Apple iOS 16 - nová zamknutá obrazovka, mazanie odoslaných správ a iné novinky

Vývojárska konferencia priniesla množstvo noviniek. Okrem hardvérových aj očakávané softvérové. Nová verzia pre iPhony je plná vylepšení a zaujímavých funkcií.

Nový iOS 16 prinesie možnosti prispôsobenia zamknutej obrazovky. Na výber máte fotografie, štýly písma, widgety a vy si určíte, ako sa majú oznámenia zobrazovať. Dokonca sa dá vytvárať viac zamknutých obrazoviek a podľa potreby ich striedať.

Widgety na uzamykacej obrazovke zobrazia informácie o počasí, udalostiach z kalendára, budík, zostatok energie v batérii, krúžka Aktivity a iné. Notifikácie sa zobrazujú v dolnej časti obrazovky a môžete v nich listovať alebo ich aj skryť. 

Vylepšený bol aj Režim sústredenia, v ktorom si nastavíte, ktoré oznámenia od ktorých osôb sa môžu zobrazovať. Jednoducho môžete prepínať medzi rôznymi režimami podľa aktuálnej situácie, napríklad ak ste v práci alebo doma. 

Knižnica s fotografiami a videami využíva inteligentné možnosti zdieľania podľa dátumu alebo ľudí na snímkach. Zdieľanie môže prebiehať aj automaticky na druhé iPhony priateľov, ak budú práve na blízku. V zdieľanej knižnici majú všetci rovnaké práva fotografie upravovať, pridávať či mazať. Zmeny sa zosynchronizujú so všetkými zo zdieľaného albumu. 

Veľká zmena prišla na Správy. Odoslanú správu môžete dodatočne upraviť alebo jej odoslanie úplne zrušiť. Keď nemáte čas reagovať na doručenú správu okamžite, označíte si ju opäť ako neprečítanú, aby ste sa k nej neskôr nezabudli vrátiť. 

V aplikácii Mail sa dá lepšie a presnejšie vyhľadávať, a návrhy sa zobrazujú dokonca skôr, než začnete písať. Viete zrušiť a naplánovať odoslanie na koknrétny čas a nechať si pripomenúť správy na doriešenie. Ak zabudnete pridať v texte mailu spomínanú prílohu, pred odoslaním dostanete upozornenie na doplnenie. 

Vylepšením prešiel aj prehliadač Safari, klávesnica, diktovanie, Mapy, Apple Pay, Peňaženka, pribudli rýchle reakcie s živým textom a Siri sa naučial spúšťať skratky hneď po nainštalovaní aplikácie. Veľký dôraz sa kladie aj na zabezpečenie a ochranu súkromia. Novinky boli oznámené aj v CarPlay, ale funkcie pre jednotlivé modely budú podrobne predstavené až v budúcom roku.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu