Apple iCloud+ ponúka maskovanie IP adresy a službu Skryť môj e-mail

S príchodom iOS 15 prišli aj nové funkcie zamerané na bezpečnosť a súkromie. Ak využívate službu Apple One, získate novinky automaticky v rámci predplatného.

Ak ste majiteľom niektorého iPhonu s nainštalovaným iOS 15, možno ste zaregistrovali nové položky v nastaveniach iCloudu. Pribudli tam Privátne prenosy a Skryť môj email

Apple na webovej stránke informuje, že služba Súkromný prenos cez iCloud, vám umožňuje surfovať na webe v Safari bezpečnejším a diskrétnejším spôsobom. Webové stránky, ktoré navštívite ani poskytovateľ internetu, nebude môcť na základe vašej IP adresy zistiť polohu, kde sa aktuálne nachádzate.

Apple tým chce chrániť vaše súkromie. Záznamy DNS sú zašifrované, takže žiadna zo strán neuvidí adresu webovej stránky, ktorú sa pokúšate navštíviť. Druhá prenosová služba, ktorú prevádzkuje nezávislý poskytovateľ obsahu, vygeneruje dočasnú IP adresu, dešifruje názov požadovanej webovej stránky a pripojí vás k nej. 

V nastavenicah iCloudu klepnite na Súkromný prenos a vyberte polohu IP adresy. Na výber máte možnosť Zachovať všobecnú polohu, čo umožňuje webovým stránkam zobrazovať v Safari lokalizovaný obsah, pričom vaša IP adresa zostane skrytá. Pri voľbe Použiť krajinu a časové pásmo sa použije pre vašu IP adresu širšie určenie polohy, ale stále v rámci krajiny (Slovenska) a časového pásma.

Druhou zaujímavou novinkou je funkcia Skryť môj e-mail, ktorá umožňuje vytvárať náhodné e-mailové adresy, ktoré preposielajú správy do vašej vybranej schránky. Využiť to môžete pri vypĺňaní formulárov na webe, odosielaní e-mailu neovereným osobám či registrácii na odber noviniek z webov, aby ste nemuseli prezrádzať svoju skutočnú e-mailovú adresu. 

Služba Skryť môj e-mail sa dá používať viacerými spôsobmi. Spolu so službou Prihlásenie cez Apple, ktorá umožňuje vytvoriť si účet použitím náhodne vygenerovanej e-mailovej adresy priamo v podporovanej apke alebo na webovej stránke tretej strany, alebo so službou iCloud+. 

Tá vám v Apple zariadení, v Safari alebo na stránke iCloud.com umožní vygenerovať toľko náhodných e-mailových adries, koľko potrebujete, a používať ich na ľubovoľnej stránke alebo na akýkoľvek účel. 

Pri registrácii v iCloude automaticky získate bezplatné úložisko s kapacitou 5 GB. Ak potrebujete väčšie úložisko alebo chcete získať prístup k prémiovým funkciám, môžete prejsť na iCloud+. Cena začína s 50 GB úložiskom na sume 0,99 € mesačne.

Ak máte predplatné služby Apple One, tieto funkcie iCloud+ získate automaticky v rámci predplatného bez ďalších platieb. Apple informuje svojich zákazníkov o novinkách v iCloude e-mailom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu