Apka Slovensko v mobile uľahčí komunikáciu so štátom a úradmi

Na to, aby ste zistili, aká správa vám prišla do elektornickej schránky, už nebudete potrebovať čítačku ani občiansky preukaz s čipom. Prihlásenie vybavíte cez oficiálnu mobilnú aplikáciu.

Ak ste chceli elektronicky komunikovať so štátom a príslušnými inštitúciami pomocou eID, potrebovali ste počítač s nainštalovaným softvérom, elektronickú čítačku a občiansky preukaz s integrovaným čipom. Prihlasovanie cez mobileID (mID) slúži ako rýchlejšia a jednoduchšia alternatíva. 

Pri prvej aktivácii apky Slovensko v mobile sa však počítaču a čítačke nevyhnete, pretože si potrebuejte vygenerovať aktivačný kód na webovom portáli a pomocou párovacieho kódu dokončiť aktiváciu. Je to však jednoduché a rýchle. 

Po úspešnej aktivácii vám na prihlásenie napríklad na webe slovensko.sk stačí vygenerovať v apke kľúč, napísať ho na webe do príslušného okna a hotovo. Ďalej už pracujete na webe tak, ako po prihlásení sa pomocou čítačky. 

Aplikácia Slovensko v mobile poslúži nielen na prihlasovanie, ale nájdete v nej všetky dôležité termíny, na ktoré by občan alebo podnikateľ nemal zabudnúť. Môžete si na ne zapnúť aj upozornenie, a pred blížiacou sa udalosťou dostanete na mobil notifikáciu.

Po prihlásení sa mobilnou aplikáciou máte k dispozícii na štátnom webe iba úkony, pri ktorých nepotrebujete kvalifikovaný elektronický podpis. Napríklad na podanie daňového priznania alebo prihlásenie vozidla budete stále potrebovať čítačku a OP s čipom. Ďalšie funkcie majú postupne pribúdať. 

Aplikáciu Slovensko v mobile si stiahnete z Google Play a AppStore. Či sa neskôr objaví aj v AppGallery Huawei, nie je zatiaľ známe. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu