info), kompaktným iPhonom 12 mini (základné info) a dvomi modelmi určenými náročnejším zákazníkom, iPhonom 12 Pro (základné info) a iPhonom 12 Pro Max (základné info). Pro verzie som mala niekoľko dní k dispozícii naraz, a tak sa v tomto článku občas pozriem na malé či väčšie rozdiely medzi nimi. 

Už pred uvedením nových iPhonov sa hovorilo o chýbajúcej nabíjačke a slúchadlách v balení, čo nakoniec neskôr potvrdili nielen informácie na stránkach Applu, ale aj pohľad na balenie nového iPhonu. Krabica je o polovicu užšia než pri minuloročných modeloch. 

Nájdete v nej (okrem telefónu) iba nabíjací Lightning kábel s USB-C konektorom na druhom konci, základné dokumenty, nástroj na vyberanie SIM karty a tradičnú nálepku s logom Applu. To je všetko. Nabíjací adaptér si buď musíte dokúpiť alebo použijete niektorý zo zásob doma. 

Nie je nutné mať originálnu nabíjačku, ale pokiaľ chcete využiť rýchle 20 W nabíjanie, odporúčam vám zvoliť niektorú certifikovanú Applom. Alebo môžete skúsiť rýchlonabíjačku iného výrobcu s USB-C konektorom. Ja som mala doma 18 W adaptér od minuloročného iPhonu 11 Pro a nabitie do 50 % kapacity trvalo niečo vyše 30 minút. 

Tohtoročné iPhony prišli so staronovým dizajnom, Apple sa vrátil k hranatým bočným stenám a ja som tomu rada. V ruke sa telefón oveľa menej šmýka než pri oblej konštrukcii a ani bez ochranného obalu som nemala strach, že mi vypadne z ruky. Rovný displej je pre nalepenie odolného skla ideálny. 

Určite vám nejakú formu ochrany displeja odporúčam, pretože Apple síce na konštrukcii, vrátane displeja, použil tzv. Ceramic Shield, čo má zabezpečiť zvýšenú ochranu proti poškodeniu pri páde, ale odolný proti rozbitiu neznamená zároveň odolný voči poškriabaniu. 

Aj mne sa na testovanom kúsku podarilo urobiť väčšiu odreninu na displeji. Ani neviem kedy a od čoho. A to telefón nenosím vo vrecku spolu s kľúčmi alebo iným tvrdým predmetom, ani ho nepokladám obrazovkou na stôl. 

Zadná strana je z matného skla a odtlačky prstov zachytáva len minimálne. Zato oceľový rám je lesklý a šmuhy od prstov na ňom vidno už po prvom uchopení do ruky. Pokiaľ ale plánujete využívať nejaké ochranné puzdro, lesklé bočné steny vás trápiť nemusia. 

Ja som mala počas testu k dispozícii flipové puzdro, ktoré poslúži pri prezeraní videí ako stojan a dizajnovo zaujímavý plastový obal s maskáčovým vzorom. Množstvo rôzneho príslušenstva nielen k iPhonom zakúpite napríklad v partnerskom internetovom obchode ipshop.sk alebo Alza.sk, ktorá nám iPhone 12 Pro na test zapožičala.

Dvanástky bez prívlastku Pro ponúkajú naopak lesklý chrbát a matné hliníkové boky. Osobne radšej uprednostním matné sklo vzadu. Lesklý rám ma až tak nevyrušuje. A skryjem ho v obale. 

Určite poteší vyššia ochrana proti vode než ponúka konkurencia aj minuloročné iPhony. Certifikácia IP68 v prípade série iPhone 12 znamená odolnosť voči ponoreniu pod hladinu počas pol hodiny do hĺbky až šiestich metrov. Toto nedeklaruje žiadny iný výrobca. Pokiaľ o nejakom smartfóne viete, napíšte, prosím, do diskusie pod článkom. 

Apple iPhone 12 Pro ponúka rovnako ako základný iPhone 12 6,1-palcovú Super Retina OLED obrazovku s rozlíšením 1170 x 2532 bodov, teda 460 obrazových bodov na jeden palec (ppi), čo je dostatočne jemné. Najväčší iPhone 12 Pro Max sa pýši na prvý pohľad jemnejším rozlíšením 1284 x 2778 pixelov, čo je 458 ppi. Teda takmer úplne rovnaké ako pri zvyšnej dvojici. 

Tu sa pristavím na chvíľu pri minuloročnom iPhone 11, ktorý má rozlíšenie 828 x 1792 bodov (326 ppi) a jeho IPS displej zožal vlani kritiku. Nemyslím, si, že oprávnene. iPhone 11 som používala ako primárny telefón takmer rok a nemám k jeho displeju žiadne výrazné pripomienky. 

Keď som vedľa seba položila iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 Pro a iPhone 11, bolo vidno, že jedenástka má žltší nádych než zvyšné dva modely a zároveň o niečo menej ostré písmo. No nebola to žiadna tragédia. Čo sa množstva zobrazeného obsahu týka, kto si myslí, že na 6,7-palcovom 12 Pro Max toho uvidí výrazne viac než na 6,1-palcovom displej, mýli sa. 

Porovnala som všetky tri displeje pri prezeraní menu, pri čítaní e-mailov a správ na webe, a môžem povedať, že všetky tri displeje zobrazovali porovnateľné množstvo obsahu. Jedinou výhodou veľkého displeja je pozeranie videí, možno si všimnete viac detailov a menej si námahate oči, ale pokiaľ od neho čakáte menej skrolovania pri čítaní textu, nedočkáte sa. Pokojne si kúpte menšiu uhlopriečku a ušetríte. 

Niekoho môže sklamať stále len 60 Hz obnovovacia frekvencia displeja, pravda 120 Hz by sa na top model hodila viac. No pre mňa je táto vlastnosť stále len druhoradou záležitosťou, takže mi 60 Hz neprekáža. Mám však vo svojom okolí ľudí, ktorí by telefón s nižšou frekvenciou displeja než 90 Hz už ani nechceli. Ja tam až taký významný rozdiel v používaní nevidím. 

Nové dvanástky dostali najvýkonnejší procesor, aký Apple vyrobil. Tak ako každý rok. Výhodou čipsetov Applu v spojení s vyladeným iOS je ich dlhotrvajúca výkonnosť, takže aj po rokoch používania akéhokoľvek iPhonu sa môžete spoľahnúť na rýchly plynulý systém. A dlhú softvérovú podporu, ktorou je Apple známy. 

Novinky tento rok poháňa čip A14 Bionic s podporou 5G sietí. Je vyrobený 5 nm technológiou a podľa Applu je až o 50 % rýchlejší než čipy v konkurenčných smartfónoch. Súčasťou je aj strojové učenie, ktoré výrobca označil za najlepšie v mobiloch vôbec. Výkon iPhonu 12 Pro či 12 Pro Max preto nemá veľký význam rozoberať. No s výkonom nemá problém ani moja minuloročná jedenástka. 

Ovládanie telefónu jednou rukou je náročné až nemožné. Ani 6,1-palcová obrazovka nie je na to ideálna, nie to 6,7'' iPhone 12 Pro Max. Občas využívam gesto slajdnutia palcom po spodnej lište na displeji smerom dole, kedy sa zníži obrazovka a ja palcom dosiahnem do ľavého horného rohu displeja. Keď sa gesto naučíte, funguje spoľahlivo. 

Čo mi však neskutočne chýba, je gesto návratu (šípka späť) potiahnutím z pravej strany displeja smerom do stredu, ktoré rada využívam na androidoch. Prečo na to Apple vyčlenil gesto z druhej strany obrazovky, na ktorú bežne palcom nedočiahnem, je pre mňa záhadou. 

 

Pochváliť musím stereo reprodukciu zvuku, čo pre používateľov iPhonov nie je zrejme prekvapením. Pri porovnaní iPhonu 12, 12 Pro Max a iPhonu 11, hrajú podľa mňa najlepšie reproduktory na Max verzii, no nesklamú ani zvyšné dva modely. 

Ďalším plusom, aj keď v dnešných "koronových časoch" kontroverzným, je rýchle a spoľahlivé skenovanie tváre. Keď práve nemáte na tvári rúško. Ale radšej by som mala k dispozícii aj známe Touch ID, ideálne umiestnené v bočnej stene a kombinovala tieto dve možnosti podľa potreby. No v tomto som pesimista a nemyslím si, že sa Apple ešte niekedy na iPhonoch vráti k fyzickej čítačke. 

Jedno mínus predsa len mám: citlivosť antén mobilného signálu. Tam, kde s iPhonom 11 mám aspoň jednu paličku signálu a bežne sa dovolám, hlási iPhone 12 Pro aj 12 Pro Max nulu. Sú bez signálu a bez možnosti prijať hovor. Možno je to len problém so signálom Telekomu, ktorého paušál využívam ako hlavný, neviem. Neskúšala som kartu iného operátora a budem rada, ak mi majitelia dvanástok napíšu v diskusii, či majú rovnaký problém ako ja. 

Každý rok Apple informuje pri uvedení nových iPhonov o vylepšených fotoaparátoch a nových funkciách. Minulý rok sme sa konečne dočkali širokouhlého objektívu, no bez možnosti využiť na ňom nočný režim. Tento rok táto možnosť pribudla, ale iba pri sérii 12. Minuloročné iPhony majú smolu. 

Trojicu 12 Mpix zadných fotoaparátov využijete pri rôznych príležitostiach. Či na bežné snímanie, širokouhlé zábery alebo priblížené, na ktoré poslúži teleobjektív s 2-násobným optickým zoomom, pri 12 Pro Max ide o 2,5-násobné priblíženie. Teleobjektívu ani hlavnému fotoaparátu nechýba optická stabilizácia obrazu. 

12 Pro Max sa od zvyšných modelov série 12 líši o 47 % väčším snímačom, čo by sa malo prejaviť na vyššej kvalite fotografií najmä pri snímaní v zhoršených svetelných podmienkach. Rozdiel vidno aj pri porovnaní veľkosti objektívov, viac vystupujú nad konštrukciu. 

iPhone 12 Pro Max sa pýši aj novou technikou optickej stabilizácie obrazu, ktorá zabezpečuje korekciu otrasov až 5-tisíckrát za sekundu. Pri snímaní z ruky veľký rozdiel medzi 12 Pro Max a 12 Pro ale nevidno. 

Novinkou je nahrávanie HDR videí v Dolby Vision. Na úpravy videa Dolby Vision poslúži aplikácia v iPhone, nie je nutné exportovanie súboru do počítača. Videá zhotovíte v 4K rýchlosťou 60 snímok za sekundu. Pribudlo aj Time-lapse video s nočným režimom. Snímanie do formátu ProRAW, ktorý je vhodný pre ďalšie profesionálne úpravy, príde až v niektorej z ďalších aktualizácií, snáď do konca tohto roka.

Ďalšou novinkou vo fotovýbave je LiDAR skener na meranie hĺbky ostrosti, ktorý poslúži pri presnom zaostrovaní v zhoršených svetelných podmienkach, vo virtuálnej realite či aplikáciách s 3D efektom. 

Keby som mala v skratke zhrnúť, či uprednostniť 12 Pro Max pred 12 Pro kvôli fotoaparátu, poviem, že nie. Bežnému používateľovi, ktorý fotí rodinu, momentky a nahráva videá ako spomienky na zaujímavé chvíle, úplne stačia fotoaparáty v iPhone 12. Kto nájde využitie pre teleobjektív (veľmi dobre poslúži napríklad aj pri portrétovom režime na pekný bokeh efekt), nech si priplatí za 12 Pro. 

Lákadlom modelu 12 Pro Max je podľa mňa skôr veľký displej, aj keď jeho prínos je diskutabilný, ale najmä výborná výdrž na jedno nabitie. Nepatrím medzi extrémne náročných používateľov, ktorí telefón nedajú celý deň z ruky, hodiny pozerajú videá, prehliadajú internet a sledujú, čo sa deje na sociálnych sieťach. 

Cez deň ale vybavím množstvo hovorov, odpovedám na e-maily, kontrolujem web, občas využijem pri ceste autom Waze, počúvam hudbu alebo audio knihu a robím iné bežné veci. Nevypínam Wi-Fi, dáta, GPS ani Bluetooth a Pro Max nabíjam každý druhý deň. 

