Apple iPhone 11 - nástupca XR so širokáčom

Recenzia najlacnejšieho z tohtoročných iPhonov. Prekvapí výkonom, očarí fotoaparátmi, sklame displejom.

Minuloročný model iPhone XR sa stretol s rôznymi reakciami. Ja som tvrdil, že je to zaujímavý ťah - klasický mobil s brutálnym výkonom, ktorý ponúkne rýchle reakcie a spoľahlivé fungovanie aj po dvoch, troch, štyroch rokoch, navyše s výbornou výdržou na jedno nabitie. Zriadenie pre tzv. heavy users, ktorí majú mobil neustále v ruke. Či už kvôli Facebooku, Instagramu, hrám alebo častej práci s fotoaparátom. Sám som XR nejaký čas používal. Lenže tých kompromisov bolo akosi priveľa: veľké rozmery aj hmotnosť, len jeden fotoaparát, žiadny nočný režim, pomer strán fotografií iba 4:3, pomalé nabíjanie a v istom ohľade najslabší displej zo všetkých mobilov s cenou nad 500 eur.

Preto ma prekvapilo, že sa lacný iPhone XR stal o rok neskôr štandardom. Dnes nehovoríme o iPhone 11 SE, ani inom prívlastku, ktorý by evokoval kompromisné riešenia. Je to skrátka iPhone 11. Štandardný prémiový mobil...s natiahnutým "HD" displejom, hrubými rámami okolo neho a hmotnosťou 192 gramov. Všetko potrebné sa o ňom dočítate v článku Apple iPhone 11 (základné info)

Keby mal tento kúsok Full HD+ displej, bol by to skvelý stroj. Stále na môj vkus veľký a ťažký, no popri vysokom výkone aj s výbornými fotoaparátmi, vodeodolnosťou, bezdrôtovým nabíjaním, stereo reproduktormi...

No takto ho považujem tak trochu ako krok vedľa. Je drahý, tvári sa hodnotne, no na rovinu vám poviem, že ak nesnívate o širokouhlom fotoaparáte a nepotrebujete najvyšší výkon na svete, kúpte si dnes pokojne o stovku lacnejší iPhone XR. A komu stačí jeden foťák a chce malé rozmery, pre toho ostáva v predaji stále vydarená osmička.

Oproti XR ponúka iPhone 11, ktorý stojí v 128 GB verzii asi 850 eur, navyše len trochu vyšší výkon, trochu lepšiu výdrž (batéria narástla z asi 2900 na približne 3100 mAh), vylepšený hlavný foťák s nočným režimom, fotografie s pomerom strán 16:9, úplne nový širokouhlý fotoaparát a vylepšený predný fotoaparát so záznamom 4K videa. A vraj tiež podporu rýchleho nabíjania, ktoré som však so stále smiešnou 5 W nabíjačkou nemal ako vyskúšať. Nehovorím, že nejde o významný krok vpred, no ak sa nevyžívate vo fotografovaní a točení videí, je model XR popri 11-ke stále dosť serióznou, a teraz aj cenovo atraktívnou ponukou. 

Balenie iPhonu 11 je totiž rovnaké ako v prípade iPhonu XR, a to s nabíjačkou s výstupom 5 V / 1 A. Keď sa pozriete, čo pribaľuje Samsung ku konkurenčnému modelu Galaxy S10e, ktorý v 128 GB verzii kúpite pod 700 eur, pochopíte.

Už som dal asi dostatočne najavo, že sa mi nepozdáva ani cenovka iPhonu 11, ani biedne balenie, ani displej z minulého desaťročia. Poďme na prednosti.

Výkonovo na trhu nič lepšie nenájdete. Jedine dvojicu iPhone 11 Pro, ktoré zrejme ponúknu viac pamäte RAM. Ale poriadne si za ne priplatíte. Poďme preto naspäť na zem, na cenovku pod tisíc eur. Tu totiž vysokému výkonu a výbornej výdrži pomáha aj mnou kritizované nízke rozlíšenie displeja (1,5 mil. pixelov oproti 2,5 mil. pri natiahnutých Full HD displejoch). A sám som prekvapený, koľkým majiteľom iPhonu XR nízke rozlíšenie displeja neprekáža.

Apple chválim za zachovanie vlastností, na ktoré sme si u iPhonov už tak nejak zvykli. Vodeodolnosť, kvalitné stereo reproduktory, rovný displej, na ktorý nemáte problém zohnať ochrannú fóliu či sklo, sklenená zadná stena, na ktorej (na rozdiel od hliníka) nevznikajú malé škrabance od zrniečok prachu ukrytého pod akýmkoľvek puzdrom, tlačidlo tichého režimu či podpora bezdrôtového nabíjania, na ktorú som si už v aute veľmi zvykol.

K tomu sa môžete spoľahnúť na dlhoročnú podporu. Lenže, tá už trochu kríva. V rámci iOS 13 síce nájdeme napríklad úplne namakanú úpravu fotiek i videí priamo v galérii starších zariadení, ale napríklad také prostredie fotoaparátu je nové len na iPhonoch 11.

Tam pribudol nočný režim alebo zmena pomeru strán zo 4:3 na 16:9. Prečo chýba na mojom iPhone 8 Plus, ostáva záhadou. Práve jemu doteraz neviem nájsť plnohodnotného nástupcu. Aj dnes, dva roky od predstavenia, tak ide o veľmi rozumnú kúpu, nad ktorou pokojne pri váhaní nad iPhonom 11 a XR pouvažujte.

Popri funkciách, ktoré sú viditeľné, ponúka iPhone 11 údajne ešte viac antén, vylepšené Wi-Fi, LTE, atď. To sú vlastnosti, ktoré sa mi síce nepodarilo otestovať, no môžu veľmi prispieť k pozitívnej používateľskej skúsenosti.

Ovládanie gestami ostalo zachované - ťah z ľavej hrany doprava znamená krok späť. Škoda, že nefunguje aj pri ťahu opačným smerom. Často tiež musím namiesto ťahu zo strany alebo minimalizácie objektu ťahom dolu (youtube, facebook) klikať do ľavého horného rohu. Nikdy by som nepovedal, že aj Huawei P30 Lite za tretinu ceny sa mi gestami bude ovládať pohodlnejšie. Môžu za to aj mohutné rozmery iPhonu 11.

Na ovládacie centrum sťahované z pravého horného rohu som si už nejak zvykol, no som prekvapený, ako často som musel zasahovať do regulácie jasu obrazovky. V noci bolo toho svetla priveľa, vonku zase málo. Tento problém si všímam na iPhonoch už roky, pričom na top androidoch je veľkou výnimkou. Na to, koľko senzorov tu máme v hornej časti displeja by som čakal opačný prípad.

Fotoaparáty iPhonu 11 konečne dohnali konkurenciu. Hlavný bol veľmi slušný aj na modeli XR, tu dostal do vienka nočný režim a automatický orez na 16:9.

K tomu pridajte veľmi, veľmi slušný širokouhlý fotoaparát. Ten ponúka vlastnosti podobné širokáču v top Samsungoch - extrémne malú ohniskovú vzdialenosť (okolo 13 mm), dokonca aj vo videu (vtedy Samsungy používajú mierne vykrojenie), a pevné zaostrenie od asi 30 cm do nekonečna. Žiaľ, iPhone 11 vypne nočný režim po prepnutí na širokouhlý fotoaparát. Netušíme, prečo. A je to veľká škoda.

Prekáža mi tiež, že kvôli obyčajnej zmene rozlíšenia či fps videa musím skákať do nastavení mobilu. Viac sa už o fotoaparáte dočítate v článku Takto fotí Apple iPhone 11.

Výhody:

+ pevné odolné zariadenie s rovným displejom, ktoré v hrubom obale a s ochranným sklom povýšite na mimoriadne odolný smartfón

+ top výkon

+ top stere o reproduktory

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ záznam videa ktoroukoľvek kamerou

Nevýhody:

- veľké rozmery a hmotnosť (konkurencia to vie aj lepšie, napríklad Galaxy S10e)

- len približne HD+ rozlíšenie displeja

- prehnaná cenovka

- slabá nabíjačka v balení

- chýba nočný režim širokouhlého foťáku


Orientačná cena: 64 GB za 800 eur, 128 GB za 850 eur, 256 GB za 950 eur


Záver

Ach, nebyť tej prehnanej cenovky a slabého rozlíšenia displeja, s radosťou by som iPhone 11 vychválil. Ale toto je vlastne iPhone XR so širokouhlým fotoaparátom. A ja fakt netuším, koľkí z vás vôbec taký širokáč v mobile ocenia. Ono s tým už treba vedieť aj trochu fotiť, hlavne udržiavať rovinu.

Ak hľadáte to najlepšie za 700 - 900 eur, obzrite sa po Samsungu Galaxy S10e, s rovným Full HD+ displejom, tiež so stereo reproduktormi, tiež s bezdrôtovým nabíjaním, tiež s top výkonom, ale v kompaktnejšom tele a s cenou o dve stovky nižšou. Oproti iPhonu 11 budete musieť strpieť slabšiu výdrž na jedno (rýchle) nabitie. Ak trváte na iOS, pokojne si kúpte iPhone XR, ušetríte aspoň stovku.

Tento dnes testovaný kúsok vyniká totiž len záznamom videa a perfektnou výdržou na jedno nabitie. Veľmi pomalé nabitie. No inak mi za tých pár dní priniesol skôr pocity údivu, ako si z nás Apple spravil bláznov, ktorí sú ochotní zaplatiť 800 eur za 64 GB smartfón s HD+ displejom. Neteším sa z toho. Mne aj dvojročný iPhone 8 Plus s cenovkou nižšou o 150 eur pripadá v mnohých veciach vydarenejší. Žiaľ, nemá širokouhlý foťák a v iOS 13 mu už neboli dopriate ani nové (podotýkam, že výhradne softvérové) vylepšenia toho štandardného.

Za požičanie iPhonu 11 na test veľmi pekne ďakujeme Telekomu.

Diskusia k článku:

Železomej01.10.2019 - 09:30 Trvalý odkaz

Ono by možno stačilo tak málo, ako dostať za 800€ v základe 128GB plus rýchlu 18W nabíjačku a ten dojem by bol podstatne lepší..
Ešte plus oproti XR je, že má 4GB RAM a nie 3GB ako má XR, nebude to asi veľmi poznať ale s výhľadom na ďalšie roky asi áno!
Ja nič menej, keďže rýchlu nabíjačku som si dokúpil už ku iphone 8 a som dostal pre mňa férovú, výhodnú ponuku od operátora už na neho čakám. Displeja sa nebojím, jedine tej veľkostí a to je podľa mňa najväčšie mínus! Výdrž je pre mňa > ako rozlíšenie..

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK01.10.2019 - 11:24 Trvalý odkaz

Uf, fony.sk boli vzdy ine a zakladali si na tom, ale toto je teda echt ine.. jednoznacne absolutne najnegativnejsia recenzia Iphone 11, aku som cital a to som ich teda cital.. Bravo, Richard!

Tomas01.10.2019 - 11:42 Trvalý odkaz

In reply to by TBK

A co si cakal hodinovy chvalospev? Ved recenzia sa da napisat asi takto:
Vyborna kamera, slusna vydrz, rychlejsi procesor. Amen.
Ostatne ostave presne to iste ako na Xr, cize nie je co chvalit.

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK01.10.2019 - 12:40 Trvalý odkaz

In reply to by Tomas

Nuz, to sa potom da napisat pri takmer vsetkych fonoch, ktore sa menia medzirocne. Vratane tvojho Note. Avsak recenzia nan je pisana uplne v inom duchu. Len jeden priklad - displej, pri ktorom Richard velmi rad povie niekolkokrat A - pre neho nedostatocne rozlisenie displeja, pricom nespomenie aj B - rozlisenie je absolutne dostatocne, kedze ide o LCD displej a nie PenTile Amoled matricu /mal som doma naraz Iphone XR a X, takze viem, co hovorim/. Displej ma verne zobrazenie farieb, dokonca aj pri nizkom jase, aj vybornu citatelnost na slnku, parametre, v ktorych chvaleny S10e uplne prepadol. A automaticky jas tiez funguje perfektne.

Celá diskusia 23 príspevkov