Aplikácia eKarantena dostupná už aj na iOS

Po niekoľkodňovom čakaní schválil Apple aplikáciu, ktorá občanom Slovenska umožňuje pri návrate zo zahraničia stráviť povinnú karantému doma.

Takzvaná smart karanténa nemala šťastný štart. Predpokladaný dátum a čas spustenia sa nenaplnili, Google a Apple neschválili aplikáciu do svojich obchodov v termíne, s ktorým slovenská vláda počítala. 

Prví repatrianti začali využívať mobilnú aplikáciu eKaranténa na androidoch až po nátlaku na vládu v priebehu soboty 23. mája, na schválenie Applom sa čakalo až do dnešného dňa. 

Každý občan, ktorý sa vracia na Slovensko a vzťahuje sa naňho povinná 14-dňová karanténa, môže namiesto štátneho zariadenia využiť domácu izoláciu. Pred príchoodm na hraničný priechod však musí mať aplikáciu nainštalovanú vo svojom smartfóne a byť zaregistrovaný. Celý postup nájdete na webe korona.gov.sk/ekarantena.

Nezabúdajte, že na hraničných priechodoch nemusí byť dobrý signál na stiahnutie aplikácie, preto by ste si ju mali nainštalovať ešte pred príchodom. Na využitie inteligentnej karantény musíte mať aj vyplnené tlačivo, ktoré si takisto stiahnete na webe korona.gov.sk/ekarantena.

Na inteligentnú domácu karanténu potrebujete smartfón s nainštalovanou a aktivovanou aplikáciou, permanentným internetovým pripojením, dostatočným mobilným signálom, prednou kamerou a zapnutým GPS. 

Aplikáciu eKarantena si stiahnete z Google Play a App Store. Používatelia smartfónov bez Google služieb (nové Huaweie a Honory), si musia aplikáciu stiahnuť z alternatívnych obchodov alebo ako .apk súbor a nainštalovať. Majitelia tlačidlových telefónov majú smolu a musia sa podrobiť štátnej karanténe. 

Zdroj: facebook.com/igor.matovic

Diskusia k článku:

Začať diskusiu