Zlú výdrž nemá ani iPhone 12 Pro. Pri mojom spôsobe používania mi batéria bez problémov vydržala od rána do rána. Za hodinu na nabíjačke som nabila doplna a bolo po probléme. 

Tohtoročné iPhony dostali novinku s názvom MagSafe. V zadnej stene majú umiestnené magnety, ktoré sú určené na pevné a presné prichytenie vhodného príslušenstva, napríklad koženej peňaženky, ktorú už Apple predáva, alebo bezdrôtovej nabíjačky s rýchlym 15 W nabíjaním. Nie som veľkým fanúšikom bezdrôtového nabíjania, skôr čakám na ďalšie využitie tejto magnetickej novinky. Výrobcovia príslušenstva určite na niečo prídu. 

Výhody: 

+ kvalitná konštrukcia z kovu a skla

+ IP68 s ponorením do šiestich metrov

+ pekný OLED displej

+ kvalitné fotoaparáty

+ vysoký výkon 

+ rýchly systém s dlhou podporou aktualizácií

+ kvalitné stereo reproduktory

Nevýhody: 

- displej sa ľahko poškriabe

- cena

- chýba (rýchlo)nabíjačka v balení

- systémové ovládanie gestami by si zaslúžilo vylepšenie

- potešil by univerzálny USB-C konektor

Orientačná cena: od 1149 eur (128 GB)

 

Záver

Pre koho je Apple iPhone 12 Pro (12 Pro Max) vhodný? Pre tých, čo chcú od Applu to najlepšie, čo je aktuálne v ponuke a záleží im na fotoaparáte s teleobjektívom. Prípadne budú využívať náročné aplikácie, pri ktorých ocenia 6 GB RAM. 

Bežnému používateľovi, ktorý využíva najmä širokouhlý objektív, neplánuje v iPhone strihať videá ani ho využívať pri náročnejších 3D aplikáciách, pokojne odporučím základný iPhone 12, prípadne kompaktný iPhone 12 mini. Stále dostane výkonné zariadenie s výborným fotoaparátom a kvalitnou konštrukciou. Prechod z minuloročných iPhonov 11 na nové iPhony 12 mi veľký zmysel nedáva. Je ale samozrejme len na vašom zvážení, či sa vám to finančne alebo funkčne vyplatí.

Skúšobné fotografie:

Za možnosť otestovať Apple iPhone 12 Pro ďakujeme obchodu Alza.sk.


 

Diskusia k článku:

Jan Velicky29.11.2020 - 19:26 Trvalý odkaz

Je úplne irelevantné deklarovať 6m odolnosť, pokiaľ sa záruka na poškodenie vodou nevzťahuje. Mám XR, padol do virivky s 0,5m hĺbkou a bolo po telefóne...

Lenka Ivančíková30.11.2020 - 07:59 Trvalý odkaz

In reply to by Jan Velicky

Vyrivka je snad nieco ine nez taky bazen napriklad. :) Ja zasa poznam ludi, co s iPhonom natacali pod vodou v bazene aj v jazere a ziadny problem.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease30.11.2020 - 09:48 Trvalý odkaz

To už dnes riskuje iba cvok.
Telefón môže byť vodotesný v čase kúpy. Stačí jeden pád (kludne v puzdre) a vodeodolnost je ta tam.
Za ďalšie v lete horúci fon 👉 do bazéna a našupu sa rozlepí tesnenie..
Ale už sa hoodne opakujem 🥱

david hulák06.12.2020 - 12:56 Trvalý odkaz

Môj postreh pozoroval som poslednú dobu nový formát displejov 20:9. Ja mám Iphone SE. Otec prešiel v práci zo samsungu A 2017 5,2" 16.9 na A41 6,1" 20:9. O 21% cca väčší displej a aj tak pôsobí telefón opticky menšími veľkosťou v približne rovnakých rozmeroch. Či človek niekde využije niekde nie tú veľkú uhlopriečku to vieme, ale naviac ma zarazila situácia pustím strategickú hru na celý displej na šírku. Za odmenu mám na ľavom rohu natiahnutý displej ku kraju +10% to isté na pravom +10% ale aj tak 80% času pozerám do stredu displeja. Tak ma napadá kedy reálne využívam celú tú veľkú plochu displeja?

Celá diskusia 4 príspevky