Android 13 oficiálne prichádza na Pixely. Čoskoro pribudnú ďalšie značky

Oficiálna aktualizácia na najnovšiu verziu operačného systému Android 13 je tu. Medzi prvými zariadeniami sú už tradične smartfóny Pixel.

Android 13 ponúka množstvo noviniek, vrátane nových funkcií pre ochranu súkromia. Vylepšenia sa dočkal dizajn, jazykové nastavenie ponúka rôzny jazyk pre systém aj pre aplikácie a pribudla aj možnosť kopírovania textu a médií z jedného zariadenia android do druhého jediným kliknutím.

Aplikácie, ktoré nepochádzajú od Googlu, si môžete prispôsobiť tak, aby zodpovedali motívu a farbám tapety vášho telefónu. Prehrávač médií prispôsobuje svoj vzhľad na základe hudby alebo podcastu, ktorý počúvate. Funguje to aj pre médiá prehrávané cez Chrome.

Režim večierky dostal nové možnosti prispôsobenia pomocou stlmenia tapety a tmavého motívu. Aplikáciám už nemusíte povoliť prístup k celej knižnici médií, ale len ku konkrétnym fotografiám a videám. 

Ak na svojom zariadení skopírujete do schránky citlivé dáta, ako je vaša e-mailová adresa, telefónne číslo alebo prihlasovacie údaje, Android po určitom čase automaticky históriu schránky vymaže.

Aplikácie, ktoré si stiahnete, budú odteraz potrebovať vaše výslovné povolenie na odosielanie upozornení, namiesto toho, aby mohli odosielať upozornenia v predvolenom nastavení. Pri počúvaní cez podporované slúchadlá bude k dispozícii priestorový zvuk, ktorý sa prispôsobuje tomu, ako otáčate hlavou. 

Vylepšenia sa týkajú aj rozhrania pre tablety. Budete môcť kopírovať webovú adresu, obrázok, text alebo video zo svojho telefónu so systémom Android a prilepiť ho do tabletu. A naopak. Systém Android zeragistruje vašu dlaň a dotykové pero ako samostatné dotyky, čo by malo pomôcť znížiť zaznamenávanie náhodných dotykov.

Android 13 je od dnešného dňa oficiálne dostupný na zariadenia Pixel, neskôr v tomto roku sa nový systém dostane aj na zariadenia značiek Samsung, Asus, Nokia, iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo, Xiaomi a ďalšie. O distribúcii aktualizácie rozhodujú jednotliví výrobcovia.

Zdroj: blog.google.com


 

Diskusia k článku:

Michal22.08.2022 - 13:54 Trvalý odkaz

Na môj pixel 6 zatiaľ nič neprišlo. A to má byť špičková podpora. Celkovo s pixelom 6 stále nemôžem byť spokojný. Podpora je na aktuálne najnovší Google telefón žalostná, mesačne update často pre bugy meškajú ,stále sú tam dosť zásadne problémy , najmä so službami operátora, kedy každý druhý telefonát konci smskou ,že počas neprítomnosti má kontaktovalo číslo xy.. tento pixel sa nevydaril, aspoň z môjho pohľadu..

viperman22.08.2022 - 17:49 Trvalý odkaz

In reply to by Michal

ten telefon sa na SK trhu oficialne ani nepredava, takze tie problemy so sietou mozu byt aj preto, nebol testovany ani v SK sieti, nepodporuje ani 5G u nas...

Michal22.08.2022 - 19:32 Trvalý odkaz

Ahoj, áno oficiálne sa nepredáva, mám ho z Alzy. Problem 5g to ani nie je, 5g O2 pre pixel nemá ošetrené,,nepodporuje ho, čo mi ale až tak nevadí, stačí mi aj 4g, ale aj v 4g, signál je a o minútu už je tam výkričník, že sieť je nedostupná.. volaju mi raz , všetko ok, o hodinu 2 sms , zmeškaný hovor... skúšal som triky čo radili na rôznych fórach, preinštaloval aj služby operátora a pod., ale moc nič nepomohlo. Akoby to bolo nieco hw. Veľa bugov sa však uz vyriešilo, ešte dúfam, ze možno to poriesi nový android 13 .. uvidím, ale celkovo som osobne z pixelu 6 ako celku sklamany. Starší pixel 3 tento problém nemal, ale fakt už je starsi tak, že upgradnem, ale nejako to nie je ono zatiaľ. Možno pixel 7 ak nepomôže nový Android ako celok, ale to si počkám až budú nejaké väčšie ohlasy na spolahlivost.. mne sa pixely lubia tak počkám.

Michal22.08.2022 - 19:52 Trvalý odkaz

A len čo som dopísal.prispevok,Android 13 je dostupný.. idem vyskúšať a uvidím..

Celá diskusia 4 príspevky