Apple dostal vo Francúzsku rekordnú miliardovú pokutu

Dohoda s dvoma veľkoobchodmi o nekonkurovaní sa Applu nevyplatila. Francúzskym úradom tak musí zaplatiť už druhú pokutu tento rok. Firma sa voči rozhodnutiu plánuje odvolať.

Nekalé praktiky sa na trhu nevyplácajú. Svoje o tom vie aj Apple, ktorý momentálne dostal rekordnú pokutu vo výške 1,1 miliardy eur. Finančná sankcia bola udelená francúzskym Úradom pre hospodársku súťaž. Dôvodom bola dohoda Applu s veľkoobchodmi Tech Data a Ingram Micro na tom, aby si navzájom nekonkurovali. 

Výsledkom bolo výrazné znevýhodnenie menších predajcov, ktorých Apple zároveň obmedzoval aj cenovo. Všetkým, ktorí predávali jeho produkty, nariadil rovnakú cenu ako v Apple Store. Finančný postih neminul ani zainteresované veľkoobchody. Tech Data bola udelená pokuta 76,1 milióna eur a Ingram Micro musí zaplatiť 62,9 milióna. 

Samotný Apple rozhodnutie označil za skľučujúce a plánuje sa odvolať. Tento rok ide už o druhú pokutu pre kalifornskú firmu. Prvá prišla vo februári za úmyselné spomaľovanie starších iPhonov. Výrobca vtedy musel zaplatiť 25 miliónov eur. 

Zdroj: cnbc.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu