Apple AirTag - lokalizačný prívesok s čipom U1

Po mesiacoch špekulácií je to oficiálne. Aj Apple už má svoj inteligentný prívesok, ktorý používa pokročilé technológie a pomôže nájsť vaše zapatrošené veci.

Novinka AirTag zapadá do ekosystému Applu a spolupracuje s aplikáciou Find My (Nájsť). Malý okrúhly prívesok môžete pripevniť na batoh, vložiť do kabelky, pripnúť na kľúče a podobne. AirTag sa pripojí do rozsiahlej globálnej siete Find My network a pomôže vám nájsť stratený predmet.

To všetko pri zachovaní súkromia a anonymity údajov o polohe s komplexným šifrovaním. AirTag je malý a ľahký, má telo z nehrdzavejúcej ocele, odolné voči vode a prachu s certifikáciou IP67. Vstavaný reproduktor poslúži na prehrávanie zvuku pri vyhľadávaní. Odnímateľný kryt uľahčuje výmenu batérie. 

Párovanie s iPhonom prebieha podobne ako s AirPods, stačí sa s AirTag priblížiť a pripojí sa. Každý prívesok si môžete pomenovať podľa toho, na čo ho používate, ako napríklad kľúče, batoh, kufor a podobne. 

Keď je AirTag nastavený, zobrazí sa na novej karte Predmety v aplikácii Nájsť, kde si môžete pozrieť aktuálnu alebo poslednú známu polohu položky na mape. Môžete požiadať aj Siri, aby vyhľadala váš prívesok a AirTag prehrá zvuk, keď bude v okolí. 

Každý AirTag je vybavený čipom U1 a pomocou technológie Ultra Wideband, ktorú obsahujú iPhony 11 a 12, dokáže presnejšie určiť vzdialenosť a smer stratenej značky AirTag, keď je v dosahu. Využitím pohybu, kamery, ARKitu, akcelerometra a gyroskopu sa tak presne dostanete k svojej hľadanej veci. 

Novinka využíva výhody rozsiahlej siete Find My. Dokáže detekovať signály Bluetooth zo strateného AirTagu a prenášať polohu späť k jej vlastníkovi, a to anonymne a súkromne na pozadí. Ak niekto stratený AirTag nájde, po priložení k iPhonu alebo inému zariadení s NFC môže byť presmerovaný na webovú stránku, ktorá bude zobrazovať kontaktné telefónne číslo vlastníka, ak ho uviedol.

Nebol by to Apple, keby nepripravil špeciálnu Hermès edíciu, ktorá zahŕňa sortiment ručne vyrábaných kožených doplnkov vrátane prívesku na tašku, kľúčenky a štítku na batožinu. Príslušenstvo Hermès sa bude predávať so špeciálne vygravírovanou značkou AirTag. 

AirTag bude dostupný od 30. apríla, cena jedného kusu je v nemeckom Apple Store stanovená na 35 eur, balenie štyroch kusov má cenovku 119 eur

Zdroj: apple.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu